Barnesykdommer

  • Normal utvikling
  • Vekstforstyrrelser
  • Sykdommer
  • Hos legen
  • Vaksiner
  • Forskning

Beate var fjorten år og kom sammen med moren. Det var en litt trykket stemning mellom de to. Moren sa forsiktig at det var Beate de kom for i dag. Hun spurte datteren om hun ville forklare det selv. Beate ristet på hodet.

Et rødt øye med sekret er ofte infisert med en bakterie eller et virus. Infeksjonen går som regel over av seg selv etter hvert uten behandling.

Vår familie får lus hver høst! Hva er det med oss?

Thomas kom sammen med moren sin.

Gulping er et velkjent fenomen for de aller fleste som har vært borti babyer på et eller annet tidspunkt, og litt gulping er helt normalt.

Noen foreldre velger å ta hull i ørene på sine barn ved en veldig tidlig alder. Spesielt ser vi at dette er vanlig i en del andre kulturer, for eksempel har indiske og Sør-Amerikanske jentebabyer ofte hull både i ørene og i nesen.

Jo bedre livsvilkår vi får, jo tidligere kommer ungdommen i puberteten, viser undersøkelser. For 200 år siden fikk jentene i gjennomsnitt sin første menstruasjon rundt 17 år gamle, mens i dag er det vanlig at jenter får menstruasjon helt ned i 11 års alder. Stadig tidligere pubertet er altså en tendens, men hva ansees som for tidlig pubertet?

Heldigvis er de aller fleste vanlige barnesykdommene i Norge nokså ufarlige, og mot de sykdommene som kan ha et alvorlig forløp velger man som regel å la barna bli vaksinert. Her er en oversikt over de sykdommen som barnet ditt på en eller annen måte vil støte på, og hvordan du skal takle dem.

Å ta temperaturen under armen er ikke en sikker måte å måle feberen på.

Spørsmål: Jeg sliter en del med vonde muskler og ledd og er avhengig av å ta medisiner mot dette når det er som verst. Problemet er at jeg strever veldig med å svelge piller. Jeg klarer på en måte ikke å slappe av, og det snører seg i halsen. Har du noen tips til meg?

Spørsmål: Mitt barnebarn på 13 år lurer på hvor høy han blir, og når han skal begynne å vokse. Tidligere var han like høy som sine jevnaldrende, men de har nå vokst i fra han. Foreløpig har han ikke kommet i puberteten, så vidt jeg forstår.

Spørsmål: I vinterferien ble fireåringen min syk og i forbindelse med en sjekk hos legen ble det oppdaget en bilyd på hjertet.

Spørsmål: En venninne av meg er 20. uker gravid. Hun ble fortalt av legen da hun var til ultralyd at babyens ben ikke vokser som de skal. Legen sa at barnet kanskje har akondroplasi, og at de skulle gjøre noen flere undersøkelser. Jeg ønsker informasjon om denne sykdommen.

Spørsmål: Mitt første barnebarn er nå 16 måneder. Han er helt fornøyd med bare å sitte på gulvet med lekene sine og prøver ikke å gå.

Spørsmål: Jeg er reserveonkel til en gutt på nesten tre år. Når han er sammen med moren sin vil han bare spise kjeks, yoghurt, banan og drikke en fruktjuice for barn. Vanlig middagsmat avviser han.

Spørsmål: Gutten vår på snart fem år snorker som en voksen mann. Er det noe vi bør gjøre noe med? Vil han vokse det av seg?

Omlag 10 000 barn må hvert år til lege som følge av rotavirusinfeksjon. Sykdommen kan ha et alvorlig forløp, og årlig blir nærmere 1000 norske barn innlagt i sykehus for å få intravenøs tilførsel av væske.

Ørebetennelse oppstår som regel i forbindelse med en forkjølelse. Forkjølelsesviruset angriper slimhinnene i øret. Det fører til at kanalen (øretrompeten) som drenerer sekret fra mellomøret (rommet innenfor trommehinnen) hovner opp.

På 80-tallet ble foreldre fortalt at nyfødte skulle sove på magen. På 90-tallet ble mageleie knyttet til krybbedød, og rådet ble å la barna sove på ryggen. Nå støtter ny forskning dette synet.

Myter om barn og helse er mange og veletablerte. Her ser vi raskt på 9 av de vanligste mytene.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg