Else hadde oppdaget en kul i venstre lår og fikk time dagen etter. Hun bruker østrogentilskudd. Etter en rekke oppslag i avisene det siste året om slike tilskudd, var hun blitt spesielt oppmerksom på tegn til kreft. Elsa fortalte at hun nylig hadde oppdaget kulen i låret.

Den hadde en glatt overflate, og det var vanskelig å kjenne overgangen mellom kulen og huden omkring. Jeg sa til henne at det sannsynligvis var en godartet fettsvulst og at slike er vanlige. ##1##For å få bekreftet diagnosen kan man ved hjelp av en nål trekke ut noen celler fra svulsten og kikke på dem under mikroskop.## Dette ønsket Else å få gjort, og jeg ordnet time for henne ved sykehuset. Der var det kort ventetid og undersøkelsen ble utført noen dager senere. Den viste heldigvis at kulen var ufarlig.

I løpet av konsultasjonen snakket vi om fordeler og ulemper ved bruk av tilskudd med kvinnelige hormoner. Elses mor hadde blitt rammet av beinskjørhet da hun var i sekstiårene. Det hadde gitt henne mye ryggsmerter. For to år siden hadde hun brukket lårhalsen. Ettersom beinskjørhet dels skyldes arvelige egenskaper visste Else at hun var i faresonen. Hun var ganske tynn og kom tidlig i overgangsalderen. Begge deler er uheldig for skjelettet, og Else visste at hun måtte ta godt vare på det. Hun holdt seg derfor i god form, røykte ikke og tok daglig tilskudd av kalsium sammen med en spiseskje tran. I tillegg valgte hun å bruke tilskudd med østrogen.

Pasient Hvor lenge må jeg bruke østrogen for å ikke bli beinskjør, spurte hun.

Lege Det er vanskelig å svare på. Den beskyttende virkningen avtar når man slutter med pillene, og etter noen år er den borte. Kanskje vi skal måle hvor sterkt skjellettet ditt er? Dersom det ser ut til å være i god forfatning, kan du vurdere å slutte med østrogener med mindre du ønsker å bruke dem for å lindre andre plager som følge av overgangsalderen som for eksempel hetetokter.

Pasient Det er veldig fint om jeg kan få målt skjelettet. Hvordan gjør man det?

Lege Et apparat registrer styrken av skjelettet ditt ved hjelp av svake røntgenstråler. Undersøkelsen innebærer at du ligger på en benk i cirka ti minutter.

Else fikk utført undersøkelsen to uker senere. Den viste at Else hadde et sunt og sterkt skjelett.