Hyperakusis er ekstrem følsomhet for hverdagens lyder.

Lidelsen antas å ramme inntil åtte prosent av befolkningen.

En person med hyperakusis føler seg sterkt plaget av lyder andre ikke opplever som plagsomme, og selv svak lyd som papirknitring kan virke uutholdelig.

Lydfølsomheten fører til at man unngår bestemte situasjoner eller isolerer seg. De som er hardest rammet beskytter ørene med hørselsvern, selv i situasjoner der dette ikke er nødvendig.

Man skiller med andre ord klart mellom hyperakusis og følsomhet for støy de fleste av oss finner påtrengende. Hyperakusis skal heller ikke forveksles med den økte lydfølsomheten enkelte opplever ved migreneanfall.

En pasient med hyperakusis har ofte normal hørsel, men hos enkelte av pasientene er hørselen nedsatt. Selv om tilstanden i sin mest utpregede form er relativt uvanlig, er ekstremt lydfølsomme mennesker ikke sjelden helt eller delvis arbeidsuføre.

Begrepet hyperakusis ble omtalt allerede i 1938, men foreløpig er det forsket relativt lite omkring emnet. Det finnes derimot omfattende forsknig på generell lydfølsomhet og de negative konsekvensene av støy.

Kjente årsaker til hyperakusis

Årsakene til hyperakusis er bare delvis kjent, og mange spørsmål rundt lidelsen står ubesvart. Det finnes i dag ingen dokumentert behandling, men kognitiv atferdsterapi og behandling som tilbys ved øresus har vist å kunne minske plagene hos noen.

Hyperakusis kan forekomme som ett av flere symptomer ved sykdomstilstander i mellomøret. Tilstanden kan også oppstå som følge av skade i det indre øret eller ved sykdom i de sentrale hørselsbanene.

Det har vært forsket på om forstyrrelser i den kjemiske balansen i deler av hjernen kan være relatert til hyperakusis. Man har undersøkt dette fordi lidelsen har vært observert i sammenheng med andre tilstander som settes i forbindelse med hjernens serotoninbalanse, som migrene, depresjon og posttraumatisk stressyndrom.

Andre mulige årsaker til hyperakusis er:

- støytraume (støyskade), som svært høy musikk eller annen ekstrem lydpåvirkning
- Bells paralyse (en form for ansiktslammelse som iblant kalles «trekk»)
- Menieres sykdom
- autisme
- infeksjonssykdommer
- avvik i blodårene

Det skal også nevnes at cirka 50 prosent av pasienter med øresus har varierende grad av hyperakusis.

Grader av sykdomspåvirkning

Pasienter er rammet av lidelsen i ulik grad. Det er heller ikke uvanlig at graden av sykdomspåvirkning hos den enkelte varierer fra en dag til den neste.

Lydeksponering oppleves som smertefullt og irriterende, og mange beskytter seg bevisst og ubevisst mot lyd i angst for ytterligere hørselsskader.

Behandlingsmuligheter

Behandling av hyperakusis er et lite utforsket område.

I 2002 ble det presentert et arbeid som viste at hyperakusispasienter kan ha nytte av den todelte behandlingen som tilbys paienter med øresus. Behandlingen består av blant annet rådgivning og lydstimulering. Langtidseffektene av behandlingen er ufullstendig dokumentert.

Medikamenter har vært prøvd i behandlingen av pasienter som oppfyller kriteriene for depresjon. Ved behandling med SSRI (antidepressiva), fant man at lydoverfølsomheten avtok i takt med bedring av depresjonstilstanden. Disse funnene er per i dag ikke dokumentert i kontrollerte studier.

Kognitiv atferdsterapi er en forholdsvis moderne form av psykoterapi som i flere kontrollerte studier har vist seg å være effektiv ved ulike psykiske og somatiske tilstander. Målet med behandlingen er å endre fastlåste oppfatninger av og reaksjonsmønstre i situasjoner vi opplever som vanskelige.

Kognitiv adferdsterapi er delvis utprøvd ved hyperakusis, men resultater fra pågående studier avventes før man kan trekke en endelig konklusjon om behandlingseffekt.

22 Kommentarer

# Guest 12-10-2015 12:26
Jeg klarer ikke å høre på andre spise, med mindre jeg spiser selv og hører min egen tygging. Spiser samboeren min middag ved siden av meg må jeg holde meg for å ikke blir forbannet. Når mine kolleger spiser eple eller saftig plomme f.eks. må jeg ta på meg headsett med musikk for å ikke føle at jeg vrenges innvendig.
Har øresus fra før av og har ikke begynt å reagere slik før det siste året ca.
Min lillebror har stengt seg inne på do mens vi spiste middag før da min far tygger veldig høyt og plagsomt. Det er først nå jeg skjønner hvor jævlig han hadde det :O
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 12-03-2016 11:52
Jeg har det på akkurat samme måten. Klikker kniv og gaffel mot tallerken og tygging/smattin g gjør at jeg nesten går bananas.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 10-08-2015 09:16
Jeg irriterer meg over visse lyder når jeg er ute, noen lyder er så grusomme at det kjennes ut som noen stikker kniver gjennom hodet mitt og jeg bare holder for ørene.. Sterke lyder som plystring, bremsene på buss/trikk, mjauing fra katten min og fuglesang. Sånne lyder for meg er så sterke at det kjennes ut som at noen torturerer meg med kniv og gaffel mot en tallerken.
Sover dessuten utrolig dårlig for tiden. Før kunne jeg sove med ørepropper, men ørekanalene mine er såre og vonde. Jeg har lett lenge etter noe å stenge lyder ute som ikke er propper, men ikke funnet noe enda. Huset lager så mange lyder om natten, samme med det som er utenfo, han som sover ved siden av, katten som tror jeg er våken fordi jeg snur på meg..
Er det noen som vet om noe som man kan ha på seg for å stenge lyden ute? Hodebånd eller noe?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 19-12-2016 14:35
Jeg kan gå fra 0 til over kokepunkt hvis jeg hører smatte –og tyggelyder. Slik har jeg hatt det hele livet mitt (40 år nå). Har ellers bra hørsel og sliter ikke med tinitus eller noen "andre sykdommer". Jeg har gått til innkjøp av hodetelefoner med støydemping og aktiv støyundertrykke lse. Dette fungerer meget bra.
Om natten sover jeg med plugger i ørene. (Kjæreste som lager forferdelig irriterende smattelyder i søvne).
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 25-01-2017 22:34
Dette høres ut som Misophonia, da er det spiselyder som er trigger.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 16-09-2015 11:01
Jeg har nettopp selv blitt over sensitive for lyder og føler at hodet mitt skal eksplodere..leg en sier at jeg er psyskisk syk og at det er derfor.. det er så mye i hodet mitt at jeg vet ikke hvor jeg skal gjør av meg. men det jeg ville si var at jeg kjøpte nettopp øreplugger på apoteket her, og det var ikke sllike som skal inn i øre kanalene. De er laget av gele/silikon og skal formes som en ball først og dyttes i selve øreformen og tette igjen øreåpningen.. den er litt klissete slik at den kan henges fast..de kommer litt inn i øreåpningen men det er for den skal dempe lyden. Er kjempe fornøyd med den og jeg får ikke problemer med ørevondt eller noe, noe jeg gjor før med de som skal inn i ørene.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 11-05-2015 17:41
hei
vet ikke om min tilstand kan kalles Hyperakusis, da jeg er overfølsom for lyder som gjør meg irritert (sint). Dette kan typisk være: Kaffeslurping, slafse i seg et eple, snorking (fra andre), tikking fra en klokke når jeg skal sove, lyden fra andre som spiser potetgull (grufullt), i det hele tatt så går det mye på lyder fra andre menneskers spisevaner. Voldsomt irriterende, jeg kjenner at adrenalinet flommer over, og jeg må rett og slett forlate det rommet de er i. Det er så ille at jeg unngår å spise sammen med andre mennesker, jeg klarer det rett og slett ikke. Noen som kjenner seg igjen?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 24-06-2015 10:18
Hei
Jeg kjenner meg igjen i dette. Sliter spesielt med å høre at folk svelger, dette utløser enorm irritasjon hos meg. Det finnes en tilstand som heter misofoni, som går på at man blir sint/uvel av spesifikke lyder. Tenker det er det jeg har et snev av. Men det fins håp: Kan behandles med kognitiv terapi
Svar | Svar med sitat | Siter
