Gallestein, på latin cholelithiasis, er små steiner i galleveiene. De fleste gallesteiner dannes i galleblæren, fordi den fungerer som en slags bakevje for gallen. Steinene er som regel ertstore eller mindre, men de kan av og til bli vesentlig større.

Omtrent halvparten av befolkningen har til enhver tid små steiner i galleblæren, og de aller fleste merker ikke noe til gallesteinene, som ofte oppdages tilfeldig i forbindelse med andre undersøkelser. Det foreligger hyppigst hos kvinner, og forekomsten øker med alderen.

Skyldes galleblærebetennelse alltid gallestein?

Nei, det forekommer at galleblæren blir betent, på latin cholecystitt, uten at du kan finne gallestein. I de aller fleste tilfellene ser vi imidlertid en eller flere gallesteiner i galleblæren ved akutte betennelser, og vi tror at dette er årsaken. Det ser ut til at det er ulike bestanddeler i gallen som gir irritasjon og betennelse i galleblæreveggen. I neste omgang kan det så komme bakterier fra tarmen og opp til galleblæren.

Vet vi noe om årsaken til at det dannes gallestein? Er det noe jeg kan forebygge?

Det har vist seg at gallen er en ustabil væske, i den forstand at det skal lite til av forandringer før det dannes steiner. Hos pasienter med overvekt og høyt fettinntak er cholesterolinnholdet i gallen forhøyet, og dette disponerer for gallestein. Vektreduksjon og redusert fettinntak bør derfor trygt kunne anbefales. For øvrig vet vi lite om hva som fører til dannelsen av gallestein.

Hvilke symptomer gir gallestein?

Det typiske er smerter. Gallen drives ut av muskelsammentrekninger i gallegangen, og hvis gangen er tilstoppet av en stein, får du kolikkaktige, krampelignende smerter øverst i magen. De kan stråle ut mot ryggen, og av og til opp i høyre skulder. Stein i galleblæren gir ofte litt mer diffus verk. Fordi det skilles ut ekstra galle etter et matinntak, er det typisk at gallesteinsmerter kommer like etter måltider, særlig etter større eller fettrike middager. Når du får smertetakene, er det vanskelig å ligge i ro.

Hvis en stein har satt seg fast i gallegangen og stenger av for gallestrømmen, vil dette føre til at gallefargestoffer hoper seg opp i kroppen, og da får pasienten ganske raskt gulsott, lys avføring og mørk urin.

Ved galleblærebetennelse er bildet mer preget av jevn verk oppunder ribbebuen på høyre siden, og det er også ømt hvis du klemmer på magen i dette området, eller hvis du puster dypt. Smertene kan stråle opp i høyre skulder og bak i ryggen også. Galleblærebetennelse gir dessuten ofte feber, og det ser du sjelden ved rene gallesteinsanfall.

Bør jeg gå til legen med slike plager?

Ja, et akutt gallesteinanfall gir ofte så sterke smerter at man må kontakte lege, iallfall før det er klart hva smertene skyldes. En galleblærebetennelse kan også gi et ganske alvorlig sykdomsbilde, og vil i praksis ofte behandles på sykehus.

Dersom du er kjent med at du har gallesteiner, og får mindre smertetak fra tid til annen etter måltider, er det ikke nødvendig å kontakte legen hver gang. Du bør imidlertid notere deg når og hvor ofte du har plagene, og så ved leilighet diskutere med legen din hva du bør gjøre.

Hvordan stilles en sikker diagnose?

Ultralydundersøkelse er en enkel og god metode for å påvise gallesteiner i galleblæren. I den videre utredningen er det også aktuelt med såkalt ERCP, som er en spesialrøntgenundersøkelse med kontrastinnsprøyting i galleveiene. Til dette brukes et tarmskop som føres ned til tolvfingertarmen gjennom munnen.

For øvrig er det en rekke blodprøver som vil være med på å gi mistanke om at det foreligger gallestein eller noe annet som tetter til gallegangene.

Hva er behandlingen for galleblærebetennelse?

Akutt galleblærebetennelse med feber og smerter behandles med antibiotika, som oftest på sykehus. I neste omgang er det imidlertid ofte aktuelt å fjerne galleblæren, iallfall hvis du har hatt flere anfall. Dette må gjøres kirurgisk, men de siste par årene er det utviklet metoder som gjør at dette inngrepet er vesentlig mindre omfattende enn tidligere.

Og gallestein - gjør man noe med dem?

Når man opererer, fjerner man samtidig de gallesteinene man finner. Uten galleblære er det mindre risiko for at du skal utvikle nye gallesteiner, selv om det av og til kan dannes stein i gallegangen. Det går an å fjerne gallestein som har kilt seg fast i gallegangen, via et såkalt tarmskop, der man går ned via munnen til tolvfingertarmen. Da kan man samtidig utvide utløpet av gallegangen, slik at det blir mindre risiko for at evt senere steiner skal sette seg fast.

Er det sikkert at man blir frisk etter en operasjon?

De fleste blir kvitt plagene sine etter at galleblæren er fjernet. Det er imidlertid enkelte som fortsetter å danne steiner, som da fortsatt kan kile seg fast og gi gallekolikksmerter. Noen kan også få vedvarende smerter i området etter operasjonen, av omtrent samme type som før de ble operert. Det er usikkert hva disse smertene skyldes. Alt i alt er imidlertid resultatene ved operasjon svært gode.

Foto: © iStockphoto.com/emilm

23 Kommentarer

# Guest 20-01-2017 02:59
Jeg har i to uker nå hatt uutholdelig smerter som viser til å være gallestein (mest sannsynlig) jeg var hos legen 3 ganger med nye symptomer før jeg endelig fikk time til ultralyd og gastroskopi tilfelle det ikke er gallen. Jeg krysser fingra for at de finner feilen på ultralyd så jeg slipper gastroskopi. Dette er en forferdelig smerte jeg ikke unner noen!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 20-04-2015 20:07
Jeg skal fjerne galleblæren nå om en uke etter å ha hatt første anfall i feb. Jeg forstod selv hva det var og fikk karret meg på legevakta hvor jeg gikk foran hele køen, aldri opplevd sånne smerter før. Uutholdelig! Hadde bare lyst til å rive ut ribbeina så jeg fikk puste. Fikk voltarensprøyte i hver av skinkene ++
Dagen etter ringte jeg fastelegen min for å få henvisning til ultralyd, deretter tilbake til fastlege og henvisning til kirurg.
Kjipt å høre at flere fortsetter med anfallene etter fjerning av galleblæren. Men at legen "ikke vet"... Hjelpes! Greit å ikke vite, men da må du jo få videre henvisning.
Ny ultralyd og samtale med kirurg akutt spør du meg. Hadde jeg ikke gitt meg på. Lykke til!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 09-12-2014 21:04
Jeg fjernet galleblæren for 20 år siden, nå har jeg fått konstatert flere gallestein i gallegangene.Ha r tydeligvis talent for å produsere slike. Men jeg finner ikke ut av hvordan man fjerner disse, fastlegen min var ikke helt sikker ( både en prosedyre med gastroskopi og en med endoskopi ble nevnt-grøss ). Er det noen som har erfaring med dette? Jeg har nesten daglige smerteanfall, kostholdet er blitt veldig marginalt ettersom jeg ikke tør å spise noe som jeg kan sette i forbindelse med anfallene ( alt fra ost til epler, for å si det slik ). Takknemlig for all info!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 22-01-2017 15:39
Hei. Du kan ta undersøkelsen i full narkose. Det har jeg gjort.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 15-12-2014 11:14
Hei, har hatt mye gallesteinsanfa ll og har funnet ut at kombinasjonen sukker og fett er det verste. Jeg tåler heller ikke hvetemel. Jeg spiser fett bare jeg holder meg unna sukker. Har lest at usunt fett i kombinasjon med sunt fett virker positivt på gallen. Håper dette er til hjelp :)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 15-12-2014 11:09
hei, jeg slet mye med gallesteinsanfa ll og til slutt fikk jeg galleblære betennelse og ble innlagt på sykehuset. Legene anbefalte meg å ta operasjon så jeg ble satt på venteliste. Jeg søkte masse på nettet og eksperimenterte meg fram og fant ut at det verste å spise er kombinasjonen sukker og fett. Jeg tåler heller ikke hvetemel. Jeg spiser fett bare jeg holder meg unna sukker går det veldig bra. Leste at usunt fett i kombinasjon med sunt fett virker positivt på gallen. Håper dette er til hjelp for deg :)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 07-05-2013 00:17
Jeg ble operert og fjernet gallen for 4 uker siden. Jeg er i form, men har fortsatt småvondt i magen, ved sårene, det brenner og d stikker. Ble operert med kikkhull. Nå lurer jeg på om det er vanlig med litt vondt så lenge etterpå. Momse
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 07-11-2012 12:32
Jeg har fått påvist gallestein etter å ha levd i et smertehelvette i snart 2 år... Er veldig plaget, har gallesteinsanfa ll opp til 3 ganger hver dag :'( Det er rett å slett uutholdelig!!! Venter på operasjon, men ventetiden er jo så syyyykt lang, er vel rundt 3-4 mnd!! Vet ikke hvordan jeg skal holde ut å vente så lenge... Går allerede på Ketorx å naproxen... er det liksom meningen at jeg skal gå på det i mange måneder da??? Er jo ikke sunt for kroppen...

Er så dritt lei av å ha vondt hele tiden!!!
Svar | Svar med sitat | Siter
# vimsa87 29-06-2012 17:50
Sint og fortvilet 25 år gammel jente med magesmerter i over 4 år. Jeg har vert plaget med magesmerter i høyre side fra 2008. Da jeg hadde gått en stund med smerter av og til i en periode. Men den dagen det ble for ille, dro jeg på Legevakta(trond heim). Legen spurte "hvordan vet du hvor nyrene ligger"? hvordan spørsmål er det å stille en da 18 år gammel jente som er usikker på hva som feiler seg. Jeg fikk tilslutt resept på anti.b for to ukers behandlig. Dette gjentokk seg året etter(2009). Etter noen år nå med mye mage smerte og endelig i år 2012 en tur på MR og CT og enda finner de ikke ut hva det var og kan ikke si de har gjort noen stor innsats heller.... Endelig når legen sender meg til videre undersøkelser må jeg vete i 4 mnd på en gynikolig time...som jeg heldigvis fikk framskynnet hos et privat-sykehus( det ble dyrt)! Gynikologen skjønte ikke hvrofor jeg ble henvist til de, bga at symptomene og det jeg beskrev av smerter til han. Det hadde selvførgelig ingenting med underlivet mitt å gjøre! Han sa rett ut at han misstenkte at noe var galt med galleveiene mine... hadde jeg bar dratt tidligere til gynikologen med dette...! Ja jeg er irritert, sint og har nesten mistet all tillit til fastleger og legevakta som bare sender folk hjem! Det er jo bare en jobb virker det som. Nå har jeg ny time hos fastlegen, da skal jeg forklare hva gynikologen sa, og kreve videre undersøkelse av galle/veiene. Det er godt man kan gå på nett å se at dette ikke bare har skjedd meg, altså det med dårlig oppfølging av leger/sykehus. Unner ingen disse smereten. Hos meg sitter smertene under ribbena og bakover på siden, mot ryggen. og kommer litt hver dag nå i 1 1/2 år, det var skjeldnere før. Når smertene kommer må jeg bare slippe det som er i hendene og stå helt rolig, puste kort og konsentrere meg. Jeg misstenker galleblære-bete nnelse. Noen innlegg?
Svar | Svar med sitat | Siter
# tebasile 08-02-2011 23:43
Hei. Jeg er ei jente på 21 år. Jeg har just fått vite at jeg har gallestein, fikk det bekreftet med å ta en ultralyd. Jeg har vært veldig plaget med veldig sterke smerter snart i 1 år, og legen min og de på legevakta har ikke tatt meg på alvor.. Det ene anfallet jeg hadde var så strekt at jeg besvimte og ble hentet av sykebilen og rett inn på akkutten, men legene der brydde seg ikke om smertene, bare hvorfor jeg hadde besvimt. Som jeg sa til de da, jeg besvimte pga sterle smerter, men ingen respons ifra legen, Jeg ble jo selvfølgelig veldig fortvilet så jeg skrev meg selv ut. Nå når jeg var å tok den ultralysen så sa de at de hadde hatt mistanke om at jeg hadde det når jeg var innlagt på sykehuset i 2002 for mage problemer, men det hadde ikke legen segt til meg eller mine foreldre, er de ikke pliktig til å si ifra om sånt? vertfall når man er så liten å er så plaget som jeg har vært hele livet.. å venter jeg på svar ifra sykehuset på en time om informasjon om operasjon eller hva som skjer, jeg håper det kommer fort.. For når anfallene kommer så hjelper ingen ting, den ene legen på en legevakt som jeg var på skev ut en resept til meg på noen tabelttet med morfin i, for ingen annen smertestillende funket.. Er veldig redd for opperason også, for ei som jeg kjenner har hatt en sånnen operasjon, og har fått veldig komplikasjoner etter på, hun går inn og ut ifra sykehuset / legen hele tiden, det er mange dager hun ikke orker å stå opp av senga pga hun har ikke krefter til det.. Jeg er veldig redd for at dette kan skje meg.. hilsen en fortvilet 21 åring
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 22-01-2009 20:13
Jeg fikk operert ut galleblæren i fjor etter mitt fjerde anfall på tre måneder med sykehusopphold alle fire gangene. Smertene var omtrent uutholdelige, de starter som en litt merkelig mageverk øverst i mageregionen tidlig på morningen og øker i flerfoldige ganger i styrke per time som går. Smerten er konstant, dvs at puls/pust påvirker ingenting så du får ingen "pauser" og den blir da også altoppslukende, det eneste du tenker og fokuserer på etter en stund. Siste gangen jeg ble innlagt hadde det gått 13 timer (altfor lenge) fra det startet til jeg fikk kanyler og smertestillende , og jeg husker ikke de 2-3 siste timene. Kroppen hadde fått adrenalinsjokk pga den konstante smerten og hadde sunket kraftig i temperatur, kaldsvette og skjelvinger i en et hjørne på venterommet er det siste jeg husker før jeg våknet opp i en seng dagen etter. Andre pasienter på venterommet hadde da gått å hentet lege etter jeg antagligvis hadde svimt av eller noe. Så gå og få det sjekket om du opplever smerter som er konstante i mageregionen fra tid til annen, dette vil du ikke gå gjennom senere. Har hatt nyresten en gang tidligere og det var jævlig (men det er en annen historie), men dette toppet smerteskalaen med god margin for min del. Har siden operasjonen ikke opplevd noe smerter annet enn endel småproblemer med løs mage og periodisk mageverk (kommer litt an på kosthold selvfølgelig), men det tar jeg gjerne om som et alternativ til det over, det er vel verdt det.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 21-01-2009 21:01
Jeg fikk gallestens anfall etter graviditet, ingen i familien har hatt dette før og først tenkte jeg at smertene var forårsaket av syre i magesekken. Har senere blitt fortalt av Gastrokirurg at de ser flere som får symptomer på gallesten etter graviditet, særlig der den gravide går ned i vekt. De vet ikke årsaken til dette. For de som kan oppleve nye lignende smerter etter operasjon, husk at man kan hvis man er uheldig danne nye stener i de resterende gallegangene. Har du smerter du er usikker på; gå til legen og få det sjekket ut.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 31-10-2008 16:43
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 30-09-2007 19:04
Jeg har hatt noen gallestiensanfa ll, er relativt sikker på at det var det, min mor hadde det før hun opererte bort galleblæra, og smertene er symptomtiært på gallestein. VELDIG vondt! Det verste er at det gjør like vondt om du står, sitter, ligger eller går. Konstant vondt. Jeg pleier å fryse litt når jeg får de anfallene, men jeg har funnet ut en ting som pleier å hjelpe litt på plagene (bortsett fra å slenge i seg alt som finnes av smertestillende ! :P ) nemlig å ta en varm dusj. Pleier iallefall å hjelpe meg såpass at det, kombinert med smertestillende tatt litt i forveien, klarer å slappe av nok til å sovne. Så god og varm dusj, spesielt det varme vannet mot magen, er mitt tips til dere der ute som også får disse %$&/%/&#%$%/&#$ &/ galesteinsanfal lene!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 31-07-2007 19:13
Hei. Jeg er en 25 år gammel jente som har hatt mitt verste anfall hittil. Helt siden itt 2 svangerskap har jeg vært delvis plaget, med milde smerte, særlig på natten. Jeg lever ikke usunt, men koser meg gjerne med feil mat. Spesielt nå etter jeg fikk sistemann. Jeg var innlagt under forrige svangerskap med lignende smerter, da trodde de det kanskje var blindtarmen- men etter å fått avbekreftet det, trodde de at det var gallestein. Etter å ha sammenlignet symptomene som jeg har hatt har legen min funnet ut at det mest sannsynlig er gallestein jeg har og er plaget med. Jeg har nå gått på meg en galleblærebeten delse og venter på å få UL undersøkelse og evt annen undersøkelse. Går føreløpig på en antibiotikakur- som forhåpentligvis vil ta det verste smertene nå.Hva som skjer videre er vel uklart. Men jeg lurer litt i hva mat jeg absolutt ikke må spise og hva jeg helst bør prioritere... Hilsen Sunnmørsjente 25 år
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-07-2007 23:03
hei jeg er en dame på 46 år,jeg har slitt med vond mage dvs smerter som begynner på en måte under det ene bryste,akkurat som det kommer fra ribbena,å det sprer seg i hele magen å rygg,ikke hele ryggen,men deler av ryggen.Ver morning er jeg uvel dvs kvalm,det kan jeg være en hel dag,åmed grusomme smerter som gjør kvalmen enda verre,å da er det vanskelig å sitte fingen på akkurat der det gjør vondt,no når jeg sitter å skriver dette,kjenner jeg litt smerte under venstre bryst men skal det ikke vere på høyre side,sliter veldig med dette,noen ganger er det så vondt att jeg nesten ikke kommer meg opp av sengen.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 17-05-2007 01:30
Hei. Jeg er en 19år gammel gutt. Jeg lurer på om dere kunne ha hjulpet meg å finne ut hva som skylder magesmerter. Magesmertene sitter rundt i hele \"magemuskelpar tiet\", dette er kontinuerlige smerter som varer fra 6-12timer. Smertene går sakte, men sikkert over. I sluttfasen sitter smertene mer nede i høyre side av urinblære. Jeg får disse \"magekrampene\ " som er opp i mot det jeg ville ha kalt tortur ca 1gang per andre måned. Har oppsøkt lege 3-4 ganger mens plagen har pågått. Legen trodde først at det var krampetrekninge r i magemusklene pga jeg hadde trent magen dagen før. Men har i etterkant fått samme smartene uten å ha trent magen. Tredje gang jeg var hos legen ble jeg sendt på sykehus, men de fant ikke ut hva som feilte magen da heller. Har tatt blodprøve, blodsukker og ultralyd. Galleblære, nyrer, lever, bukspyttekjerte l osv var OK. Jeg mener selv at denne typen smerter kan antype i høy grad blindtermbetenn else. Men som sagt blindtermbetenn else ble utelukket da blodsukker var fint. Det er rett og slett forferdelig å tenke på at denne smerten plutselig kommer en dag. Akkurat som jeg ligger å venter på det. Og uten at legen/legene kan gjøre noe som helst, hva er det som feiler meg?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 31-03-2007 03:08
Det er nå 8 mnd siden jeg fjernet galleblæren, men har den siste mnd fått nye anfall. Det er like smertefullt som før operasjonen. Kan det være \"stein\" igjen? tar et eller to glass vin i helgene og dette demper smertene.Har gått inn og ut av sykehus en del ganger før \"Bergen\" sykehus fant en stjernehimmel og stener i gallegangene som han kalte det. Da sa det lokale sykehus...javel vi får vel fjerne galleblæren din da. Etter 9 år med smertehelvete reagerte di. Hva skal jeg gjøre? Spiser ikke fet mat, så jeg forstår ingenting. Lyset i tunellen blir svakere. Har det godt hjemme med mann og barn, men det er ikke lett å leve på smertestillende .
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 02-03-2007 20:16
Jeg fikk gallestein mens jeg var gravid. Legen mente det var normalt å ha \"vondt\" i magen når en var gravid. Jeg klarte ikke ha på noe som strammet over magen.Alle som har eller har hatt gallestein vet hvor ille disse smertene kan være. Jeg gikk hele svangerskapet med smertene. Etter fødsel var jeg smertefri i ca. 6 mnd. så kom anfallene tilbake for fult. Legen jeg hadde da prøvde å undersøke alt annet enn gallestein, fordi jeg var 22 år, var tynn og ellers ved god helse. Konklusjonen til denne legen var at jeg hadde psykiske problemer som ga disse smertene. Jeg var ung og uviten om gallestein og trodde på legen. Det jeg derimot ikke fikk svar på var hvorfor jeg kastet opp mye galle og hadde hvit avføring. Etter 2 år med dette byttet jeg lege og denne legen skjønte umiddelbart at dette var ikke psykisk. Jeg ble undersøkt med blodprøver og ultralyd som ikke etterlot noe tvil. Etter 4 mnd. ventetid ble galleblæren fjernet med laproskopi. Dette er 13 år siden og jeg er av og til øm under ribbena. Magen veksler veldig på fast og flytende avføring.En trenger ikke være \"overvektig \" eller være usunn i kosten for å få dette. Jeg har fått informasjon i ettertid at det har vært mange tilfeller med gallestein i familien. Hilsen slank mor med et sundt kosthold:)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 09-11-2006 21:58
Jeg hadde flere gallesteinsanfa ll, med kraftige smerter som førte til at jeg besvimte, i flere måneder før jeg fikk vite hva det var. Jeg var i 30-årene, ikke overvektig og skjønnte ikke at jeg kunne ha slike galle-problemer . Det var mørkebrun urin og gråhvit avføring som fikk meg til å gå til legen. Sykehusundersøk elsen (ultralyd, ERCP, MR) bekreftet rask at jeg hadde gallestein, fastlegen søkte om operasjon som (iflg. sykehuset) ville bli gjennomført innen 6 måneder "hvis det er nødvendig". På internet leste jeg mange artikler om alternativ behandling (akkupunktur, drikke olje, m.m.) uten å bli klokere av det. Imens ble anfallene verre, jeg fikk medisin mot smertene og beskjed om å "ikke spise fett eller melkeprodukter" . Dette førte til rask vekttap, på 4 måneder gikk jeg fra 63 til 48 kilo. Da satt (heldigvis)fast legen foten ned og krevde operasjon. De fjernet hele galleblæren og et helt "grustak" av småstein ved lapraskopi, slik at jeg "bare" hadde 4 små snitt, 2 uker sykemelding og raskt kunne være ei frisk småbarnsmamma med jobb og fritidsaktivite ter. Gallesteinene mine viste seg å være hundrevis av små, skarpe kristaller, på grunn av mye salt, krydret mat (mens fet, sukkerrik mat kan gi store runde gallestein?) De første månedene var jeg veldig forsiktig med å spise, var redd for å få vondt igjen. Nå, 4 år senere, kan jeg spise og drikke det meste, men alt med måte. Lykke til alle dere som har gallestein, ikke la smertene ødelegge livsgleden! Hilsen, slank 40-åring uten høy kolestrol!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 09-11-2006 01:33
Jeg har fått påvist galle grus (små gallesteiner) i gallegangen ved ultralydundersø kelse,samt gallesteiner i galleblæra. Symptomene startet ved at jeg fikk stikkende kløe over hele kroppene samtidig med at jeg observerte mørk urin (bajer-farget)o g litt senere lys beige avføring.Jeg har ikke tegn til gulfarging av huden eller i øyeeplet. Blodprøvene bekreftet høyere verdier på faktorer som knyttet seg til galle/leversyst emet.Trolig har jeg en delvis eller tidvis blokkering med småstein i gallegangen ned til tolvfingertarme n, slik at gallefargestoff ene bl.bilirubin blir presset ut i blodårene, og blir liggende å tirre på nervecelle under huden og skape stikkende kløe.(siste setning er min egen lekmannsteori, som jeg gjerne vil at en medisiner kan bekrefte sannheten av.) Skal til behandling, fjerning av stein og grus, med det første. Hvor det vurderes å gå inn med et "skop" ned i halsen til åpningen av gallegangen i tolvfingertarme n,for deretter å gå inn i gangen å hente småstein og knuse gallesteiner med ultalydbølger(t ror jeg). Mitt innspill er at stikkende kløe over hele kroppene kan være et symtom på dannelse av gallesteiner og galle grus, som kiler seg helt eller delvis fast i gallegangen, og at gulfarging ikke nødvendigvis forekommer. Slank 50-åring uten høy kolestrol.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 09-11-2006 00:31
Hei eg veit litt om kost for gallestein..Eg ville ha lest mer om det.Kan dere sende det pr e-post til meg? På forhånd takk!!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 20-10-2006 00:21
Hej..Jeg lurte på om jeg kan drikke alkohol med gallestein, og hva jeg ikke kan spise!!?? Hilsen bergens jente
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Mangel på hvite blodceller Sv: Mangel på hvite blodceller

