Kvinner som drikker melk reduserer risikoen for høyt blodtrykk.

Kvinner som regelmessig drikker skummet melk, og som får mye kalsium og vitamin D gjennom maten – ikke via kosttilskudd, har lavere risiko for å utvikle høyt blodtrykk.

Det viser en studie ved Harvard University.

Forskerne undersøkte matvanene til 30 000 middelaldrende eller eldre kvinner.

Resultatene viser at deltakere som drakk melk med lavt fettinnhold, og som fikk mye kalsium og vitamin D gjennom kosten, var bedre beskyttet mot høyt blodtrykk.

Høyt blodtrykk er en kjent risikofaktor for blant annet hjerte-karsykdommer, slag og nyreproblemer.

Forskerne så at kvinner som drakk to eller flere glass skummet melk til dagen reduserte faren for høyt blodtrykk med ti prosent sammenlignet med kvinner som drakk et glass eller mindre i måneden.

Melk med høyere fettinnhold eller kosttilskudd med kalsium og vitamin D hadde ikke den samme effekten.

Kilde: Hypertension, the American Heart Association 2008