# cassima 25-07-2011 23:00
Jeg har både hyperakusis og ADHD. Det er typisk ADHD å bli irritert og veldig ukonsentrert/sa tt ut av lyder, det vet jeg alt om! Men siden jeg opplever noen frekvenser som ekstremt smertefulle i ørene så fikk jeg diagnosen hyperakusis i fjor høst. Utredningen var "dårlig" syns jeg. Jeg tok en hørselstest hos en audiograf, som viste litt dårlig hørsel på ene øret. Etterpå snakket jeg med en ØNH-lege som ga meg diagnosen ut av det jeg sa, og ga meg et par råd. Det var det! Men nå er det vel sånn at det er vanskelig å diagnostisere denne diagnosen siden man ikke vet mye om årsaker, så hva annet kunne ØNH-legen ha gjort? Jeg har siden jeg var baby reagert negativt på noen lyder, sider mine foreldre, og jeg husker det jo selv som noe jeg har hatt så lenge jeg kan huske tilbake i tid. Men har ikke vist at det var en diagnose på det før et par år siden. Jeg har selv funnet ut at jeg har en underkategori av hyperakusis som heter Hyperacute hearing på engelsk, det fant jeg ut av å lese her: http://www.hyperacusis.net/hyperacusis/4+types+of+sound+sensitivity/default.asp Jeg vet ikke hva det heter på norsk. Ellers reagerte jeg før på lyder sånn som er typisk for ADHD, men det gikk bort med medisiner. Jeg har mye dotter i ørene og i de siste månedene konstant i det øret med redusert hørsel, det piper (øresus) i det øret oftere og oftere, så jeg regner med å kanskje få tinnitus. Vi har MYE tinnitus i slekta, det er ikke arvelig men kan ligge i genene. Pappa mener at han og har hyperakusis på noen frekvenser som meg, men han fikk det samtidig ca som når han fikk tinnitus for ca 15 år siden. Han orker ikke utrede det da det ikke har noe å si egentlig pga lite hjelp å få. Jeg anser meg selv som heldig som ikke reagerer på alle frekvenser! Så jeg klarer meg fint uten hjelpemidler, og sånn som jeg skjønner det er det lite hjelp å få i Norge, i andre land har de egne klinikker for hyperakusis og mer hjelpemidler, og gir medisiner mot det som faktisk funker for noen. Men jeg må innrømme at jeg ikke har helt oversikt over hva som finnes i Norge, hehe, så skal ikke påstå at det er lite hjelp å få. Ørepropper er en fin ting! Jeg ba om utredning kun fordi min forrige arbeidsgiver gjorde narr av meg og ba meg skjerpe meg fordi jeg ikke holdt ut noen av de daglige høye lydene (selvsagt mine mareritt frekvenser) på jobb, og jeg kunne ikke bruke hørselvern i den jobben. Ingen andre reagerte på lydene. Så nå har jeg en diagnose å banke i bordet med hvis jeg opplever det samme igjen =) En ting min ØNH-lege sa til meg: ikke unngå alt av lyder, utsett deg selv for lyder som er smertefulle, men selvsagt ikke mye av gangen. Unngår man alt av lyder blir hyperakusisen verre eller vedlikeholdt, og iallefall ikke bedre. Dette hadde jeg oppdaget selv før jeg ble utredet, og det er sant! Det funker =) Men frisk blir ikke jeg.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Borgbjo 14-02-2008 20:25
Jeg har hatt Hyperakusis, ganske kraftig. Lyden av å gå på en grusvei kunne stille i samme kategori som riping av kritt på tavla, Jeg har også Tinitus og nedsatt hørsel på de dype tonene. Jeg kom over en notis hvor det stod at overfølsomhet for lyd kunne være magnesium mangel. Jeg prøvde og det hjalp ikke. Så kom jeg over en notis hvor det stod at: for å ta opp magnesium i kroppen trengte man krom og B6. Jeg prøvde, en tablett av krom og en magnesium og 1/2 B6= Pyridoksin 40 mg-- morgen og kveld. Altså dobbel dagsdose, mens det i artikkelen stod at man kunne ta samme dose 3 ganger daglig. Det hjalp, før gikk jeg med ørepropper hele dagen, nå klarer jeg meg fint uten. Det er forskjell på kosttilskud, for meg er det bare "Sunkost" som hjelper, B6 40 mg fås bare på apoteket. Verdt å prøve.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 06-04-2014 06:36
Har ADHD. Visste ikke at dette hadde et navn :-) Min første kommentar da jeg fikk min første Ritalin var: Jøss, så stille d ble!. Colaboksen bruste ikke. Ingen pustet høylytt. Møblene knirket ikke. Jeg var ikke klar over at jeg alltid hørte en svak susing, før den ble skrudd av. Endelig gikk det an å slappe av når det omsider ble stilt. Trengte ikke lenger iPoden med øreplugger for å stenge alle lydene ute. Er dette vanlig ved ADHD?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 25-06-2007 21:30
