Astma og kols

  • Årsak
  • Behandling
  • Hverdagsråd
  • Trygderettigheter
  • Undersøkelser hos legen
  • Ny forskning

Spørsmål: Min kone har nylig fått akutt astma. Det er veldig skremmende for oss når hun ikke får puste. Hva kan jeg som partner gjøre for å hjelpe henne?

Personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) har dårligere levekår sammenlignet med personer som lider av andre kroniske sykdommer.

Lungefibrose kan oversettes til arrlunge på norsk.

Spørsmål: Jeg har astma og pleier å ringe til legen for få ny resept på medisiner når jeg trenger det. Nylig så jeg din anbefaling om å be legen om en årskontroll for astmaen.

Fete personer har alvorligere pustevansker ved astmaanfall.

Til tross for at astma er utbredt blant ungdom, er kunnskapen om sykdommen svak i denne aldersgruppen. Ny forskning viser at den beste måten å lære dem om astma, er å la jevnaldrende stå for undervisningen.

Noen har god kontroll over astmaen. Andre trenger økt kunnskap om behandlingen.

Spørsmål: Jeg leste at du anbefaler en årlig kontroll hos lege for oss som har astma. Du nevner flere grunner til å gjøre dette. En av dem er å få informasjon om nye behandlingsmuligheter. Hvilke muligheter er det du tenker på?

Spørsmål: Jeg har røyket cirka 20 sigaretter daglig i over 20 år. I høst sluttet jeg å røyke og har fått større og større problemer med astma. Jeg er blitt fortalt at flimmerhårene er i ferd med å "rette" seg ut igjen, og at lungene derfor er mer følsomme. Tidligere har jeg aldri hatt så problem med pusten som nå, og må bruke inhalator hver dag. Er dette et velkjent problem? Vil pusteproblemene forsvinne etter hvert, eller må jeg regne med å ha det slik heretter?

Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet ut at nærmere to av tre KOLS-pasienter ikke vet at de er syke.

Brystmelk beskytter ikke barnet mot å få astma eller allergi, viser undersøkelse.

Astma under svangerskapet påvirker både mor og barn.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg