Hjerte og Blodårer

  • Høyt blodtrykk
  • Hjerteinfarkt
  • Rytmeforstyrrelser
  • Hjerneslag
  • Levesett
  • Nyheter

Hjertesykdom og sykdommer som har med stoffskiftet å gjøre forekommer oftere blant skiftarbeidere enn i andre yrkesgrupper. Nå har forskere funnet en mulig årsak.

Spørsmål: For snart to år siden fikk jeg på grunn av en lang flytur en blodpropp i beina. Proppen løsnet og gikk til lungene mine. Jeg har det bra nå, og bruker ikke lenger noen medisiner. Er det trygt for meg å fly igjen?

Spørsmål: Kan lyn og torden påvirke en pacemaker? Jeg tenker ikke på lynnedslag i personen, for det går vel uansett ikke så bra.

Et hjerteinfarkt oppstår når blodtilførselen til en del av hjertet stopper opp slik at denne del av muskelen dør.

Diabetes og astma er eksempler på kroniske lidelser der det ofte er nødvendig å føre tilsyn med sykdommen selv og tilpasse behandlingen etter avtale med legen sin.

Spørsmål: Jeg bruker Marevan på grunn av hjertetrøbbel. Da jeg forrige uke var til legesjekk etter 14 dager i Syden, viste blodprøven at virkningen av medisinen hadde økt. Hva er grunnen til dette? Er det varmen som var årsaken? Kunne det ha fått noen alvorlige konsekvenser for meg?

Man vet at høyt blodtrykk, røyking, for mye kolesterol, overvekt, diabetes og medfødte arvelige egenskaper øker sannsynligheten for å få trange blodårer og derved hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Det er konklusjonen til de svenske forskerne som har studert forholdet mellom sol og blodpropp.

Spørsmål: Jeg er i midt i 70-årene. Hver dag tar jeg åtte forskjellige medisiner. Mange av dem har jeg brukt i flere år. Hvordan vet jeg om jeg fortsatt trenger alle disse pillene?

En studie av mer enn 40.000 middelaldrende amerikanske menn viser at en sunn livsstil gir god beskyttelse mot hjertesykdom.

Spørsmål: Jeg ble hjerteoperert med bypass for to og en halv måned siden. I løpet av høsten har vi planlagt å reise til Syden for at jeg skal få trent bedre etter operasjonen og komme meg i form. Mannen min er ganske betenkt med å fly og lurer på om det er trygt for meg så tidlig etter at jeg er operert.

Spørsmål: Jeg har hjerteflimmer og bruker Marevan for ikke å få hjerneslag. En gang hver måned går jeg til legen og får sjekket om jeg trenger å endre dosen. I et tidligere nummer av Hjemmet leste jeg at man kan måle dette selv. Jeg bor langt fra legekontoret så et sånt apparat ville spare meg mye tid. Hva heter apparatet, og hva koster det?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg