Bakterier som kan ha positiv effekt på helsen ved å gjenopprette bakteriefloraen i kroppen kalles gjerne probiotika. De blir ofte anbefalt til personer som ønsker å beskytte tarmen ved reiser til Syden eller for å motvirke diaré eller soppinfeksjon i underlivet etter en kur med antibiotika.

Eksempler på produkter som inneholder probiotika er yoghurt, tabletter og stikkpiller med melkesyrebakterier.

Man har nå undersøkt i hvilken grad probiotika faktisk beskytter mot skjedesopp. 235 kvinner mellom 18 og 50 år deltok i studien. Alle fikk en kort kur med antibiotika. I tillegg fikk de probiotiske melkesyrebakterier som kosttilskudd eller stikkpille til bruk i skjeden under hele antibiotikakuren og fire dager etter eller de fikk et identisk produkt uten melkesyrebakterier.

Mer en av fem av kvinnene fikk soppinfeksjon i underlivet etter antibiotikakuren. Det viste seg at soppinfeksjon var like vanlig blant de som brukte melkesyrebakterier som blant dem som lot det være.

Forskerne mener at melkesyrebakterier som beskyttelse mot eller som behandling av en soppinfeksjon etter en antibiotikakur er et eksempel på behandling som er blitt vanlig til tross for mangel på bevis for at det hjelper.

- Dessverre lar mange kvinner og enkelte leger seg lure av salgsbudskapene om at laktobasiller gjenoppretter bakteriebalansen i skjeden på en naturlig måte. Bruk heller de reseptfrie vagitoriene Daktar, Pevaryl eller Canesten. De har dokumentert effekt, sier lege Preben Aavitsland ved Klinikk for seksuell opplysning.

Kilde: British Medical Journal og Tidsskrift for Den norske lægeforening.