Mennesker som bruker den blodfortynnende middelet Marevan i mer enn ett år kan ha en økt risiko for benbrudd sammenlignet med ikke-brukere. Det viser en ny amerikansk undersøkelse.

Slik virker Marevan

Leveren er avhengig av vitamin K for å produsere stoffene som kroppen benytter til å stoppe blødninger ved å lage små blodpropper i årer som er skadet eller lekk. Marevan blokkerer effekten av Vitamin K og reduserer derved faren for å bli rammet av farlige blodpropper. En ulempe er at man har økt sjanse for å få uønskete blødninger. Den nye undersøkelsen tyder på at vitamin K også kan svekke beinbyggingen.

Økt risiko for beinskjørhet 

15 000 mennesker deltok i studien. Alle hadde vært innlagt på sykehus på grunn av uregelmessig hjerterytme - såkalt atrieflimmer. Denne tilstanden er forbundet med økt risiko for blodpropp for eksempel i hjernen. De fleste pasienter som har atriflimmer blir derfor anbefalt å bruke Marevan eller et tilsvarende middel. Det viste seg at de som fikk slik behandling i mer enn et år hadde 25 prosent høyere forekomsten av beinbrudd enn de som ikke ble behandlet på denne måten.

Slik reduserer du risikoen

Studien tilsier ikke at man bør slutte med Marevan men at man bør ta ekstra vare på skjellettet sitt når slik behandling er nødvendig. Det innebærer å mosjonere jevnlig og tilføre tilstrkekelig med kalsium og vitamin D.

I tillegg er det viktig å redusere faren for fall. Følgende råd gjør hjemmet til et tryggere sted å være. Hvis man trenger hjelp med å gjøre nødvendige tilpasninger, kan man spørre noen i familien eller kontakte en håndverker. I noen komunner kan man få hjelp til å gjøre slike endringer.

- Fest løse ledninger.
- Unngå overmøblering. Det er lett å snuble i lave bord og krakker.
- Ha sklisikkert underlag under tepper og sklisikker matte i badekar og dusj.
- Bruk dusjforheng så blir ikke gulvet så vått og glatt.
- Lim selvklebende lister på forkanten av glatte trappetrinn.
- Monter rekkverk på begge sider av trappen.
- En trappestige er tryggere enn en krakk hvis du skal rekke noe oppe i et skap.
- Plasser telefonen og en lysbryter til hele soverommet innen rekkevidde fra sengen.
- Gangen mellom soverom og toalett bør være belyst om natten.
- Vurder å anskaffe trygghetsalarm slik at du kan få hjelp hvis du er uheldig.
- Godt skotøy inne og ute er en god investering. Bruk isbrodder om vinteren. Det er ofte en ekstra sikkerhet å bruke stokk.

Kilde: Archives of Internal Medicine
Foto: © iStockphoto.com/absolut_100