Ekstrakter fra bladene til tempeltreet ginkgo biloba selges i mange helsekostforretninger. Det har etter hvert blitt utført mye forskning om nytten av gingkoprodukter. Resultatene er dessverre lite oppløftende. Så langt vet man at de verken bedrer hukommelsen eller beskytter mot mental svekkelse i eldre år (senil demens).

Nylig ble resultatene av seks nye studier lagt fram. I disse undersøkelsene deltok mer enn 1000 personer med øresus. Halvparten av deltakerne fikk behandling med gingko, mens de øvrige fikk et uvirksomt middel. En av fem deltakere i begge gruppene syntes susingen avtok. De som ble behandlet gingko ble således ikke bedre enn de som fikk et uvirksomt middel. Studiene ble gjennomført med en vitenskapelig metode som gjør at man kan feste lit til konklusjonen.

Resultatene er bedre ved trange blodårer i bena (såkalte ”røykebein”). Personer kan i gjennomsnitt gå 34 meter lengre før de må stoppe hvis de tar tilskudd av ginkgo. Denne virkningen er imidlertid relativt beskjeden sammenlignet med fysisk trening. Jevnlig mosjon øker den smertefrie gangdistansen med gjennomsnittlig 139 meter.

Kilde: Clincal Otolaryngology 2004