Jenny var engstelig etter at mannen hennes hadde fått hjerteinfarkt for to måneder siden.

Infarktet hadde heldigvis vært lite, og det hadde ikke tilkommet noen komplikasjoner. Torleif hadde derfor blitt utskrevet fra sykehuset allerede etter en snau uke.

Pasient Jeg våkner ofte for å høre om han puster. Hver morgen er jeg redd for å finne ham død i sengen. Jeg føler på en måte at dette er min skyld. Han har fått beskjed om at han må spise sunnere.

Lege Ja, men det er da ikke din skyld at han fikk infarkt, sa jeg.

Pasient Det er jeg som lager all maten, og vi er altfor glade i fet mat! Det ser du jo lang vei.

Jeg prøvde å si at det likevel ikke var hennes skyld at han fikk hjerteinfarkt, men at det nok kunne være lurt å endre kostholdet.

Pasient Hva mener du vi skal gjøre?

Lege La oss ta utgangspunkt i den maten dere spiser i dag og se hvilke endringer dere kan gjøre.

Vi ble enige i at hun skulle føre en liste over alle måltidene de etterfølgende dagene og så kunne vi kikke på dette sammen. Hun fikk en ny time uken etter. Da gikk igjennom hennes nedtegnelser. Jenny hadde med seg penn og papir og gjorde notater mens vi snakket.

Pasient Du vet det er vanskelig for en gammel dame å endre inngrodde vaner, sa hun med et smil.

Lege Det lønner seg å gjøre det gradvis. Da blir endringene mer overkommelige.

Pasient Vi har snakket om å prøve å kutte ned på smør, fete oster og fløte..?

Lege Flott! Det ser ut til å være en god strategi. Det kan også være en del å hente ved å tilberede mat i litt vann framfor å steke den. Og når dere bruker olje i matlagingen lønner det å velge hjertevennlige varianter som for eksempel olivenolje eller rapsolje i stedet for smør. Er dere glad i frukt?

Pasient Vi spiser det begge to når vi har det i huset.

Lege Det er et godt poeng. Fristende fruktfat blir fort tomme. Da jeg var på besøk i en bedrift nylig, fortalte en mann meg at de hver fredag fikk levert et fat med wienerbrød og et fat med frukt. Fruktfatet ble alltid tømt først, og nå vurderte man å kutte ut wienerbrødene. Så du har rett i at det lønner det seg å ha frukt og grønt lett tilgjengelig i huset. Da blir det gjerne til at man spiser mer.

Pasient Problemet mitt er at jeg elsker kaker og godteri.

Lege Det er jeg også glad i. Hvis jeg rett og slett lar være å kjøpe inn snop, er det lettere å holde forbruket nede. Jeg kjøper dessuten lettsyltetøy og lettbrus. Det hjelper jo også litt.

Pasient Uff og uff. Ja – jeg får forsøke å passe på både Torleif og meg selv.

Lege Men ta det gradvis. Jeg ser av kostlisten at dere er glad i fisk. Det er jo flott. Bland gjerne ut smørsausen med litt fiskekraft. Ellers er Kesam et ganske nytt, magert og velsmakende alternativ til rømme. Det er verdt å forsøke.

Jenny kjente ikke til Kesam, men hun var interessert i å prøve det. Ettersom blodtrykket til Torleif var noe høyt var det viktig at han spiste lite salt. Over halvparten av saltet i kostholdet kommer fra industribearbeidede matvarer, særlig brød- og kjøttprodukter. Resten tilsettes under tillaging og ved spising. Jeg tipset derfor Jenny om å velge ferske eller frosne produkter av kjøtt og fisk framfor hermetikk og halvfabrikata.

Pasient Han er jo så glad i saltet sitt. Maten smaker jo ingenting uten salt!

Lege Ja - saltsmaken er vanedannende! Men trapper dere ned forbruket over tid vil han sannsynligvis ikke merke noen særlig forskjell. Hvis han ikke syntes maten har nok smak, kan du eventuelt forsøke andre krydre som for eksempel hvitløk, chili, dill, oregano, timian, basilikum eller pepper.

Pasient Det hadde jeg ikke tenkt på, sa Jenny og nikket ettertenksomt.

Jeg dristet meg til slutt til å foreslå at hun og mannen burde trene litt.

Lege Hva tror du om å gå en liten tur eller to om dagen?

Pasient Ja, ja, ja, de sier dere alle sammen. Av barna våre fikk vi gåstaver til fødselsdagen. Men, det er sånn at vi trives nå engang best inne.

Jeg lot temaet ligge, og vi avtalte å treffes igjen om to uker. Så fikk jeg se om hun var mer mottakelig for å snakke om mosjon. Alle endringene behøvde jo ikke å skje med en gang.