Acetylsalicylsyre er virkestoffet i de smertestillende, febernedsettende og blodpropphindrende («blodfortynnende») midlene Dispril og Albyl-E.

En rekke studier har vist at acetylsalicylsyre også reduserer sannsynligheten for å bli rammet av ulike typer kreft. Middelet har en beskyttende virkning mot blant annet kreft i tykktarmen som er den hyppigste kreftsykdommen i Norge. En gjennomgang av studier som har vært gjort på medikamentets effekt ved kreft viser at acetylsalicylsyre også ser ut til å minske sannsynligheten for at kreftsvulster sprer seg til andre deler av kroppen. Det er først og fremst slik spredning som kan ta livet av et menneske som er rammet av kreft.

Bruk av acetylsalicylsyre medfører en viss risiko for blødninger og magesår. Foreløpig vet man ikke hvilken dose som best beskytter mot kreft og med færrest bivirkninger. Inntil man har svar på disse spørsmålene, anbefaler man ikke folk flest å bruke acetylsalicylsyre for å beskytte seg mot kreftsykdommer. De som derimot trenger middelet av andre årsaker, for eksempel for å redusere risikoen for å bli rammet av hjerneslag eller hjerteinfarkt, kan vite at behandlingen i tillegg sannsynligvis reduserer sannsynligheten for å få kreft.

Kilde: Lancet