Kosttilskudd med selen dobler risikoen for diabetes. Tidligere har selen hatt rykte for å være forebyggende mot diabetes. Nå viser foreløpige undersøkelser at daglig inntak av kosttilskudd med selen dobler risikoen for diabetes.

Det viser resultatet fra en undersøkelse fra USA gjort av Nutritional Prevention of Cancer Trial (NPC).

Forsøkspersonene som daglig inntok kosttilskudd med selen økte risikoen for type 2 diabetes med nesten 50 prosent, sammenlignet med de som ikke inntok selen. Personer som hadde høyt seleninnhold ved starten av studiene var også mer utsatt.

Forskerne mener at de aller fleste vil få nok selen gjennom et normalt variert kosthold. Å ta kosttilskudd med selen i tillegg vil dermed øke risikoen for diabetes.

Selen finnes i matvarer som paranøtter, nyrer, krabbe og hummer.

Type 2 diabetes rammer helst voksne og eldre. Sykdommen skyldes oftest en kombinasjon av for lite fysisk aktivitet, overvekt og arvelige egenskaper.

Undersøkelsen viste at selentilskuddet ikke påvirket diabetesrisikoen for overvektige.

Dyrestudier har tidligere vist at selen muligens bedrer kroppens nyttiggjøring av blodsukker, som fikk forskere til å tro at selen kunne være gunstig for diabetikere.

Forskerne vet ikke hvorfor selen fremmer diabetes og understreker at flere undersøkelser må bli uført før å klarlegge årsakene.

1202 personer deltok i undersøkelsen, som gikk over en periode på åtte år.

Kilder: Diabetesinfo
Annals of Internal Medicine
Wikipedia