Røyking

Spørsmål: Jeg ønsker virkelig å slutte å røyke og har lurt på om jeg skal forsøke e-sigaretter. Er de mindre farlige enn vanlige sigaretter?

Spørsmål: Min mann og jeg sluttet å røyke for over tre år siden. Jeg tygget tyggegummi de første to ukene. Min mann tygger fortsatt tyggegummi. Kan det forsvares? Har det bivirkninger på noen måter?

Begynner røykere å miste håret tidligere enn andre?

Verdens antidopingbyrå (WADA) har vedtatt endringer i dopingreglene.

Spørsmål: Er det ”sunnere" å røyke frukttobakk enn vanlige sigaretter?

Spørsmål: Min kone røyker en sigarett pr dag. Hun sier hun må gjøre det for at magen skal virke. Lar hun det være kan hun bli forstoppet i mange dager. I tillegg har hun litt uren hud. Det er ifølge henne fordi magen ikke fungerer og derfor ikke skiller ut avfallsstoffer. Hun mener dessuten at en sigarett daglig er ikke så mye. Hva kan jeg si til henne for at hun skal slutte å røyke helt?

Ønsker du å gå ned i vekt, komme i bedre form eller å slutte å røyke? Å sette seg mål er lett. Å nå dem er en annen sak. Her er åtte tips for hvordan du lykkes.

Det kan være vanskeligere å slutte med snus enn med røyk. Men det er slettes ikke umulig. Her får du noen gode tips om hvordan du går frem.

Nest etter alkohol og sigaretter er hasj det rusmiddelet flest ungdommer kommer i kontakt med. Alvorlighetsgraden av hasjbruk har vært diskutert livlig i media og i forskingsmiljøer. En eventuell legalisering av hasj har også vært oppe til diskusjon.

Forskerne har oppsummert tilgjengelig forskning om effekt og sikkerhet av legemidler til røykeslutt.

Spørsmål: Jeg har bestemt meg for å slutte å røyke blant annet etter oppfordring fra min familie. Hos legen har jeg fått resept på røykesluttablettene Champix. Har du noen råd til meg om bruk av dem? Jeg ønsker virkelig å lykkes denne gangen.

De fleste mennesker som røyker ønsker å slutte, men mange lykkes ikke på første forsøk. I en ny studie undersøkte man om sjansen for å bli røykfri endrer seg hvis man gjør gjentatte forsøk med tabletter som nedsetter lysten på nikotin og demper ubehaget den første tiden man er røykfri. Tablettene selges etter resept fra lege.

For de fleste mennesker er røykfrihet det viktigste tiltaket for å opprettholde en god helse. For hver sigarett du lar være å røyke forlenger du i gjennomsnitt livet med 15 minutter. Det skyldes først og fremst redusert risiko for å bli rammet av hjertesykdom, hjerneslag, lungekreft og kols.

Spørsmål: Jeg har vært storrøyker i nesten 35 år og har fått beskjed om at lungefunksjonen er temmelig dårlig, og at blodårene i beina er trange. Tidligere har jeg ikke vært motivert for å slutte å røyke, men det er jeg nå. Anbefaler du å bruke røykesluttpiller eller noe annet? Kan jeg noe av dette på blå resept slik har hørt at man kan i andre land?

Spørsmål: Jeg planlegger å slutte å røyke. I den forbindelse lurer jeg på hva som er den beste måten. For ikke så lenge siden leste jeg at snus fungerer bra for mange. Er dette en metode du vil anbefale?

Et forestående kirurgisk inngrep er en gylden anledning til å stumpe røyken. Det viser en grundig gjennomgang av vitenskapelige studier av denne problemstillingen.

Stadig færre mennesker i Norge røyker daglig. Fra 1979 til 2012 har andelen dagligrøykere i den voksne befolkningen avtatt fra 37 til 16 prosent.

Røyking ble vanlig blant menn allerede omkring 1920. Man ble derfor tidlig klar over at tobakk forkorter en manns forventete levetid.

Røyking reduserer i gjennomsnitt levetiden med ti år. En ny studie viser at personer som slutter å røyke før de fyller 40 år gjenvinner nesten den all levetiden som de var i ferd med å miste.

17 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år røykte daglig i 2011. Antall personer som bruker snus har økt kraftig.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg