Allergi

  • Årsak
  • Behandling
  • Hva du kan gjøre selv
  • Pollenvarsel
  • Undersøkelser hos legen
  • Ny forskning

Spørsmål: I mange å har jeg vært allergisk mot bjørk, epler, steinfrukter og nøtter. Hvis jeg ved et uhell spiser noe jeg ikke tåler, begynner det å kløe i munnen, og jeg kan bli hoven innvendig i halsen.

Spørsmål: Jeg har en del allergiplager med både astma og eksem. Hvis jeg drikker kaffe merker jeg ikke noen forandring med astmaen eller noe sånt, men jeg føler jeg meg uvel. Er det mulig å være allergisk mot kaffe?

Spørsmål: Jeg fikk nylig utslett etter å ha spist jordbær. Dagen etter var kløen og prikkene borte. Da spiste jeg jordbær på nytt og fikk en kraftigere reaksjon med hovne lepper i tillegg til røde flekker og kraftig kløe på kroppen. Tidligere har jeg ikke reagert på jordbær, men jeg er litt allergisk mot bjørkepollen. Kan jeg få undersøkt om jeg er allergisk mot jordbær?

Allergisesongen begynner stadig tidligere. De som er allergiske mot or eller hassel kan avhengig av bosted får symptomer allerede i februar og mars.

Spørsmål: Jeg har en vennskapelig diskusjon med min svigerdatter. Vi vil gjerne vite om man bør snu dynen når man rer opp for å forebygge midd i sengen?

Spørsmål: Datteren vår er blitt gradvis mer allergisk mot familiens hund. Den er et samlingspunkt som alle er veldig glad i. Det er derfor et sterkt ønske om å beholde hunden hvis det er mulig. Vi har hørt at om vaksine mot allergi? Kan det være en løsning? Eller finnes det hunderaser som er allergisikre for eksempel hunder med lite pels?

Spørsmål: Jeg har brukt allergimedisiner i årevis. Nå hører jeg at det øker sannsynligheten for at jeg kan bli dement. Hvor bekymret bør jeg være?

NAAFs daglige pollenvarsling for 2011 har startet.

Media bugner over av ”smarte” kostholdstips og dietter, og mange lar seg friste til å legge om kostholdet til familien. Ofte kuttes gjerne enkelte matvarer som melk, mel og egg ut av kostholdet, i den tro at det er sunt, kan forhindre overvekt, eller beskytte mot allergi. Men å fjerne matvarer fra dietten uten først å rådføre seg med lege, kan være svært skadelig for barn.

Insektallergi kan føre til livstruende allergireaksjoner. Dette gjelder særlig reaksjoner på stikk fra bier og veps.

Som astmatiker eller allergiker er det mye man bør passe på. Dette gjelder også når man skal på ferie. Her er noen reisetips.

Hvordan beskytter du barnet ditt mot helseskadelige kjemikalier i hverdagen?

Dyremelk som har mye til felles med morsmelk gir ikke allergi.

Allergi er ikke en sykdom, men en måte å reagere på. Ved allergi reagerer kroppen unormalt på stoffer som finnes i miljøet rundt oss. Overfølsomheten skyldes forandringer i kroppens immunforsvar.

Andreas var med mamman sin Karen til seks ukers kontroll. Lillesøsteren Tirill var også med og lå i vognen sin. Gutten var fem og et halvt år og en sindig ”ung mann”. Han sa seg villig til å være barnevakt mens moren ble undersøkt på et annet rom. Da hun var tilbake nesten ti minutter senere strevde han med å få av seg genseren sin.

Beate er to år og allergisk mot egg og melk. Hun kom sammen med moren Hildegunn.

Mange studenter plages av eksamensangst og kan føle seg fysisk dårlige i dagene før en viktig eksamen. For allergikere kan slike stressende situasjoner påvirke immunforsvaret på en negativ måte.

Barn og unge med alvorlige hudlidelser føler en tilsvarende reduksjon i livskvalitet som barn med kroniske lidelser som for eksempel nyresykdommer og diabetes.

Dette er den mest utbredte typen kontaktallergi i Norge.

Er grilling farlig for personer med astma og allergi?

Underkategorier

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg