Hva kan forårsake at menstruasjonen uteblir?

Hos de fleste kvinner er menstruasjonen nokså regelmessig. Den kommer med 25 til 32 dagers mellomrom, men mellomrommene kan variere med noen dager fra gang til gang.

Går det så mye som en uke lenger enn det du venter, kan du si at menstruasjonen er uteblitt. Kanskje kommer den så, noe forsinket, kanskje kommer den ikke på lang tid.

Hva kan årsaken være når menstruasjonen ikke kommer?

Mange forskjellige ting. Det kan skyldes at du ikke har hatt eggløsning til vanlig tid, eller det kan skyldes at du er gravid.

Du kan også muligens ha kommet i overgangsalderen - alt ettersom.

Når bør jeg gå til lege?

Det kommer helt an på situasjonen.

Om du er gravid eller ikke, kan du finne ut ved å bruke en svangerskapstest av urin. Den får du kjøpt på apoteket. Hvis du er gravid og ønsker abort, må du gå til lege så fort som mulig. Ellers må du bestille time til svangerskapskontroll på helsestasjonen eller hos legen, men det haster ikke før du er cirka tre måneder på vei.

Hvis du ikke er gravid, må du tenke etter om det er noen opplagt grunn til at du ikke har hatt eggløsning. Har du nettopp sluttet med p-piller? Da kan det ta en stund før menstruasjonen kommer igjen.

Har du vært utsatt for stress, for eksempel eksamen, reise, flytting, bytting av jobb? Eggløsning er en følsom greie og kan lett påvirkes av slike forhold.

Har du slanket deg for mye? Sørg for å få i deg den maten du trenger! Føler du deg ellers frisk, trenger du ikke gå til lege før menstruasjonen har vaeligrt borte et halvt år. Som regel kommer den nemlig igjen av seg selv.

Er du gammel nok til at det kan være overgangsalderen, trenger du ikke gå til lege hvis du ellers føler deg frisk.

Kan det skyldes noen sykdom hvis menstruasjonen blir lenge borte?

Som regel gjør det ikke det.

I sjeldne tilfeller kan det skyldes noe som heter prolaktinom, som er en godartet svulst i den delen av hjernen som heter hypofysen.

Dette kan legen finne ut ved en enkel blodprøve. En slik svulst kan behandles enten med medisiner eller med operasjon.

Hypothyreose - nedsatt virksomhet i skjoldbruskkjertelen - kan også medføre sjelden menstruasjon. Da har du også andre plager: du er trett, slapp, fryser lett, med andre ord: er ikke ditt gamle jeg.

Om du har denne sykdommen, som først og fremst rammer kvinner midt i livet, kan legen også diagnostisere ved hjelp av blodprøver. Sykdommen kan behandles med tilskudd av thyroxin, som er det hormonet som skjoldbruskkjertelen produserer.

50 Kommentarer

# Guest 12-01-2017 15:32
Apart from Burberry closets, you can find various other stuffs from Burberry outlet, just like Burberry
coats, you will discover some fancy and cool design Burberry
handbags etc. A bad knock-off may have an inaccurate logo with off-kilter spacing, typographical errors, or even a slight smudginess.
Besides being teamed using a stiletto heel, it may also be returning as a pure platform heel from front to back
and it could be teamed having a block heel.

my homepage ... モンクレールメンズ 人気: http://monconline.com/moncler-men.html
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 14-12-2016 03:13
Hei
Jeg er en dame på 32 år. Har 4 barn. To gutter på 11 og 8 måneder og 10 år.
Og to jenter på 4 år g 2 år 5 måneder.
Nå stoppe mensen denne måned.
Forventet 4 eller 6 hvermåned.
Under samleie bruker vi kondom.
Nå er jeg usikker om den var trygg da jeg bruker den.
Hva er årsaker.
Da jeg følte meg kvalm og bilsyk.
Og jeg har vondt i magen og har hatt diaré så ofte etter jeg spiste litt sterkt mat. Pleide å få den når jeg spiste noe krydret mat.
Jeg Føler meg trøtt etter jeg spiste mat.
Eller er det pga mageknip.
Har du noe svar ?
Tusentakk
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 18-10-2016 23:40
Dame på 27 åran. Har hatt uregelmessig menstrason i over 2 år nå. Skreiv på kalenderen av kort sirklusen som har foregått. Siste gang jeg hadde blødning hvar i juni, men med 3 små blødninger. 6.6-12.6 og 16.6-20.6 og 28.6-29.6. La meg gå tilbake med kalenderen før juni også så for du med deg sirklusn. Mai 4.5-7.5, April 3.4-8.4, 15.4-18.4. Før april så hvar det over 4 månedes menstrasjons pause.
Mer en det har jeg ikke skrivet ned, før at en tipsa om at det er lurt og skrive ned.
Legene mener at det er ikke noe galt med meg, men dette hater jeg at de ikke tar meg alvorlig uten grundige tester. Har mista hår og som sagt føler meg ikke normal som jeg har vært med regel messig menstrasjon. D er vel en del stress også, men så her mye har det ikke påirka på meg før.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 19-02-2016 15:33
Hei. Har ikke hatt mensen på et halvt år, og har hatt menstruasjon i 3 å, hva skyldes dette? En sikker ting er at jeg ikke er gravid, men det kommer bare litt utflod en sjelden gang, hilsen bekymret jente 15 år.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 15-11-2015 21:55
Hei! Jeg er en jente på 17 år som ikke har hatt mensen siden september (altså over en måned siden det nå er november.) Første gang jeg fikk mens var når det var sommer og jeg var 12 år, helt siden da har det vært regelmessig med at jeg får det en gang i måneden. Men nå så fikk jeg den ikke i oktober og har enda ikke fått den. Jeg kan ikke være gravid siden jeg er jomfru. Som regel før jeg pleier å få det så får jeg som oftest vondt i magen eller ømme bryster, men nå får jeg så og si bare vondt i magen, men ikke noe tegn til mensen. I tillegg til dette så får jeg mer slim/utflod enn det jeg gjorde. Håper dere svarer meg! Takk på forhånd.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 15-11-2015 21:56
Glemte å nevne og spørre om er det noe galt med det og burde jeg oppsøke lege for dette??
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 19-10-2015 21:08
jeg er en 15 år gammel jente og jeg har lurt på noe lenge, jeg har ikke hatt mensen på 2 uker. jeg er jomfru men jeg blir iskald fort og har ømme bryst, jeg har søkt mye på emne men finner ikke noe hjelp så plis svar meg !
Svar | Svar med sitat | Siter
# kløeogmoro 30-10-2015 06:29
Sitat fra Guest:
jeg er en 15 år gammel jente og jeg har lurt på noe lenge, jeg har ikke hatt mensen på 2 uker. jeg er jomfru men jeg blir iskald fort og har ømme bryst, jeg har søkt mye på emne men finner ikke noe hjelp så plis svar meg !


Hei! Ta det helt med ro. Dersom du det ikke er noen mulighet for at du er gravid, kommer snart mensen tilbake. Du er såpass ung at den kan være uregelmessig enda en stund. Hilsen sykepleier.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 16-09-2015 11:37
Hei. Jeg er en jente på 25 år og har i det siste hatt uregelmessig mens. Min siste eggløsning var i midten av juli, og har siden ikke fått noe. Jeg tok en blodprøve hos fastlegen min forrige uke, og den viste at jeg var gravid! Dette bekymret meg veldig, så jeg tok en graviditetstest hjemme, og gikk umiddelbart bort til akutt-avdelinge n på Ahus for å få en abort time, (graviditets-pi nnen viste seg å bli negativ). Jeg tok ultralyd undersøkelse hos Ahus igår, og de sa at de ikke finner noe tegn til at jeg er gravid, så jeg måtte ta en blodprøve til for å bli mer sikker. Idag var jeg der igjen, og fikk tilbake resultatet. Den viste også at jeg IKKE var gravid. Det var de 100% sikre på sa de!

Men av en eller annen grunn tror jeg mer på fastlegen min, selvom han ikke tar ultralyd osv. Jeg har kjent noen symptomer på graviditet i det siste, bl.a. kvalme om nettene. Jg er forvirret og redd, og vet ikke hvem jeg skal tro på. Hva tenker du om dette? Takk!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 18-05-2015 15:39
hei er en jente paa 23 aar og har ikke faat mensen naa paa to maander siden har tatt gravid tes og er negavtif . har att bakterer I egstoken og gaat paa tableter . har mye eglaasnig og uro I magen . er dette vanlig og ha . ? har at naa to ganger pakterier I egstok og vert paa syke husse siden ikke tabletenne firker rask nok eller kropen ikke tar virknig fornok. er det en mulighet til og ikke bli gravid ?. har at vanlig samleie men min man. fordan kan jeg bli kvit mye eglosnig og vit slim. ? ikke noe lok . hva skal jeg gjore ?.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 10-05-2015 21:04
Jeg er beskymret, min mensen har vært forsinket i 1 uke nå. Hva kan de bety?
Vær så snill svar:)
Hilsen jente 13 år
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 05-01-2015 16:41
Hei!

Jeg er 23 år gammel, 164 cm høy og veier 49 kg. Jeg er generelt frisk, og har ikke opplevd store sykdommer i det siste. Ila. det siste året har jeg hatt en del stress på jobben, og derav gått ned i vekt (fra 55 kg). Nå er det et år siden jeg hadde mensen sist. Jeg var hos gynekologen og fikk høre at det kan være vanlig å ikke ha mensen i perioder. Han undersøkte meg og sa at alt så greit ut (selv om jeg noen ganger føler at eggestokkene mine kan være litt hovne eller stikke litt). Jeg ser etter flere meninger - er det noen som har opplevd noe lignende, burde jeg ta kontakt med en annen lege? Hva er de store konsekvensene av å gå uten mensen så lenge?
Svar | Svar med sitat | Siter
# kløeogmoro 30-10-2015 06:38
Du har antakelig mistet menstruasjonen fordi du er undervektig. BMI - en din er bare på 18,2 Noen må mye lenger ned før mensen forsvinner, mens andre mister den før. Dette er et sterkt varselsignal fra kroppen din på at du ikke behandler den godt nok. Jeg har jobbet på et behandlingssted for spiseforstyrrel ser, og der krever vi BMI fra minst 20. Du sier at du har stresset, og derfor gått ned i vekt. Der har du nok svaret ditt. Du trenger å roe ned, og du trenger å få i deg godt med riktig mat. Jeg foreslår at du tar en skikkelig overhaling over livet ditt og ser litt på hva du skal prioritere og hvordan. Det vi ser på "våre" jenter, er at de som går lenge uten menstruasjon etter hvert kan få problemer med fruktbarheten. Lykke til videre. Hilsen sykepleier.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 15-12-2014 15:06
Jeg har lyst til å banne høyt på vegne av min datter når fastlegen ikke reagerer. Hun er 19 år og fikk sin første mens som 13 åring-samme som meg bortsett fra at den kom regelmessig for meg fra dag en (jeg hadde ganske mye blødninger som varte i en uke, bortsett fra de siste par dagene). Jeg fikk henne når jeg var 40 og hun er attpåklatt. flott jente . Helt siden hennes 1. mens som 13 åring har det gått mnd mellom hver menstruasjon. Hun synes det er deilig å slippe, men de siste årene har huden hennes forandret seg, blitt blekere og med mer fet hud. Hun er lys i hud og hår men har alltid hatt en fin hud med roser i kinnene, nå er hun påfallende blek og har ikke en sunn glans i huden. Ikke inntak av noe, ikke prevensjonsmidl er, dette ser ut til å være en hormonelle ubalanse. Hun har også lett for å bli slapp, har hatt depresjoner de siste årene fra og ha vært en glad jente. Legen sier at hvis hun er komfortabel med situasjonen er det greit!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 22-09-2014 17:35
Det heter ikke thyroxin mer, men levaxin :)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 23-09-2014 19:43
Feil, hormonet kroppen produserer heter tyroksin/thyrox in. Ett av legemidlene som brukes for å behandle lavt stoffskifte/hyp otyreose heter Levaxin (kunstig tyroksin).
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 28-07-2014 12:18
Jenny-jeg fikk mensen for ikke så veldig lenge siden og blødde i ca en uke så stoppet det det har gått mere enn en månede kanskje 2 måneder og jeg har ikke fått det ennå. Er dette normalt og når burde det komme?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 28-01-2014 01:19
He, jeg er en jente på 20 år, jeg fikk mensen når jeg var14-15, den kom regelmessig i kanskje 2 år, jeg begynte så på p-piller, og etter det har jeg ikke hatt mensen en eneste gang. Har gått over til p-stav for 2 år siden og merker ingenting til verken mensen eller mensens smerter. Kan det hende at noe er galt eller vil mensen dukker opp igjen når jeg slutter med prevensjon ? :)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 20-04-2015 08:51
På p-stav mister alle mensen helt.....
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 20-10-2013 21:02
Jeg er bare 15 år men har ikke hatt mensen på 1 eller 2 månder nå og det er veldig skummet. jeg har lest mye på nettet, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre. jeg er nok ganske stesset om dagen for vi har så mye prøver og karakterene tells så veldig mye i 10.klasse og hvis jeg får en 2er eller 3er så kan det ødelegge så mye videre i livet. hvet ikke helt hva jeg skal gjøre og blir veldig glad hvis noen svarer
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 09-10-2013 17:22
Hei,Jer 25 år gammel .Og sist eg hadde mensen det va 13.08.2013 Siden eg har ikke fått mensen,Så kjøppte eg en tast på apoteken men dett viser bareat eg er ikke gravid. Så eg har vært hos leggen den 13.08.2013 og han sier eg har hatt eggløsning på venstre siden,Så har kjøppt endå en tast til men den viser bare nei du er ikke gravid,,,Hva kan dette være .
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 14-05-2013 23:00
Hei eg har aldri gått på p piller har prøvd å bli gravid i 4 år. har vore sammen med min partner i 5 år og vi har prøvd og prøvd . og nå har mensen uteblitt for 1 gang i 2 3 uker. sjønner ikke hvorfor den uteblir tatt 2 tester og begge er negative:(! er så fortvilet . alle blir så fort gravid rundt meg har store plager med å bli gravid! begynte på bidroning gelee for å bli fortere gravid men har aldri fått mensen igjen . fryser , varm og svetter, vondt i hode, ømme bryster,sover mye altid trøtt. kan noen gji meg svar på denne ? mvh Mette
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 29-12-2012 18:06
Hei. Jeg er en jente på 21 år. Jeg har brukt p-pillen mercilon 28 siden jeg var 16 og har hatt mensen regelmessig siden. Jeg har nå ligget nesten en uke med influensa og skulle hatt mensen i denne sykeperioden, men den er ikke kommmet.. Har absolutt ingen tegn på graviditet, har hatt litt lette kramper nederst i magen som ligner mensen smerter og murringer i en eller 2 uker før jeg skulle ha mensen. Når jeg skal ha mensen får jeg mensen smerter som tegn på at den er på vei, i denne sykeperioden har jeg har jeg hatt disse mensen smertene, men den kommer ikke. Har hatt disse smertene hele tiden jeg skulle hatt mensen, smertene har vert der som om jeg har mensen. Kan influensa gå utover mensen?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 21-11-2012 07:10
Hei! Jeg er 17 år og venter på mensen. Jeg var kraftig syk etter forrige mens, 41 i feber, oppkast, influensa og bihulebetennels e. Hvor lenge bør jeg vente før jeg ta en graviditetstest /oppsøker lege?
Svar | Svar med sitat | Siter
# gjest2594 09-08-2012 01:20
hei jeg er ei jenta på 22 år som har godt på loette 28 p-pillen nå i ca 2 år.. jeg som mangen andre velger å "hoppe" over mensen.. men i den siste tiden får eg ikje mensen i fri uken... noe eg burde beskymere meg for? er 9 dager over tiden
Svar | Svar med sitat | Siter
# mona95 23-04-2012 20:06
Jeg er en 17 år gammel jente og har ikke hatt mensen på ETT HALVT ÅR!!! Jeg har gått til legen for ikke så lenge siden, tok noen blodprøver og skal snart til gynekologen og ta ultralyd av eggstokkene... Har ikke hatt noen symtoner.. annet enn jeg får hetetokter, blir kok varm i mindre enn 1 min også blir jeg normal igjen.. Er sykt ekkelt. Når jeg var hos legen sa hun at jeg måtte kutte ned treningen. å det gjorde jeg, den kom ikke tilbake.. Matvanene mine er helt normale. Jeg stresser ikke så mye. Lider ikke av deprisjon ( tror hvertfall ikke det) Gruer meg veldig til jeg skal til gynekologen... Er LIVREDD jeg skal bli steril... Og når jeg leser andre innlegg om dette finner jeg nesten ingen som er i samme situasjon som meg... Hilsen livredd jente
Svar | Svar med sitat | Siter
# jentee18 05-10-2009 16:45
Hei. Jeg er en jente på 18 år som har hatt regelmessig mens i ca 4-5 år. for ca 10 måneder siden, sluttet jeg på p-pillen. Etter jeg sluttet på p-pillen hadde jeg normal regelmessig mens. Sist gang jeg hadde mensen var ca den 8. - 12. juli nå i sommer. Da fant jeg ut at jeg skulle begynne på p-pillen igjenn, men da måtte jeg vente til neste mens, for da var det for sent å begynne. Jeg har ikke hatt mensen siden, og vet 100% at jeg ikke er gravid. Er det noe jeg kan gjøre for å få tilbake mensen ? er det noe galt med meg ? Kjæresten min vill ikke ha sex med meg før jeg begynner på p-pillen igjenn, så jeg vill veldi gjerne ha hjelp veldi raskt!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 12-04-2009 13:23
Kanskje litt sent å spørre om dette, ser at artikkelen er veldig gammel. Men jeg bytta fra Microgynon p-piller til Synfase for 3-4 uker siden pga for mye bivirkninger på de første p-pillene. Alt har gått bra, frem til den uken jeg ikke skal ta p-piller så har jeg opplevd å ha kraftig hodepine hver dag! i 7 dager nå har jeg hatt hodepine, og jeg pleier aldri å ha hodepiner. Og uteblitt mensen, noe som heller aldri har skjedd før. Hva er dette? Disse hodepinene begynner å bli litt skumle.. - Siri
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 05-11-2008 19:57
HEI, JEG ER EN 36 ÅR GAMMEL KVINNE, JEG HAR PLUTSELIG MISTET MENSEN, UTEN Å VITE HVOFOR.. HAR TATT EL DEL BLOD PRØVER FOR Å SE BÅDE STOFFSKOFTE OG HORMONER, MEN INGEN TEGN PÅ HORFOR JEG IKKE FÅR MENSEN. NÅ HAR DET GÅTT 3 MND, OG MENSEN UTEBLIR ENNÅ. HILSEN EM
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 15-09-2007 20:46
Hei, har hatt menstrasjonen regelmessig i alle år.Har gjennomgått prøverør flere gangen uten hell, min mann har nedsatt sedkvalitet.Fik k beskjed fra lege at det var ingenting vi kunne gjøre mer,for at jeg skulle bli gravid.Bruker ingen prevansjon. Men nå er menstrasjonen plutselig stoppet- har tatt graviditets test, men den var negativ. Kan jeg ha kommet i overgangsaldere n, jeg er kun 36år?????
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 18-08-2007 11:55
Uteblitt mens! Hei! Noen som har erfaringer med Nuva ring? Jeg har brukt den i snart to år. Tok den ut siste gang i juni, og har enda ikke fått igjen mens. Flere som har den erfaringen, eller bør jeg oppsøke lege?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 06-07-2007 14:53
Jeg har veldig uregelmessig mens,og når jeg først har det..så varer det ikke i mer en 3-4 dager....for et halvt år siden spontanabortert e jeg..jeg begynner å lure på om det er noe alvorlig i veien...tenk om jeg aldri kan få barn!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 08-06-2006 18:50
Hei
Jeg gikk på p-piller i ca 1 år før jeg følte meg uvell o bestemte meg for å bytte merke. Det har nå gårr 2 mnd siden jeg sluttet, og jeg har enda ikke fått mensen.
Kan jeg begynne på de nye pillene selv om jeg ikke har fått mensen, eller må jeg vente til jeg får mensen igjen? ... Er det på tide å sjekke om jeg er blitt gravid, med tanke på at jeg kan ha blitt gravid i perioden jeg brukte p-pillene?
Hilsen en som snart skal på feri - forhåpentligvis mensenfri.... =)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 27-05-2006 01:52
Hei!
Jeg er og en som har dette problemet!
Men jeg er bare 17 år......har ikke hatt mensen på to år nå, tror jeg.
Helsesøster sa dette er ok, pga. alderen, starten...Men jeg er redd......
Er for sjenert til å gå til noen gynekologisk undersøkelse, men er det
alvorlig, risikerer jeg å bli steril?
Har også godt ned en god del kilo,(men det er en stund siden nå),mamma sier jeg nok er for tynn, men jeg mener jeg absolutt ikke er for tynn, jeg spiser og som regelt normalt........ .....!
Hilsen frustrert tenåring....... !
Svar | Svar med sitat | Siter
# jenny 15-03-2006 13:10
Ihvertfall normalt at mensen kan bli uregelmessig etter pille slutt! Primolut brukes vel og for å evnt utelukke enkelte ting.. men noen leger sier at man ikke bør bruke det mer enn et par ganger (jeg har tatt det 3gang..)? Vektreduksjon og/eller økt aktivitetsnivå er nok lurt for mange! Men så vanskelig!!! :( Det er vel fordi det øker forbrenningen, stoffskifte vil øke, lymfene og det meste ellers i kroppen vil jobbe bedre - slik at kroppen selv kan ordne opp. Så lenge det ikke er noe fysisk galt.
Svar | Svar med sitat | Siter
# sesa 14-03-2006 18:49
noen her som vet om det er normalt etter pilleslutt at man først får bortfallsblødni ng, derretter vanlig mens neste måned, men at den mnd etter kan bli utebli pga p-pillene?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 02-03-2006 14:41
Hei jeg er en jente på 19 år som har i lenger tid ikke fått mens hver måned som alle sammen . Når jeg har fått det så går det 4 - 6 månder for jeg får det igjen. Det er normalt fordi jeg har hatt sånn i svært lenger tid. Kan dere sende svar til meg. Håper å høre fra dere snart.
Svar | Svar med sitat | Siter
# pcos 24-02-2006 16:51
jeg har cyster, men hormonverdiene har ofte vært innenfor normalen, bare i ytterkant, høye eller lave innenfor referanseverdi. Be alltid om utskrift av tallene ved prøvesvar. Da kan du sjekke ut ting selv også, og ta de med til andre leger eller om du skal til en spesialist.
Svar | Svar med sitat | Siter
# pcos 24-02-2006 16:46
Til dere over som lurer og sliter, be om hormonprøver og ultralyd av eggstokkene. Har ikke sett noe over som minner om reelle råd. Har du ikke hatt mensen på lenge kan en kur med Primolut N være en ide, gir en bortfallsblødni ng på samme måte som når man tar p-piller. Godt å få "tømt" seg ;o), kuren tar ti dager, og men kommer et par dager etter avsluttet kur. For overvektige kan vektnedgang hjelpe, kun 10% vektreduksjon kan sette igang eggløsning.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 24-02-2006 16:36
En grunn til at menstrasjonen utebir kan være PCOS, mange oppdager dette når de sluttet på p-pille eller prøver å bli gravide. Ille at dette ikke er nevnt i artikkelen, da PCOS er den mest vanlige endokrine lidelsen som rammer kvinner i fruktbar alder. Hormonforstyrre lser fører til cyster på eggstokkene som forhindrer eggløsning. Det er vanlig med vektøkning/over vekt med PCOS, men alle kan rammes også undervektige. Ca 10% av alle kvinner har PCOS. Nenter man over 6 mnd. som artikkelen tilråder kan du være like heldig som meg, gikk opp 15kg, 4 mnd pms, kviser og stuptrøtt. Gå til legen når du føler det er riktig for deg!!!!!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 07-02-2006 12:28
Jeg mistet mensen helt etter fødsel, men den begynte å bli ustabil etter at jeg sluttet med p-piller. Anbefales ikke! Syns det er skremmende at bi-effektene kommer så lite fram selv om det kanskje er et mindre tall det skjer med. Antakeligvis går min uteblitte mens innunder det uforklarlige "p-pille" syndromet!
Svar | Svar med sitat | Siter
# lisa svendsen 07-02-2006 11:18
fikk mens den 24.januar 06 det var lenge siden sist da jeg har hatt spiral så lenge inne........... ...jippi, skal aldri sette inn spiral igjen da jeg skal begynne med p-pille. Jeg lar kroppen hvile uten noe nå da det er brudd med kjæresten min.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 19:56
Vi får da håpe det!! Jo, så lenge det ikke er noe fysisk galt så skulle det ikke være noe i veien for å bli gravid med prøverør. Ikke lett nei:-) Og erfaringene er nok like forskjellige som vi er som personer.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 17:54
Men kan du ta prøverør og bli gravid selvom du ikke har mensen?? Og du fikk tilbake mensen etter at du hadde gått på slike hormonkurer?? Synes dette er så vanskelig. Jeg håper bare ikke at min lege er like "håpløs" som det dine har vært. Jeg har lite erfaringer på dette området rundt dette problemet, og blir gla for all info som jeg får. Håper bare at det kan ordne seg for oss på en eller annen måte. Men vi skal vel på en eller annen måte kunne få mensen tilbake??
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 16:06
endokrinologen er liksom ekspert på hormoner!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 16:04
Jeg fikk den ikke tilbake etter fødsel i 2002. Jeg begynte etter ca1år å "mase", lurte på hva som kunne være årsaken og hva de kunne gjøre med det. Det heter seg jo at man skal ta kontakt etter 1år, og det står flere steder at man er mer utsatt for andre sykdommer hvis man ikke har nok av disse kjønnshormonene . Men det virker som det er uenighet om det. De tok masse blodprøver og da gynekolog. Hormonverdiene har vært lave, noe for lavt, men det meste innenfor normalverdiene, men litt på grensen. Progesteron som jeg forstår viser om man har eggløsning har vært for lav, og viste at det ikke var - ihvertfall ikke regelmessig. Men ellers fant de ingenting galt. Det har som sagt tatt tid. Jeg har prøvd ut noen hormonkurer for å stimulere eggløsning og en for å "diagnostisere" blødning - jeg fikk da mensen, og slik jeg forstår mener de derfor at det ikke er noe fysisk galt. Derfor ble jeg sendt til endokrinologen som bare snakket med meg, henviste til en rekke blodprøver og så mr av hypofysen. En "godartet" svulst/syste(?) er visst ofte en årsak til uteblitt mens. Hos meg var alt normalt der og. Og da visste ikke de hva de skulle gjøre mer. De mener jeg må sette igang med prøverør, fordi vi ønsker flere barn. Men jeg vil jo gjerne vite årsaken likevel-å få det igang på vanlig vis! Jeg forsøkte igjen sterkere dose av hormonmedisinen som stimulerer eggløsning, og det er da normalt første mens etter, men så stopper det opp. Jeg har antydning til en syklus, men det er bare sporblødninger (når jeg er på do). Så de vet liksom ikke hva mer de skal gjøre... Var jo på rikshospitalet, men det var bare tull - hun fortalt bare om prøverør og slikt. Da vil de i tilfelle gi hormonbehandlig først. Jeg skjønner det ikke helt! Men det er for å bli gravid. Brukes visst ikke ellers. Men jeg har inntrykk av at legene gir forskjellig svar. Har byttet fastlege nå så jeg er spent på om det skjer noe mer. Men tviler egentlig. Har aldri vært innlagt på sykehus pga det nei. Jeg vil gjerne høre hvordan dine erfaringer blir når du får snakket med legen! :-)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 15:09
PS! Hva er det en endokrinolog gjør??
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-02-2006 15:08
Det er helt utrolig at legene er så "slappe" som du beskriver. Jeg vet i hvertfall at jeg skal mase alt jeg kan, for jeg skal nemlig ha orden på dette. Men hvordan la du frem problemet ditt for legen?? Hva gjorde legen den første gangen du fortalte dette?? Har du fått vite hva som er årsaken din til at du ikke har fått mensen tilbake?? Det er jo tydelig at vi har mangel på noe(n) hormoner, men går det ikke da an å starte en hormonbehandlin g?? Har legene dine nevnt noe om det? Har du f.eks vært innlagt på sykehus i forbindelse med uteblitt mens?? Tusen takk for at du deler "erfaringer" med meg... Setter stor pris på det :) Ha en flott mandag.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 05-02-2006 23:16
Behandling er på eget initiativ. nå hos soneterapeuten, har ikke hatt så mange timer enda så det er tidlig å si om det hjelper. Ellers går jeg bare på medisiner for lavt stoffskifte. Jeg har ikke vært igjennom andre undersøkelser, bare haugevis av blodprøver. Syns jeg får lite oppfølging, så jeg maser nå. Klarer ikke å slå meg til ro med at det bare er sånn. Vet at man kan få tatt ultralyd av skjoldbruskkjer telen, men legen min sier de gjør det bare hvis det er mistanke kom struma. Det sees nok ofte i sammenheng med stoffskifte. Vet og at man kan få tatt "kikkhullsopera sjon/undersøkel se", de går inn gjennom magen for å se om det er noe galt. Er ikke helt sikker på hva og hvordan der. Har en søster som har vært igjennom det flere ganger. Og har lest at før man evnt starter prøverør bør man ha hatt en slik undersøkelse(me d narkose..). Men legene mine har ikke nevnt noe om det. Alt avhenger vel av årsak... Nei, det er ikke lett å selv måtte fortelle legene hva man ønsker å få gjort. Skulle jo tru de kunne jobben sin, men når de på 4 år ikke får gitt meg et skikkelig svar - da får de ikke mye tillit og respekt fra meg:) Ha en fin søndag kveld!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Reddhare 05-02-2006 22:43
Ja, det er vel bare å mase og mase på legene, noe som i utgangspunktet skulle være unødvendig sidn det er jobben deres at alle skal bli "friske". Holder du på med behandling enda? Merker du noe til forbedringer? Utenom gynekologisk undersøkelse og MR, er det noen andre undersøkelser en må igjennom?
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Mangel på hvite blodceller Sv: Mangel på hvite blodceller

22/05/2017 14:03

Hvor mange hvite blodlegemer fant man at hun hadde?

Sv: Kløe og svie i skjeden Sv: Kløe og svie i skjeden

22/05/2017 14:03

Yoghurten renner trolig ut av seg selv. Hvis kløe/svie vedvarer, bør du kontakte legen din for en vurdering....

Sv: Blod i avføring Sv: Blod i avføring

22/05/2017 14:01

Blødningene kan skyldes hard avføring som lager rifter i slimhinnen eller hemoroider. MEN - det kan også...

Sv: endetarm Sv: endetarm

22/05/2017 13:59

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du få sjekket hva blødningene skyldes. Muligens er...

Sv: insulin hoven i beina Sv: insulin hoven i beina

22/05/2017 13:57

Jeg er ikke kjent med at insulin kan gi hevelse i beina. Kan hevelsen skyldes at du ikke ikke lenger ligger...

Sv: Blødning Sv: Blødning

22/05/2017 13:52

Den eneste måten å avklare om du er gravid er å ta en graviditetstest. Mulighetene for at du er gravid er...

Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse? Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse?

22/05/2017 13:49

Jeg synes du bør snakke med fastlegen din. Kanskje vil dere sammen komme fram til at du vil ha nytte av å...

Sv: Kronisk sykdom og sykepenger Sv: Kronisk sykdom og sykepenger

22/05/2017 13:44

Dersom en arbeidstaker av helsemessige årsaker har særlig stort sykefravær, kan arbeidstaker eller...

Sv: Vondt under ribbeinet. Sv: Vondt under ribbeinet.

22/05/2017 13:44

Stikkende smerter mellom eller like under ribbeina er ofte ufarlige, men hva som er forklaringen hos deg, kan...

Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år) Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år)

22/05/2017 13:41

Felexin er et bredsprektret antibiotikum som i Norge selges under navnet Keflex. Det brukes mot...

Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver

22/05/2017 13:34

Du har rett i at metylfenidat ikke inngår i et vanlig analysepanel for rusmidler.

Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ... Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ...

22/05/2017 13:30

Jeg synes det er vanskelig å si hva skjelvingene dine er uttrykk for, og mener ut i fra din beskrivelse at...

Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under... Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under...

22/05/2017 13:25

Jeg er enig med legen din i at ganglionet ved håndleddet sannsynligvis ikke er årsaken til...

Sv: Kvalme og tannverk Sv: Kvalme og tannverk

22/05/2017 13:22

Hvis han ikke er avmagret, klarer han seg antagelig uten næring i et døgns tid. Væsketilførsel er...

Sv: Skjeggvekst Sv: Skjeggvekst

22/05/2017 13:21

Recrea (minoxidil) er godkjent til bruk mot mannlig hårtap i hodebunnen. Jeg tror ikke det er testet til bruk...

Sv: Revmatisme Sv: Revmatisme

22/05/2017 13:17

Dessverre vet jeg heller ikke hva bevegelsene i den venstre foten skyldes. Kanskje en nevrolog har forslag til...

Sv: Kuldefølelse Sv: Kuldefølelse

22/05/2017 13:14

Hva slags karakter har smertene? Dunkende, lynene, brennende, verkende, som elektriske støt eller andre...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

19/05/2017 15:35

Benign paroxysmal posisjonsvertigo (BPPV), også kalt "krystallsyken”, er kjennetegnet av anfall av...

Sv: Blodprøver Sv: Blodprøver

18/05/2017 16:04

Økning i antall sirkulerende lymfocytter er en kjent bivirkning av Tysabri. Monocytter, eosinofile, basofile...

Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar... Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar...

18/05/2017 16:01

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din og lar hun/han se på hevelsen/nuppen. Ut i fra opplysningene i...

Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi

18/05/2017 15:59

Jeg har dessverre ikke kunnskaper om hvordan sarkoidose påvirker svelg og mage/tarmsystemet. Kanskje du kan...

Sv: sarkoidose Sv: sarkoidose

18/05/2017 15:51

Sarkoidose ble første gang beskrevet av den norske legen Cæsar Boeck for cirka 100 år siden. Sykdommen...

Sv: HPV Sv: HPV

18/05/2017 15:48

Det er sannsynlig at begge er smittet hvis den ene har kjønnsvorter. I så fall er verdien av å bruke kondom...

Sv: Vondt i halsen Sv: Vondt i halsen

18/05/2017 15:47

Det kan være en halsinfeksjon forårsaket av virus. En rekke ulike virus kan gi symptomene du beskriver. Hvis...

Sv: vondt i hals Sv: vondt i hals

10/05/2017 16:10

Hvis ikke smertene tiltar, men kanskje heller avtar, tror jeg at jeg kanskje hadde sette tiden litt an.

Sv: kjevesmerter Sv: kjevesmerter

10/05/2017 16:08

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: ujevne mørke flekker Sv: ujevne mørke flekker

10/05/2017 16:05

Ettersom du har vært undersøkt av to hudleger, tviler jeg på at jeg pr. brev vil kunne gi deg et sikrere...

Sv: abort Sv: abort

10/05/2017 16:03

Jeg tror ikke det er farlig å drikke litt alkohol etter en medikamentell abort.

Sv: ryggsmerter Sv: ryggsmerter

10/05/2017 16:00

Ettersom ingen så langt har funnet en sikker forklaring til tross for en rekke undersøkelser og...

Sv: Trykk i øret Sv: Trykk i øret

10/05/2017 15:53

Ettersom du er blitt undersøkt av en øre-nese-halslege som ikke har funnet noe feil, har jeg dessverre ikke...

Sv: Adrenalin i brystet Sv: Adrenalin i brystet

10/05/2017 15:51

Jeg tenker at energien/tykke geleen etc. kanskje er muskulære spenninger i brystkassen som følge av...

Sv: Revmatiske sykdommer Sv: Revmatiske sykdommer

10/05/2017 15:36

SLE, eller systemisk lupus erythematosus, er en autoimmun revmatisk sykdom. Det innebærer at immunsystemet...