22/05/2017 14:03

Hvor mange hvite blodlegemer fant man at hun hadde?

Sv: Kløe og svie i skjeden Sv: Kløe og svie i skjeden

22/05/2017 14:03

Yoghurten renner trolig ut av seg selv. Hvis kløe/svie vedvarer, bør du kontakte legen din for en vurdering....

Sv: Blod i avføring Sv: Blod i avføring

22/05/2017 14:01

Blødningene kan skyldes hard avføring som lager rifter i slimhinnen eller hemoroider. MEN - det kan også...

Sv: endetarm Sv: endetarm

22/05/2017 13:59

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du få sjekket hva blødningene skyldes. Muligens er...

Sv: insulin hoven i beina Sv: insulin hoven i beina

22/05/2017 13:57

Jeg er ikke kjent med at insulin kan gi hevelse i beina. Kan hevelsen skyldes at du ikke ikke lenger ligger...

Sv: Blødning Sv: Blødning

22/05/2017 13:52

Den eneste måten å avklare om du er gravid er å ta en graviditetstest. Mulighetene for at du er gravid er...

Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse? Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse?

22/05/2017 13:49

Jeg synes du bør snakke med fastlegen din. Kanskje vil dere sammen komme fram til at du vil ha nytte av å...

Sv: Kronisk sykdom og sykepenger Sv: Kronisk sykdom og sykepenger

22/05/2017 13:44

Dersom en arbeidstaker av helsemessige årsaker har særlig stort sykefravær, kan arbeidstaker eller...

Sv: Vondt under ribbeinet. Sv: Vondt under ribbeinet.

22/05/2017 13:44

Stikkende smerter mellom eller like under ribbeina er ofte ufarlige, men hva som er forklaringen hos deg, kan...

Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år) Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år)

22/05/2017 13:41

Felexin er et bredsprektret antibiotikum som i Norge selges under navnet Keflex. Det brukes mot...

Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver

22/05/2017 13:34

Du har rett i at metylfenidat ikke inngår i et vanlig analysepanel for rusmidler.

Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ... Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ...

22/05/2017 13:30

Jeg synes det er vanskelig å si hva skjelvingene dine er uttrykk for, og mener ut i fra din beskrivelse at...

Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under... Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under...

22/05/2017 13:25

Jeg er enig med legen din i at ganglionet ved håndleddet sannsynligvis ikke er årsaken til...

Sv: Kvalme og tannverk Sv: Kvalme og tannverk

22/05/2017 13:22

Hvis han ikke er avmagret, klarer han seg antagelig uten næring i et døgns tid. Væsketilførsel er...

Sv: Skjeggvekst Sv: Skjeggvekst

22/05/2017 13:21

Recrea (minoxidil) er godkjent til bruk mot mannlig hårtap i hodebunnen. Jeg tror ikke det er testet til bruk...

Sv: Revmatisme Sv: Revmatisme

22/05/2017 13:17

Dessverre vet jeg heller ikke hva bevegelsene i den venstre foten skyldes. Kanskje en nevrolog har forslag til...

Sv: Kuldefølelse Sv: Kuldefølelse

22/05/2017 13:14

Hva slags karakter har smertene? Dunkende, lynene, brennende, verkende, som elektriske støt eller andre...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

19/05/2017 15:35

Benign paroxysmal posisjonsvertigo (BPPV), også kalt "krystallsyken”, er kjennetegnet av anfall av...

Sv: Blodprøver Sv: Blodprøver

18/05/2017 16:04

Økning i antall sirkulerende lymfocytter er en kjent bivirkning av Tysabri. Monocytter, eosinofile, basofile...

Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar... Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar...

18/05/2017 16:01

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din og lar hun/han se på hevelsen/nuppen. Ut i fra opplysningene i...

Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi

18/05/2017 15:59

Jeg har dessverre ikke kunnskaper om hvordan sarkoidose påvirker svelg og mage/tarmsystemet. Kanskje du kan...

Sv: sarkoidose Sv: sarkoidose

18/05/2017 15:51

Sarkoidose ble første gang beskrevet av den norske legen Cæsar Boeck for cirka 100 år siden. Sykdommen...

Sv: HPV Sv: HPV

18/05/2017 15:48

Det er sannsynlig at begge er smittet hvis den ene har kjønnsvorter. I så fall er verdien av å bruke kondom...

Sv: Vondt i halsen Sv: Vondt i halsen

18/05/2017 15:47

Det kan være en halsinfeksjon forårsaket av virus. En rekke ulike virus kan gi symptomene du beskriver. Hvis...

Sv: vondt i hals Sv: vondt i hals

10/05/2017 16:10

Hvis ikke smertene tiltar, men kanskje heller avtar, tror jeg at jeg kanskje hadde sette tiden litt an.

Sv: kjevesmerter Sv: kjevesmerter

10/05/2017 16:08

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: ujevne mørke flekker Sv: ujevne mørke flekker

10/05/2017 16:05

Ettersom du har vært undersøkt av to hudleger, tviler jeg på at jeg pr. brev vil kunne gi deg et sikrere...

Sv: abort Sv: abort

10/05/2017 16:03

Jeg tror ikke det er farlig å drikke litt alkohol etter en medikamentell abort.

Sv: ryggsmerter Sv: ryggsmerter

10/05/2017 16:00

Ettersom ingen så langt har funnet en sikker forklaring til tross for en rekke undersøkelser og...

Sv: Trykk i øret Sv: Trykk i øret

10/05/2017 15:53

Ettersom du er blitt undersøkt av en øre-nese-halslege som ikke har funnet noe feil, har jeg dessverre ikke...

Sv: Adrenalin i brystet Sv: Adrenalin i brystet

10/05/2017 15:51

Jeg tenker at energien/tykke geleen etc. kanskje er muskulære spenninger i brystkassen som følge av...

Sv: Revmatiske sykdommer Sv: Revmatiske sykdommer

10/05/2017 15:36

SLE, eller systemisk lupus erythematosus, er en autoimmun revmatisk sykdom. Det innebærer at immunsystemet...

Sv: Mensen med p-stav Sv: Mensen med p-stav

10/05/2017 15:07

Blødninger er vanlige ved bruk av p-stav (Nexplanon). De uregelmessige blødningene er ikke et tegn på at...

Sv: Hypotensjon Sv: Hypotensjon

10/05/2017 14:59

Kan det være migreneanfall din datter har under episodene med hodepine, svimmelhet og synsforsstyrrelsene med...

Sv: Folat Sv: Folat

10/05/2017 14:54

Jeg antar at den høye verdien folat skyldes at hun får tilskudd av folat. Når jeg sjekker...

Sv: ADHD Sv: ADHD

10/05/2017 14:50

Når diagnosen er stillet, kan nevropsykologen, en psykiater eller fastlegen din forskrive medisin - dersom du...

Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer

10/05/2017 14:49

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: Kan jeg være gravid? Sv: Kan jeg være gravid?

09/05/2017 14:59

Hvis han hadde på kondomet hele tiden han var inne i deg og kondomet ikke sprakk, er sjansen meget liten for...

Sv: vondt under magen Sv: vondt under magen

09/05/2017 14:53

Smerter nederst i magen kan ha en rekke årsaker. Ut i fra opplysningene i brevet ditt er det vanskelig å si...

Sv: Kjønnsykdom Sv: Kjønnsykdom

09/05/2017 14:52

Soppinfeksjon er en (av flere) mulig(e) forklaringer. For sikkerhets skyld bør du kontakte legen din slik at...

Sv: Klamydia Sv: Klamydia

09/05/2017 14:49

Ved alle laboratorieprøver forekommer feil. Klamydiatester er intet unntak. Hos personer som faktisk er...

Sv: Trangt og smerte under samleie Sv: Trangt og smerte under samleie

09/05/2017 14:46

Ufrivillige muskelkramper i underlivet, såkalt vaginisme, rammer omkring en av tjue kvinner. Krampene...

Sv: Blod ut av penis Sv: Blod ut av penis

09/05/2017 14:36

Blod i sæden skyldes sjelden noen alvorlig sykdom. Vanligvis finner man ingen forklaring. Konklusjonen blir...

Sv: fimose operasjon Sv: fimose operasjon

09/05/2017 14:34

Jeg synes du bør la legen din kikke på det. Det kan godt hende dette gror av seg selv men greit å være på...

Sv: Kjønnssykdommer Sv: Kjønnssykdommer

09/05/2017 14:33

Herpes er en nærliggende diagnose. Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du kan få stillet...

Sv: Forhold og sex Sv: Forhold og sex

09/05/2017 14:31

Hvis du ikke føler at hans tillit til deg er økende tre måneder etter hendelse, og du føler deg truet av...

Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex

09/05/2017 14:18

Endringene i utflod og uvelheten nederst i magen kan skyldes en infeksjon. Jeg foreslår at du kontakter...

Sv: Hårballer Sv: Hårballer

09/05/2017 14:17

Det vet jeg dessverre ikke og foreslår at du lar fastlegen din kikke på det.

Sv: Ulykkelig Sv: Ulykkelig

09/05/2017 14:16

Det er forståelig at du savner intimitet og fysisk kontakt. Det synes jeg ikke du trenger å ha dårlig...

Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng? Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng?

09/05/2017 14:10

Det er ikke mulig å si hva utfloden skyldes uten å undersøke deg. Jeg foreslår derfor at du kontakter...

Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS

09/05/2017 14:09

De fleste personer i Norge er smittet med HSV1. Det er derfor ikke usannsynlig at din partner også er det og...

Sv: Hals klamydia Sv: Hals klamydia

09/05/2017 13:21

Klamydia kan overføres til halsen ved munnsex (spesielt munnsex med penis) eller ved å kysse en person som...

Sv: Kortison Sv: Kortison

05/05/2017 14:44

Ja - symptomene du nevner er ikke vanlig etter injeksjon med kortison. Hvis du ikke føler tegn til bedring,...

Sv: forkjølelse Sv: forkjølelse

05/05/2017 14:42

Forkjølelse skyldes en rekke ulike virus som stadig endrer seg. Det er derfor vanskelig å utvikle en...

Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk... Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk...

05/05/2017 14:41

Man kan ikke bruke egenmelding for den "friske" delen når man er gradert sykmeldt. Det er fordi en vil se...

Sv: gallestein/galleblære operasjon Sv: gallestein/galleblære operasjon

05/05/2017 14:39

De aller fleste blir kvitt plagene sine etter at galleblæren er fjernet. Det er ulike årsaker til noen ikke...

Sv: Sykdom Sv: Sykdom

05/05/2017 14:36

Det kan jeg dessverre ikke nok om til å gi deg et svar på. Det høres ut som du har en sjelden tilstand og...

Sv: Hoven Lymfeknute Sv: Hoven Lymfeknute

05/05/2017 14:33

Slik jeg forstår brevet ditt med stor og økende hevelse, synes jeg dere bør oppsøke legevakten eller...

Sv: Intensive smerter under ribbein Sv: Intensive smerter under ribbein

05/05/2017 14:26

Muskulære smerter pleier ikke å vare så lenge. Ettersom du har forsøkt smertestillende, massasje, badstu...

Sv: Mens spørsmål. Sv: Mens spørsmål.

05/05/2017 14:24

Her er en fornuftig artikel om dette spørsmålet: goo.gl/VMbkJK

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK