Graviditet/fødsel

  • Svangerskap
  • Fødsel
  • Normal utvikling
  • Hos legen
  • Sykdommer
  • Forskning

Mange kvinner opplever, kanskje til sin egen overraskelse, at de får økt sexlyst under svangerskapet. Dette er like vanlig som det motsatte, og det er ingenting i veien for å ha sex så mye man ønsker under et normalt svangerskap.

Hvorfor er morsmelk bedre mat for barnet mitt enn morsmelkerstatning?

Heldigvis finnes det bra morsmelkerstatning å få kjøpt i Norge, men den er jo laget av kumelk og er vanskeligere å fordøye for barnet. F. eks. tar barnet til seg omtrent alt jernet i morsmelken, mens jernet i morsmelktillegg bare delvis fordøyes. Dessuten inneholder morsmelken din en rekke stoffer som bare kan lages i menneskekroppen, så som vekstfaktorer. Et annet eks: Fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av barnets hjerne. Slikt fett kan ikke tilsettes morsmelkerstatning fordi det harskner under lagringen.

Ny forskning viser en sammenheng mellom mors sovestilling og økt risiko for dødfødsel.

Myter og fakta om trening under svangerskapet.

Mange gravide har spørsmål om hvorvidt de kan nyte sommeren med svømming og bading under svangerskapet. Professor Babill Stray-Pedersen har svarene.

Hvor snart etter fødselen kan vi ha samleie?

Det er veldig forskjellig. Noen har få sting og lite plager nedentil mens andre sliter med slikt ganske lenge. Endel kvinner vil gjerne elske ganske snart etter fødselen. Mange kvinner begynner å føle seksull lyst rundt 4 uker etter. Sannsynligvis er det klokt å vente til blødningen og renselsen er over, fordi livmoren er mere utsatt for infeksjoner i den perioden. I noen kulturer er det vanlig å fraråde samleie det første halvåret etter at det er født et nytt barn, men det har ikke vært vanlig hos oss.

En for tidlig fødsel kan ha alvorlige følger for barnet. En ny studie viser hvor mange for tidlige fødsler man kan forebygge med systematisk HPV-vaksinering.

Hva gjør du hvis du er usikker på hvem som er faren til barnet?

Det blir stadig flere overvektige kvinner i fruktbar alder. Samtidig har vi mer kunnskap om hvordan fosterets ernæring og vekst i livmoren påvirker barnets helsetilstand i flere tiår fremover.

I Norge forløses 10-15 prosent av alle barn med keisersnitt (sectio).

Vordende mødre kan forhindre potensielt alvorlige medisinske problemer for seg selv og barnet ved å øke det daglige inntaket av kalsium. Kvinner i høyrisikogrupper kan tjene mest på ekstra kalsium i dietten.

Herpes er forbundet med høyt blodtrykk under graviditet.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg