Astma og kols

  • Årsak
  • Behandling
  • Hverdagsråd
  • Trygderettigheter
  • Undersøkelser hos legen
  • Ny forskning

Spørsmål: Min mann har kols har to ganger i løpet av siste snart halvannet år blitt fryktelig syk med pustevansker. Begge gangene måtte han inn på sykehuset. Er det noe vi kan gjøre for at dette ikke skal skje igjen? Han har aldri har røykt, så det er uforståelig hvorfor han har fått kols.

- Nå går det mot vinter! På søndag forsøkte jeg å jogge en tur, men det tettet seg fullstendig til i lungene etter et par kilometer. Det er lenge siden jeg jogget siste og hadde nesten glemt at jeg får pusteproblemer hvis jeg tar i for mye når det kaldt. Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Spørsmål: Jeg har kols og bruker en spray hver dag. Gradvis er jeg blitt gradvis dårligere i pusten. Legen min har foreslått for meg å begynne med en kortisonspray i tillegg. Jeg er skeptisk til å bruke så mye medisin og spesielt kortison. Er det strengt tatt nødvendig. Kan jeg ikke heller ta litt mer av den jeg bruker nå? Finnes en sikrere måte å få ta medisinen på enn med en inhalator? Jeg er ofte usikker på om jeg får i meg hele dosen.

Studier viser at de aller fleste personer som har astma, kan oppnå god kontroll med sykdommen med moderne medisinsk behandling.

Spørsmål: Vokser de fleste av seg astma etter hvert?

Spørsmål: Har du noen råd om kosthold for oss som har kols?

Spørsmål: Jeg har fått beskjed av legen at jeg har fått kols. Det skremmer både meg og mannen min. Er det noen ordning som gir meg rett til å komme til en psykolog? Jeg tror at det vil kunne hjelpe.

Spørsmål: Jeg har nylig fått diagnosen kols og har begynt med to medisiner, Spiriva og Seretide. Det gjør at jeg puster lettere, men dessverre er jeg blitt svært plaget med heshet. Er dette en vanlig bivirkning, og hva kan jeg gjøre? Jeg trenger jo helt klart disse medisinene, men hesheten er temmelig brysom.

Spørsmål: Min kone har nylig fått akutt astma. Det er veldig skremmende for oss når hun ikke får puste. Hva kan jeg som partner gjøre for å hjelpe henne?

Spørsmål: Vi har en jente på fem år som har astma. Når hun blir forkjølet blir hun veldig tett. Vi har mistanke om at hun kanskje også er litt tett når hun er fysisk aktiv, men vi vet ikke helt.

Over 250.000 nordmenn har den kroniske lungesykdommen kols. Typiske symptomer er gjentatte akutte bronkitter og lungebetennelser, kronisk hoste, økt slimproduksjon og tiltagende tung pust ved anstrengelse eller forkjølelser.

Spørsmål: Jeg er en kvinne i trettiårene som i det siste har hatt noen skremmende opplevelser. Når jeg og min kjæreste er sammen har jeg ved et par anledninger fått pusteproblemer i det jeg oppnår orgasme.

Spørsmål: Jeg fikk astma da jeg var 10-12 år men vokste det ganske fort av meg. Siden den gang har jeg fått pusteproblemer bare når jeg anstrenger meg. I april i forfjor fikk jeg fikk en katt uten at jeg den gang merket noen endring i astmaen. I sommer malte vi huset innvendig. Etter det har pusteproblemene blitt verre, og prøvene viser at jeg har katteallergi. Da hadde jeg hatt katter i nesten et år uten å reagere. Nå har jeg fått en av de sterkeste medisinene og er avhengig av den morgen og kveld. Huset har jeg flyttet ut av. Kan allergien forsvinne ettersom problemene ble forårsaket av malingen? Kattene beholder vi uansett. Jeg har bare astma og klør ikke i øynene eller nyser.

Spørsmål: For noen år siden ble min sønn operert etter at den ene lungen hans hadde kollapset tre ganger. Årsaken var visstnok at han er så høy. Den siste tiden har han kjent stikninger i brystet igjen. Kan de skyldes et tilbakefall? Han bare feier det vekk når jeg ber han oppsøke lege.

Spørsmål: Både min man og jeg har nå fått diagnosen kols. Vi bor i Oslo og tenker på om vi bør flytte ut av byen for å få friskere luft. Er det fornuftig? Anbefaler du å være i Syden når det er rått og kaldt her i landet?

Spørsmål: Fastlegen har sagt at vi ikke må gi Dispril til sønnen vår fordi han har astma. Kan vi bruke paracetamol i stedet hvis han har feber eller smerter?

Spørsmål: I det siste har jeg to ganger opplevd å ikke få puste. Det skjedde helt plutselig uten forvarsel og føltes som jeg satt noe i halsen uten at jeg hadde det. Til å begynne med fikk jeg verken luft ut eller inn og tenkte ”Nå dør jeg”, men etter hvert fikk jeg trukket inn bittelite luft før jeg begynte å hoste voldsomt og til slutt ble bra igjen. Hva er dette? Kan jeg dø av det? Hva kan jeg gjøre for at det ikke skal skje?

Spørsmål: Jeg har røyket cirka 20 sigaretter daglig i over 20 år. I høst sluttet jeg å røyke og har fått større og større problemer med astma. Jeg er blitt fortalt at flimmerhårene er i ferd med å "rette" seg ut igjen, og at lungene derfor er mer følsomme. Tidligere har jeg aldri hatt så problem med pusten som nå, og må bruke inhalator hver dag. Er dette et velkjent problem? Vil pusteproblemene forsvinne etter hvert, eller må jeg regne med å ha det slik heretter?

Astma kan være ledsaget av en rekke andre symptomer enn hoste og piping i bryst.

Mange mennesker med astma har symptomer i form av hoste, pustebesvær, nedsatt fysisk yteevne og gjentatte langvarige bronkitter. Dette fører til ulike begrensninger i hverdagen, som man gradvis feilaktig kan tro er nødvendige. Sannheten er at de svært ofte er helt unødvendige.  I dette kurset omtales to av de viktigste årsakene som begge er lette å unngå.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg