Nylig kunne vi lese at britiske forskere har oppdaget at et stoff som finnes i sjokolade lindrer hosten mer effektivt enn vanlige hostemedisiner. Kan vi tro på denne nyheten....?

Stoffet heter teobromine og har ingen bivirkninger i motsetning til det hostedempende middelet kodein som gir både sløvhet og forstoppelse. Forskerne brukte ti friske og frivillige forsøkspersoner. De ble inndelt i tre grupper. De fikk piller som inneholdt teobromine, kodein eller placebo (narremedisin). Verken deltakerne eller forskerne visste hva den enkelte fikk. Deretter ble deltakerne utsatt for et stoff som finnes i chilipepper og som forårsaker hoste. Forskerne registrerte hvor mye forsøkspersonene tålte før de begynte å hoste. De som hadde tatt piller med teobromin tolererte chillipepperet best.

Det er hyggelig å få bekreftet at sjokolade gjøres oss friskere. Før vi suser ned til kiosken er det greitt å vite hvilken vekt vi kan tillegge denne observasjonen. For å finne ut av dette må vi se på omfanget av undersøkelsen og hva man egentlig har testet. Dessverre er dette en meget beskjeden studie. Den hadde kun tre deltakere i hver gruppe. Dernest var testpersonene verken forkjølet eller lungesyke og er således ikke sammenlignbare med de som normalt trenger hostemedisin. Og hosten ble utløst av chilipepper, og det er jo ikke en vanlig årsak til hoste. Vi vet derfor ikke om sjokolade vil være like nyttig når man er forkjølet.

Forskerne ga den samme mengden teobromine som man får ved å drikke to kopper kakao. Hvordan bestemte de at det var denne mengden de ville sammenligne med en bestemt dose hostemedisin? Hvorfor ikke en halv kopp kakao og to slurker hostesaft. Hvilken behandling ville da komme best ut? Mengden teobromine var heller ikke tilpasset kroppsvekten til den enkelte forsøksperson.

Når undersøkelsen omfatter få personer, den blir gjennomført på en måte som minner lite om den praktiske hverdagen og dosene synes å være litt tilfeldige, er det grunn til et å være litt skeptisk til konklusjonen.

Til slutt vil jeg minne om at hoste dempende medikamenter ikke alltid er av det gode. Når kroppen strever med å kvitte seg med sekret ved å hoste, bør man ikke dempe den. Hvis man derimot, har tørrhoste og ellers føler seg relativt frisk, kan litt hostesaft bedre nattesøvnen. Eller kanskje gjør en Firkløver gjør samme nytten…

Kilde: Federation of American Societies for Experimental Biology Journal, 2004