Arne hadde hatt hjerteinfarkt for fire år siden. Forut for dette hadde han vært storrøyker i mange år. Etter infarktet stumpet han røyken.

Pasient Det har gått ganske greitt selv om jeg stadig vekk har lyst på røyk spesielt når jeg er i selskap. I den anledning har jeg lurt på om det vil være greitt om jeg unner meg en sigar iblant. Jeg tenker at det kanskje er bedre for kroppen enn om jeg begynner å røyke. Har jeg rett?

Lege Det er dessverre vanselig å gi deg et klart svar på, Arne. En stor sigar kan inneholde like mye nikotin som en hel pakke sigaretter. På den annen side inhalerer personer som røyker sigarer ofte ikke så mye. Men en sigar forbrenner langsomt og ufullstendig. Det gjør at den avgir flere og mer skadelige stoffer enn en sigarett hvilket er uheldig både for deg og personer som oppholder seg i nærheten. Hvor stor risikoen totalt sett er sammenlignet med sigarettrøyking, vet jeg dessverre ikke. Det skyldes blant annet at innholdet av skadelige stoffer varierer mye fra sigar til sigar.

Pasient Hmm... Du er ingen stor tilhenger av sigarer forstår jeg.

Lege Jeg synes at sigarrøyk kan lukte godt, men helsebringene er den ikke. Og spesielt ikke for deg som har hatt hjerteinfarkt, Arne. Hvis du røyker en sigar er dessuten faren stor for at røykestoppen din raskt blir uthulet.

Pasient Jeg vet det, men det er bare så fristende med røyk sammen med en kopp kaffe etter maten.

Lege Ja – mange synes det. Noen velger derfor i stedet å drikke te eller spise litt frukt hvis det er tilgjengelig.

Pasient Det kan jeg jo kanskje forsøke. Noe av poenget med kaffen er jo å ikke bli trøtt etter maten, men jeg våkner av te også.

Lege Te lar seg dessuten kombinere med litt frukt eller en syrlig drops. Og da mister man gjerne lysten på røyk.

Pasient God ide – dog ikke like fristende som kaffe, sigar og konjakk da!

Arne smilte.

Pasient Jeg lurer på om jeg noen gang vil helt miste lysten på røyk?

Lege Det kan nok hende at den vil sitte i enda noen år og kanskje enda lenger. Men husk at du kan gjøre veldig mye annet ”galt” med helsen din, og det vil fortsatt være bedre for kroppen enn at du begynner å røyke.

Pasient Ja – jeg får forsøke å være kreativ, sa han med et litt resignert mine.