Har du hjerte- og karsykdom og røyker? Da bør du vite at røykeslutt som regel er det viktigste enkelttiltaket du kan iverksette. Hvis du tidligere har forsøkt uten å lykkes, er du langt fra alene. Annenhver røyker som får hjerteinfarkt eller slag, fortsetter å røyke. Grunnen er at røykere som rammes av hjertesykdom ofte sterkt fysisk avhengige av nikotin.

Åtti prosent av alle som røyker ønsker å slutte. De fleste prøver på egenhånd og erfarer at det kan være vanskelig. Sannsynligheten for at man forblir røykfri over tid er kun sju prosent. Man kan øke sjansen for suksess ved å snakke med fastlegen sin og få råd om hvordan man kan gå frem. Da får man samtidig en samtalepartner og støtte i prosessen.

Sliter du med motivasjonen og viljestyrken, lønner det seg å legge forholdene godt til rette. Mange har stor nytte av å bruke moderne røykavvenningsprodukter. Statistikken viser at opptil nesten 50 prosent av pasienter med stabil hjertesykdom kan bli røykfrie ved hjelp av de mest effektive medikamentene.

I tillegg til medikamenter, anbefaler Helsedirektoratet at du blir fulgt opp underveis. Samtaler med fastlegen og et oppfølgingsprogram på nettet (for eksempel www.slutta.no) eller via telefon (T: 800 400 85) kan øke sjansene dine for å bli røykfri. Det kan også være en god ide å melde seg på et røykavvenningskurs. Noen synes det er lettere å lykkes når man er flere som kan støtte hverandre.

Her er gode tips hvis røyksuget melder seg.

- Forlat rommet du befinner deg i, og gjør noe annet som du har lyst til.

- Drikk vann tilsatt noen dråper sitron

- Puss tennene

- Ring en god venn, gjerne en som selv har sluttet

- Regn ut hvor mye penger du har spart

- Tenk på at røyksuget snart vil forsvinne

- Gå en liten tur