Reisemedisin

Thailand, India, Kina, Vietnam, Malaysia eller Indonesia? Hold deg frisk på reisen!

Sykdommer

Omlag 10 000 barn må hvert år til lege som følge av rotavirusinfeksjon. Sykdommen kan ha et alvorlig forløp, og årlig blir nærmere 1000 norske barn innlagt i sykehus for å få intravenøs tilførsel av væske.

Spørsmål: Hvordan man vet om man har svak livmorhals? Jeg er gravid i 26 uke og har kjent en del vibrasjoner langt oppi skjeden. Av og til føles det som om noe holder på å briste. Er det mulig å få timer hos jordmor utenom de vanlige kontrollene? Jeg vet de er svært opptatt på helsestasjonen, men jeg føler stort behov for å dele mine bekymringer med noen som forstår. Frykten for å føde for tidlig preger hverdagen min mer enn noen annet.

Det er ikke lenge til nyttår, en tid da mange ønsker å endre kosthold og matvaner. Stadig dukker det opp nye råd og «trender». I fjor var det fokus på å faste enten noen dager sånn dann og vann eller to dager hver uke. Mange slike kurer synes å virke hvis man klarer å leve etter dem, men det er ikke lett.

Spørsmål: Min mann har kols har to ganger i løpet av siste snart halvannet år blitt fryktelig syk med pustevansker. Begge gangene måtte han inn på sykehuset. Er det noe vi kan gjøre for at dette ikke skal skje igjen? Han har aldri har røykt, så det er uforståelig hvorfor han har fått kols.

Spørsmål: Er det bare flått som sprer borrelia, eller kan man få sykdommen fra andre dyr? Er det noe man kan gjøre for å begrense risikoen for å bli smittet etter et flåttbitt? Hjelper det å vaske med sprit? Hvor raskt kommer bakterien inn i kroppen?

70 000 mennesker i Norge har en demenssykdom. Mange av dem har akutte eller kroniske smerter.

NAAFs daglige pollenvarsling for 2011 har startet.

Spørsmål: Jeg planlegger å slutte å røyke. I den forbindelse lurer jeg på hva som er den beste måten. For ikke så lenge siden leste jeg at snus fungerer bra for mange. Er dette en metode du vil anbefale?

Spørsmål: Jeg er en mann i midten av 50-årene som vanligvis må opp en gang om natta for late vannet. I 30 år har jeg hatt høyt blodtrykk og i 20 av dem har jeg brukt blodtrykksmedisin. Etter perioder med mye psykisk stress og etter tungt fysisk arbeid må jeg hyppigere på toalettet de etterfølgende par døgnene. Da er jeg på toalettet 12-15 ganger på dagtid pluss 2-3 besøk om natta. Dette skjer 1-2 ganger i måneden og kun som en reaksjon på ekstra belastninger. Kan det være annet enn prostataen som er problemet? Hva anbefaler du meg å gjøre? Jeg har sett att medisiner kan være et alternativ til operasjon for å behandle “en lettere forstørret prostata”.

Tarminfeksjon

Det er flere årsaker til at turister er spesielt utsatt for mage- og tarminfeksjoner. Stress under reise, uvant mat og høyt alkoholinntak er ofte av betydning. Vi har også dårligere immunitet enn landets egne innbyggere mot de sykdomsframkallende mikrobene.

I likhet med andre menneskelige egenskaper blir kroppsfasong og -vekt i stor grad bestemt av medfødte arvelige faktorer.

Spørsmål: Jeg har nettopp begynt på p-stav og vet at de første 14 dagene er man ikke beskyttet mot graviditet. Hjelper det om man bruker p-piller i de dagene? Eller er det ikke lurt å kombinere to prevensjonmidler?

Spørsmål: Jeg er usikker på om det heter å "speile" medisiner, men jeg har en sykdom som gjør at jeg tar opp veldig lite av pillene som jeg får i meg. Det gjelder blant annet smertestillende. Går det an å speile alle medisiner?

Spørsmål: Jeg synes at fastlegen min er lite flink til å følge meg opp og har derfor lyst til å forsøke en annen lege. Kontorpersonalet hos min nåværende fastlege har gitt meg beskjed om at jeg ikke kan få time hos en ny lege før jeg har valgt han som fastlege. Jeg ønsker ikke bytte lege før jeg har truffet han, for tenk om ”kjemien” mellom oss viser seg å være helt feil? Jeg har flere alvorlige sykdommer og har ikke overskudd til å bytte fastlege til stadighet.

Spørsmål: Min far har fått diagnosen Lewylegeme demens. Kan du skrive om denne sykdommen? Hvordan er leveutsiktene, og er den arvelig?

Beskytter et vegetarisk kosthold mot å få kreft? Det har nå et forskerteam ved University of Oxford undersøkt.

Pasient: Jeg lurer på om jeg begynner å bli senil.

Spørsmål: Kan man gjøre en mage større hvis den blitt for liten etter en slankeoperasjon?

Spørsmål: Jeg er redd når jeg reiser med fly og prøver å minne meg selv på at det visstnok er farligere å kjøre bil. Gjelder det risikoen pr tilbakelagt kilometer eller er det generelt tryggere å være i et fly enn i en bil?

Spørsmål: Jeg er i midt i 70-årene. Hver dag tar jeg åtte forskjellige medisiner. Mange av dem har jeg brukt i flere år. Hvordan vet jeg om jeg fortsatt trenger alle disse pillene?

Underkategorier

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg