Trafikken er full av farer for barna. Men overbeskyttende foreldre kan være like farlig.

Sier du til ungene dine at de ikke får lov til å gå over gaten alene? Kjører du dem til skolen hver dag?

Overbeskyttende foreldre frarøver barna sine livsviktige erfaringer i trafikken, antyder tall fra det britiske samferdselsdepartementet.

Norske foreldre lærer heller ikke barna sine god nok trafikksikkerhet, mener Trygg Trafikk.

Færre fotgjengere – flere omkomne

I fjor oppga 49 prosent av britiske foreldre til barn mellom sju og ti år at de aldri lot barna gå alene over gaten. Det er en økning på åtte prosent på fire år.

I løpet av de fire årene omkom likevel flere barn i denne aldersgruppen i trafikken. – Ti dødsfall i 2002 ble til 18 dødsfall i 2006.

Antallet barneskoleelever som blir kjørt til skolen øker, mens antallet elever som går eller sykler til skolen, er nesten halvert. Likevel økte antall trafikkomkomne under 16 år med 20 prosent.

Det britiske Parlamentets trafikksikkerhetsråd går nå ut og advarer mot å overbeskytte barn mot trafikken.

Rådet mener foreldrene hjelper til med å opprettholde en ond sirkel: Bilister blir vante med at det ikke er unger i gatene og er ikke oppmerksomme nok. Det øker faren for ulykker og foreldrene holder ungene borte fra trafikken.

Dårlig trafikkopplæring også i Norge

Norge opplever ikke den samme økningen av omkomne barn i trafikken som i England. Men norske foreldre er overraskende dårlige til å gi barna sine trafikkopplæring.

Hele 40 prosent av norske foreldre har ikke gjort en praktisk trafikkøvelse sammen med barna sine. Det viser tall fra en undersøkelse som Norstat har gjort for Trygg Trafikk.

I tillegg blir mellom 25 og 30 prosent av norske elever kjørt til skolen. Trygg Trafikk mener det er for mange.

- Vi oppfordrer alle foreldre til å la ungene gå eller sykle til skolen. Kjøring til skolen fører til uerfarne fotgjengere og barna går glipp av viktig lærdom i trafikksikkerhet, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen til Helsenett.

At flere foreldre velger å kjøre barna til skolen skaper også farlige situasjoner for skoleelevene ved bringing og henting.

Tromsø kommune, NAF, Statens Vegvesen, Grønn Hverdag og politiet satte fokus på bilkaoset utenfor skolene. Resultatet ble prosjektet ”Beintøft”, som oppfordrer alle foreldre til å la barna sine gå eller sykle til skolen.

Blir det for upraktisk, anbefaler prosjektet alternativer som kollektivtransport eller ”kjøregrupper” hvor flere foreldre går sammen og bytter på å hente ungene.

Kilder:
The Times
Trygg Trafikk
Motor