Synes du rynkene kommer for tidlig? Det beste du kan gjøre for å bremse utviklingen, er å slutte å røyke.

Mange kvinner legger ned mye tid og ikke minst, store summer, på å ta vare på utseendet sitt. Grått hår og rynker er sjeldent populært. Likevel fortsetter mange å røyke, selv om det er vist at nettopp sigarettene gjør at du raskere ser eldre ut. Her er noen argumenter for at du skal kutte røyken en gang for alle.

Få tilbake fargen

Huden til en røyker er gjerne grå og gusten, spesielt hvis det er snakk om mange sigaretter daglig. Slutter du, tar det ikke mer enn et par uker før du får den sunne fargen tilbake. Det er rett og slett en bonus du får ved å stumpe røyken. Et godt tips er å gå en halvtimes tur i rask gange hver dag. Da får du i tillegg frisk luft og økt blodgjennomstrømming, som også gjør underverker for huden.

Brems rynkene

En som røyker, får lettere rynker rundt munnen og øynene. Det å stramme musklene rundt sigaretten flere ganger om dagen i mange år, setter spor - bokstavelig talt. Det samme gjelder øynene, som gjerne myser for å beskytte seg mot røyken. Stumper du sigaretten, hindrer du at proteinet kollagen brytes ned raskere enn nødvendig. Slik får cellene bedre mulighet til å fornye seg.

Gro bedre

Å slutte med røyking er altså en investering i utseendet, så vel som helsen. En ting er vakker hud og ønsket om færre rynker, i tillegg gror sår lettere hos en person som ikke røyker. Det er også verdt å ta med seg. Når vi legger til alle andre helsefordeler, er det åpenbart et godt valg å kvitte seg med røyken.

Øk sjansen for å lykkes

Selv om du er motivert og tror du skal greie å slutte på egenhånd, må mange gjennom fem til syv forsøk før de lykkes. Det skyldes blant annet at røyking regnes som en kronisk avhengighetstilstand. Velger du å slutte med hjelp av medikamentell behandling, har du langt større sjanse for å lykkes. Hvis du i tillegg deltar i et støtteprogram, eller snakker med legen din jevnlig, er du bedre rustet til å takle røyksuget når det måtte dukke opp.

Husk dette når du får lyst på røyk

- Røyksug varer som regel i bare tre til fire minutter
- Gå tur! Røyksuget minsker hvis du daglig går en rask tur på en halvtime
- Drikk vann, gjerne med litt sitron i
- Puss tennene
- Generelt - unngå situasjoner hvor du vanligvis tar en røyk
- Skriv ned hva du gjør for å komme gjennom suget, det kan hjelpe neste gang