En av fem personer over 65 år har slitasjegikt i kneleddet. Typiske symptomer er smerter som tiltar ved fysisk aktivitet.

Leddet kan bli hovent og varmt når man går mye særlig hvis underlaget er hardt og skotøyet ikke er tilstrekkelig støtdempende. Hos noen er smertene mest plagsomme i hvile. Mest utsatt for slitasje er overvektige personer og mennesker som tidligere har hatt annen sykdom, skade eller feilstilling i kneet.

Den vanligste behandlingen av slitasjegikt er råd om vektreduksjon, riktig skotøy, bruk av stokk, øvelser som styrker musklene rundt leddet samt betennelsesdempende medisiner. Hvis kneleddet er skakt kan smertene noen ganger behandles ved å rette opp leddet ved en operasjon. Eller man kan erstatte de delene av kneet som er slitt eller sette inn et kunstig kneledd.

Man har nylig undersøkt om akupunktur også kan lindre. Til sammen 570 personer med slitasjegikt i kneet deltok i undersøkelsen. De ble tilfeldig delt i tre grupper. Den ene gruppen fikk tradisjonell kinesisk akupunktur. Den andre fikk såkalt ”narreakupunktur”. Disse deltakerne fikk kun plastret nålene på huden, men på en måte som gjorde at de trodde at de fikk akupunktur. Den siste gruppen ble tilbudt undervisning om sykdommen og hvordan man selv kan begrense plagene.

Alle ble fulgt opp gjennom et halvt år. Smertene avtok hos de aller fleste deltakere, også hos de som fikk ”narreakupunktur”. Men størst smertelindring oppnådde de som ble behandlet med ekte akupunktur. Hos disse pasientene avtok smertene med 40 prosent. Samtlige pasienter som deltok i studien klarte å litt lenger etter halvåret med behandling, men det var liten forskjell mellom gruppene på dette punktet.

Undersøkelsen ble gjennomført på en vitenskapelig sett korrekt måte. Man kan derfor feste lit til resultatet. Troverdigheten blir ytterligere styrket hvis andre forskere oppnår samme resultat.

Kilde: Annals of Internal Medicine 2004