Barnesykdommer

  • Normal utvikling
  • Vekstforstyrrelser
  • Sykdommer
  • Hos legen
  • Vaksiner
  • Forskning

Gulping er et velkjent fenomen for de aller fleste som har vært borti babyer på et eller annet tidspunkt, og litt gulping er helt normalt.

Noen foreldre velger å ta hull i ørene på sine barn ved en veldig tidlig alder. Spesielt ser vi at dette er vanlig i en del andre kulturer, for eksempel har indiske og Sør-Amerikanske jentebabyer ofte hull både i ørene og i nesen.

Jo bedre livsvilkår vi får, jo tidligere kommer ungdommen i puberteten, viser undersøkelser. For 200 år siden fikk jentene i gjennomsnitt sin første menstruasjon rundt 17 år gamle, mens i dag er det vanlig at jenter får menstruasjon helt ned i 11 års alder. Stadig tidligere pubertet er altså en tendens, men hva ansees som for tidlig pubertet?

Heldigvis er de aller fleste vanlige barnesykdommene i Norge nokså ufarlige, og mot de sykdommene som kan ha et alvorlig forløp velger man som regel å la barna bli vaksinert. Her er en oversikt over de sykdommen som barnet ditt på en eller annen måte vil støte på, og hvordan du skal takle dem.

Å ta temperaturen under armen er ikke en sikker måte å måle feberen på.

Beate var fjorten år og kom sammen med moren. Det var en litt trykket stemning mellom de to. Moren sa forsiktig at det var Beate de kom for i dag. Hun spurte datteren om hun ville forklare det selv. Beate ristet på hodet.

Et rødt øye med sekret er ofte infisert med en bakterie eller et virus. Infeksjonen går som regel over av seg selv etter hvert uten behandling.

Vår familie får lus hver høst! Hva er det med oss?

Thomas kom sammen med moren sin.

Mange foreldre bekymrer seg for om barnets språkutvikling er ”i rute”. Det er viktig å huske på at alle barn utvikler seg individuelt og at utviklingen går i rykk og napp, men her er noen retningslinjer å forholde seg til.

Det er anbefalt å gi barn tran eller tilskudd av D-vitamin fra fire ukers alder. Til og med ufødte barn nyter godt av tilskudd.

Spørsmål: Mitt første barnebarn er nå 16 måneder. Han er helt fornøyd med bare å sitte på gulvet med lekene sine og prøver ikke å gå.

Spørsmål: Jeg er reserveonkel til en gutt på nesten tre år. Når han er sammen med moren sin vil han bare spise kjeks, yoghurt, banan og drikke en fruktjuice for barn. Vanlig middagsmat avviser han.

Omlag 10 000 barn må hvert år til lege som følge av rotavirusinfeksjon. Sykdommen kan ha et alvorlig forløp, og årlig blir nærmere 1000 norske barn innlagt i sykehus for å få intravenøs tilførsel av væske.

Det er ikke nok å kle barna slik vi kler oss selv når gradestokken kryper under minus 10 grader.

Sengevæting kan være svært problematisk, både for barnet og for foreldrene. Oppvåkninger om nettene, skamfølelse og frustrasjon er noen av følgende. Her er fem tips til hva dere kan gjøre.

Spørsmål: Jeg sliter en del med vonde muskler og ledd og er avhengig av å ta medisiner mot dette når det er som verst. Problemet er at jeg strever veldig med å svelge piller. Jeg klarer på en måte ikke å slappe av, og det snører seg i halsen. Har du noen tips til meg?

Det florerer av påstander om babyers ve og vel i bøker, på nettet og ikke minst i barselgrupper. Men hva er sant? Her ser vi raskt på 9 av de vanligste mytene.

Spørsmål: Gutten vår på snart fem år snorker som en voksen mann. Er det noe vi bør gjøre noe med? Vil han vokse det av seg?

Spørsmål: I vinterferien ble fireåringen min syk og i forbindelse med en sjekk hos legen ble det oppdaget en bilyd på hjertet.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg