Sjokolade er ikke bare godt, men sunt – hvis du spiser den riktige sorten.

Sjokolade er et av verdens mest spiste godterier og kommer i alle mulige slags smaker og fasonger.

Kakaotreets botaniske navn er Theobroma cacao. Theobroma er gresk og betyr faktisk ”gudemat”.

Sjokoladens opprinnelse

En regner med at Maya-indianerene var de første menneskene som benyttet seg av kakao. De brukte den først og fremst til å lage en drikk av ristede kakaobønner, vann og krydder. Ordet ”sjokolade” kommer av mayaenes navn på denne drikken: ”chocolatl”, som betyr ”bittert vann”.

Kakaobønner ble sett på som meget verdifulle. De ble byttet bort i handel, men fungerte også som en slags myntenhet. Det var slik Mayaene introduserte kakaobønnen til Aztekerne.

Den spanske conquistadoren Hernando Cortéz invaderte Mexico for Spania på 1500-tallet, som førte til Aztekernes fall. Cortéz var den første europeeren som ble kjent med ”chocolatl” og tok også med seg drikken hjem til Spania.

Spanjolene utviklet drikken ved å tilsette vanilje og honning, og holdt resepten for seg selv i over 100 år. Da hemmeligheten ble avslørt, fikk kakao raskt status som motedrikk nummer én i hele Europa.

Det tok imidlertid flere hundre år før den spiselige sjokoladen kom. Den første melkesjokoladen ble laget så sent som i 1875 i Sveits, etter at sveitserne først hadde utviklet et redskap laget kakaosmør av bønnene.

I dag får vi sjokolade i utallige varianter. Moderne forskning har funnet ut at sjokolade ikke bare er godt, det er også sunt – du må bare passe på å få i deg den riktige typen sjokolade.

Sjokolade og helse

Hvilke typer sjokolade er bra for helsen?

Det er langt fra alle typer sjokolade som har helsegunstige virkninger, tvert i mot. Studier viser at det er den bitre, mørke sjokoladen med høy kakaoprosent som er sunn. Høyt inntak av andre sjokoladetyper, med høyt sukkerinnhold og lite kakao, kan føre til overvekt, diabetes og andre livsstilsykdommer.

Hvorfor er mørk sjokolade så mye sunnere?

De helsegunstige effektene av sjokolade skyldes flavonoider, en type antioksidanter som finnes i kakaobønnene. Mørk sjokolade inneholder mer kakao enn melkesjokolade eller hvit sjokolade. Desto mer kakao som finnes i sjokoladen, desto høyere er innholdet av helsegunstige flavonoider. Det betyr at sjokoladen må inneholde en del kakao før den blir ansett som ”sunn”.
I melkesjokolade er det opptil 50 prosent kakao. Se etter sjokoladetyper med minst 70 prosent kakao.

Hvilke helsegunstige virkninger har mørk sjokolade?

Forskning viser at dersom inntak av mørk sjokolade er en del av en sunn livsstil, kan den:

- redusere blodtrykket
- minske risikoen for hjertesykdom
- redusere konsentrasjonen av LDL (”dårlig” kolesterol) i blodet
- øke blodgjennomstrømningen til hjernen
- minske sjansen for å utvikle diabetes ved å redusere blodsukkeret

Hvor mye sjokolade bør jeg spise for å oppnå disse helsefordelene?

Du bør også begrense inntaket med mørk sjokolade. Selv om den inneholder sunne flavonoider, har den også i seg en del fett, sukker og kalorier du ikke bør få for mye av. Overdriver du spisingen, kan alle helsefordelene forsvinne.
Omtrent 30 gram med mørk sjokolade daglig er nok. Det tilsvarer omtrent 150 kalorier.

Er sjokolade et afrodisiakum?

Et afrodisiakum, også kalt afrodisiak eller afrodisikum, er et stoff som virker stimulerende på seksuallysten.
Det er kjent at Azteker-konger brukte sjokolade for å øke den seksuelle tenningen, mens Mayaene forbandt sjokolade med sin fruktbarhetsgud. Moderne forskning har funnet ut sjokolade inneholder kjemikaliene fenyletylamin og serotonin. De stimulerer humør, energifølelse og har også en mild innvirkning på seksuallysten.
Forskning kan imidlertid ikke understøtte påstanden om at sjokolade er et afrodisiakum. De seksuelle assosiasjonene har nok mer å gjøre med hvordan sjokolade føles når den smeltes i munnen.

ADVARSEL: Selv om sjokolade kan være sunt for mennesker, er det direkte livstruende for hunder - og trolig også for katter og hester. Oppbevar derfor kakao og sjokolade på sikre plasser hvor dyr ikke kan få tak i det. Kontakt veterinær dersom ulykken først har skjedd.

Kilder:
Web MD
Nidar
Wikipedia