Sv: Mensen med p-stav Sv: Mensen med p-stav

10/05/2017 15:07

Blødninger er vanlige ved bruk av p-stav (Nexplanon). De uregelmessige blødningene er ikke et tegn på at...

Sv: Hypotensjon Sv: Hypotensjon

10/05/2017 14:59

Kan det være migreneanfall din datter har under episodene med hodepine, svimmelhet og synsforsstyrrelsene med...

Sv: Folat Sv: Folat

10/05/2017 14:54

Jeg antar at den høye verdien folat skyldes at hun får tilskudd av folat. Når jeg sjekker...

Sv: ADHD Sv: ADHD

10/05/2017 14:50

Når diagnosen er stillet, kan nevropsykologen, en psykiater eller fastlegen din forskrive medisin - dersom du...

Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer

10/05/2017 14:49

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: Kan jeg være gravid? Sv: Kan jeg være gravid?

09/05/2017 14:59

Hvis han hadde på kondomet hele tiden han var inne i deg og kondomet ikke sprakk, er sjansen meget liten for...

Sv: vondt under magen Sv: vondt under magen

09/05/2017 14:53

Smerter nederst i magen kan ha en rekke årsaker. Ut i fra opplysningene i brevet ditt er det vanskelig å si...

Sv: Kjønnsykdom Sv: Kjønnsykdom

09/05/2017 14:52

Soppinfeksjon er en (av flere) mulig(e) forklaringer. For sikkerhets skyld bør du kontakte legen din slik at...

Sv: Klamydia Sv: Klamydia

09/05/2017 14:49

Ved alle laboratorieprøver forekommer feil. Klamydiatester er intet unntak. Hos personer som faktisk er...

Sv: Trangt og smerte under samleie Sv: Trangt og smerte under samleie

09/05/2017 14:46

Ufrivillige muskelkramper i underlivet, såkalt vaginisme, rammer omkring en av tjue kvinner. Krampene...

Sv: Blod ut av penis Sv: Blod ut av penis

09/05/2017 14:36

Blod i sæden skyldes sjelden noen alvorlig sykdom. Vanligvis finner man ingen forklaring. Konklusjonen blir...

Sv: fimose operasjon Sv: fimose operasjon

09/05/2017 14:34

Jeg synes du bør la legen din kikke på det. Det kan godt hende dette gror av seg selv men greit å være på...

Sv: Kjønnssykdommer Sv: Kjønnssykdommer

09/05/2017 14:33

Herpes er en nærliggende diagnose. Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du kan få stillet...

Sv: Forhold og sex Sv: Forhold og sex

09/05/2017 14:31

Hvis du ikke føler at hans tillit til deg er økende tre måneder etter hendelse, og du føler deg truet av...

Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex

09/05/2017 14:18

Endringene i utflod og uvelheten nederst i magen kan skyldes en infeksjon. Jeg foreslår at du kontakter...

Sv: Hårballer Sv: Hårballer

09/05/2017 14:17

Det vet jeg dessverre ikke og foreslår at du lar fastlegen din kikke på det.

Sv: Ulykkelig Sv: Ulykkelig

09/05/2017 14:16

Det er forståelig at du savner intimitet og fysisk kontakt. Det synes jeg ikke du trenger å ha dårlig...

Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng? Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng?

09/05/2017 14:10

Det er ikke mulig å si hva utfloden skyldes uten å undersøke deg. Jeg foreslår derfor at du kontakter...

Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS

09/05/2017 14:09

De fleste personer i Norge er smittet med HSV1. Det er derfor ikke usannsynlig at din partner også er det og...

Sv: Hals klamydia Sv: Hals klamydia

09/05/2017 13:21

Klamydia kan overføres til halsen ved munnsex (spesielt munnsex med penis) eller ved å kysse en person som...

Sv: Kortison Sv: Kortison

05/05/2017 14:44

Ja - symptomene du nevner er ikke vanlig etter injeksjon med kortison. Hvis du ikke føler tegn til bedring,...

Sv: forkjølelse Sv: forkjølelse

05/05/2017 14:42

Forkjølelse skyldes en rekke ulike virus som stadig endrer seg. Det er derfor vanskelig å utvikle en...

Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk... Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk...

05/05/2017 14:41

Man kan ikke bruke egenmelding for den "friske" delen når man er gradert sykmeldt. Det er fordi en vil se...

Sv: gallestein/galleblære operasjon Sv: gallestein/galleblære operasjon

05/05/2017 14:39

De aller fleste blir kvitt plagene sine etter at galleblæren er fjernet. Det er ulike årsaker til noen ikke...

Sv: Sykdom Sv: Sykdom

05/05/2017 14:36

Det kan jeg dessverre ikke nok om til å gi deg et svar på. Det høres ut som du har en sjelden tilstand og...

Sv: Hoven Lymfeknute Sv: Hoven Lymfeknute

05/05/2017 14:33

Slik jeg forstår brevet ditt med stor og økende hevelse, synes jeg dere bør oppsøke legevakten eller...

Sv: Intensive smerter under ribbein Sv: Intensive smerter under ribbein

05/05/2017 14:26

Muskulære smerter pleier ikke å vare så lenge. Ettersom du har forsøkt smertestillende, massasje, badstu...

Sv: Mens spørsmål. Sv: Mens spørsmål.

05/05/2017 14:24

Her er en fornuftig artikel om dette spørsmålet: goo.gl/VMbkJK

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK