Gerd hadde klart å slutte og røyke etter hele 54 år med sigaretter.

Noen tenker at når de har røykt i mange år, så kan de like godt fortsette resten av livet. Dette er feil. Alle får umiddelbart en bedre helse når de kutter røyken.

De fleste merker raskt at de kommer i bedre fysisk form, får et friskere utseende og mer følsom luktesans. Dernest avtar risikoen for å få emfysem, astma, KOLS, lungekreft, slag eller hjerteinfarkt.

Pasient Jeg er så stolt av meg selv at det er ikke sant!

Lege Det synes jeg du har mange gode grunner til å være, men hva tenker du på konkret?

Pasient Jo, nå har jeg jo helt sluttet å røyke etter 54 år med sigaretter!

Lege Hva? Det er jo helt fantastisk, så flink du er!

Gerd fortalte at hun helt hadde sluttet med astmamedisinene sine og at hun heller ikke hostet så mye mer. De første ukene etter at hun kuttet ut sigarettene hadde hun hostet en del. Det er en alminnelig erfaring som skyldes at flimmerhårene innvendig i luftveiene vokser ut igjen og begynner å fjerne skrotet som tobakken har etterlatt.

Pasient Før måtte jeg ta en pause ved hvert gatehjørne for å få igjen pusten. Nå trenger jeg ikke å stoppe før jeg er hjemme! Jeg har kjøpt slike moderne gåstaver også. Da kjenner meg tryggere når det er glatt. Når jeg går i butikken bruker jeg en stav sammen med trallen min.

Gerd pratet i vei og var i godt humør.

Lege Ja, dette er flott. Men hva var det som gjorde at du sluttet?

Pasient Jeg har jo selvfølgelig visst at det er farlig å røyke, men har vært redd for å legge på meg. Men det har jeg ikke gjort, sikkert på grunn av at går mye mer fordi jeg er i bedre form. Grunnen til at jeg sluttet var at jeg for alvor begynte å legge merke til hvor mye sykdom det er blant mine røykende venner. De har jo nettopp astma og KOLS, og to storrøykere jeg kjenner har fått lungekreft. Som du vet døde mannen min av slag. Han røykte mye.

Gerd tørket tårene. Vi snakket litt om at det var tomt å bli igjen når venner og familiemedlemmer dør. Jeg sa at hun måtte likevel prøve å glede seg over livet, sin gode helse og kose seg med dem hun tross alt hadde igjen. Gerd var en positiv kvinne som klarte det.

Etter en stund spratt hun opp av stolen og fortalte at hun måtte skynde seg fordi hun måtte gå og hjelpe søsteren som skulle til frisøren for å ta ny permanent!