Ungdom som hopper over frokosten veier mer, spiser mer usunt og er mindre aktive.

Tenåringer som spiser frokost hver dag har sunnere matvaner og trener mer enn jevnaldrende som hopper over måltidet.

Det har forskere ved University of Minnesota funnet ut.

Over 2 200 ungdommer deltok i undersøkelsen. Alle var rett under 15 år ved studiestart. Forskerne fulgte dem over en periode på fem år.

Resultatene viser at deltakere som spiste frokost:

- hadde et sunnere kosthold
- var mer fysisk aktive

Jo mer regelmessig de spiste frokost, jo lavere var kroppsvektindeksen (BMI). Sammenlignet med deltakere som aldri spiste frokost, var de i gjennomsnitt 2,3 kilo lettere.

Deltakernes vekt ved begynnelsen av forsøket ble sammenlignet med vekten ved slutten av studien.

Fem år etter studiestart så forskerne at de frokostspisende deltakerne hadde:

- lagt på seg færre kilo
- en lavere kroppsvektindeks (BMI)

Dette tyder på at frokost har en viktig effekt på det generelle kostholdet, og at et daglig inntak av måltidet kan redusere risikoen for fedme og overvekt, mener forskerne.

Frokost hjelper trolig ungdommer til å kontrollere matinntaket gjennom hele dagen og kan også forebygge overspising ved senere måltider.

Kilde: Pediatrics 2008