Det har vært en vanlig medisinsk oppfatning at en kvinne med regelmessig menstruasjon stort sett kun er fruktbar mellom 10. og 17. dag i menstruasjonssyklus.

Og at eggløsningen finner sted cirka to uker før menstruasjon. Mange par baserer seg på dette. Noen legger samleiene til de "sikre dagene" for å unngå graviditet, mens andre har samleie akkurat i denne perioden med håp om at kvinnen skal bli befruktet.

Resultatene fra en undersøkelse tilsier at denne oppfatningen bør revurderes. 221 kvinner deltok i studien. De ble fulgt opp i til sammen 696 menstruasjonssykluser, og eggløsningene ble påvist ved å måle urinens hormoninnhold. Det viste seg at kun 30 prosent av kvinnene var fruktbare utelukkende mellom 10 og 17 dag, og et fåtall hadde eggløsning nøyaktig fjorten dager før menstruasjon. Det var særlig tenåringer og kvinner som nærmer seg overgangsalderen som kunne ha eggløsning og bli gravide på helt andre tidspunkter i menstruasjonssyklus. Det er viktig at unge kvinner som fester lit til såkalte ”sikre perioder” kjenner til dette.

Kilde: British Medical Journal