De fleste mennesker har åtte bihuler. En over og en under hvert øye samt fire i dypet mellom øynene. Innvendig er disse hulrommene fylt med luft og slimhinne.

Man vet ikke sikkert hvorfor vi har bihuler, men de er av betydning for luktesansen og fuktingen av luften vi puster inn. De bidrar også til at kraniet ikke blir unødig tungt.

Som mange bittert har erfart kan bihulene være opphav til betydelige plager - særlig ved forkjølelser. Pressende smerter som forverres når man bøyer hodet framover samt grønt sekret fra nesen er typisk. Plagene skyldes først og fremst at slim tetter til de små kanalene inn til bihulene. Gjennom disse kanalene skal overflødig sekret kunne renne ut og luft passere fritt slik at man får riktig trykk i disse hulrommene.

Hvis man skyller vekk sekretet forsvinner gjerne ubehaget. For å holde symptomene "i sjakk" er det i tillegg vanligvis nødvendig å bruke midler som begrenser produksjonen av sekret og demper hevelsen i slimhinnen. Det oppnår man med vanlige nesedråper som Rhinox, Otrivin og lignende. Rinexin tabletter har tilsvarende effekt og er til hjelp når nesen er så tett at dråpene ikke slipper til.

Man har lenge vært usikker på nytten av å behandle bihulebetennelser med antibiotika. Denne skepsisen synes å være riktig i følge en ny undersøkelse. Til sammen 252 voksne mennesker med akutt bihulebetennelse ble tilfeldig fordelt i to grupper. Den ene gruppen fikk penicillin (amoxicillin) i seks dager og den andre fikk et uvirksomt middel (placebo). Alle deltakerne brukte nesespray. Etter en uke var like mange (30 prosent) blitt friske i begge gruppene, og etter to uker var tre av fire kvitt symptomene.

Kilde: Archives of Internal Medicine