Hvordan finner en ut om en har add!? Selv mistenker jeg at jeg har det, men vet ikke hvordan jeg skal få finnet det ut?! Og jeg irriterer meg veldig over lyder.. Som harkirk, PLYSTRING, nynning, snorking, tung pusting, når mangen prater på en gang.. Det er så irriterende at selv om jeg prøver og bite det i meg må jeg til slutt bare si... "hold munn" til folk.. I jobb sammenheng er det greit nok for da er jeg liksom "på jobb" og da er jeg forberedt liksom på og håndtere slikt.. Men når jeg er privat så.. Det irriterer meg ganske mye.. Jeg mister hele konsentrasjonen .. Si jeg leser eller skriver noe.. Og noen harker eller prater rundt meg så mister jeg helt fokuset og må prøve og huske hva jeg drev og leste/skrev om... Det er skikkelig plagsomt.. Men legen min er så rar.. Tør ikke si det til hun.. Og over til add.. Jeg har alltid hatt problemer med konsentrasjonen .. Mister lett fokuset.. Hukommelsen er vanskelig og få tak i.. Det er som om tankene flyr videre før jeg får riktig tak i hva jeg tenkte på.. Skjønner?! Og så er jeg ofte veldig impulsiv når noen vil ha meg med på noe.. Og klarer ikke alltid tenke konsekvenser.. Men er dette add?! Eller er jeg bare rar som person!? Adhd er det ikke.. For hyperaktiv fysisk er jeg ikke.. Men tankene de flyr i hytt og pinevær! Mvh jente på 24(med fagbrev i helsevesenet)!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-03-2007 00:01
Tar jeg feil når jeg syns det virker som om leger mener at hyperakusis er en psykisk lidelse og at alle med denne lidelsen er depressive? I tilfelle tar legene feil... Et gammelt ordtak sier: \"Den vet best hvor skoen trykker som har den på\" og jeg vil hermed argumenter i mot dette synet... Jeg har nok diagnosen Hyperakusis, men det er ingen av mine leger hverken allmenleger eller ØNH-leger som har gitt meg denne diagnosen. Jeg er imidlertid en glad og ganske frisk person, men jeg har hatt kreft bak nesen og blitt behandlet med cellegiftkur (3 uker) og 39 strålebehandlin ger. Jeg har ikke (såvidt jeg vet) fått tilbakefall av kreften, men jeg har skader etter strålebehandlin gen i bihuler, ører, svelg og munnhule. Etterhvert har dette utviklet det som kalles Hyperakusis og jeg er blitt svært ømfintlig for lyder. Det behøver ikke være høye lyder, og diskanter og basser er like ille. Verst er er det at lyden på TV/radio m.m. må skrus ned til en så lav styrke at jeg nesten ikke hører hva som blir sagt, selv med et digitalt høreapparat som sitter inne i øregangen... Jeg fikk behandling for skadevirkningen e (skadede slimhinner, bihuler mvm) etter stråling på Hyperbar avd. ved Haukeland sykehus, og var der i to omganger, 3 uker hver gang uten at jeg merket noe særlig bedring. Skadevirkningen e er blitt større etterhvert som tiden har gått etter strålebehandlin gen. Dette er høyst fysiske skader i øret og slett ikke psykisk. Når det er sagt... alle fysiske plager som varer lenge og som det ikke fins behandling for, kan lett også bli til psykiske plager. Imidlertid er det da viktigere å få behandling for de fysiske plagene - da vil man ikke trenge behandling for den psykiske belastningen. Dette gjelder forøvrig både Tinnitus og Hyperakusis, men det forskes ikke på dette - det er ikke lønnsomt og ikke dødelig...
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-09-2006 14:57
Hadde det slik før selv, men har nå ikke hatt dette på nærmere 2 år tror jeg. Hadde det som regel ikke oftere enn 10-20 ganger per år før jeg fylte 18. Aldri mer enn 5 ganger årlig etter fylte 18. Før jeg fylte 5 år har jeg dog slitt med mye ørebetennelse, men aldri i ettertid. Aldri hatt direkte hodepine, utenom denne ekstreme lydforsterkinge n. Det varte sjelden mer enn 10-15 minutter. Første gangen jeg tok en paracet mot hodepine var når jeg var 18. Har kun tatt det en eneste gang etter det.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 28-05-2006 14:00
jeg har vært til lege siden jeg var liten.. da sa han at jeg hadde \"stresshodepin e\" nå sier han at det er migrene, men dette høres mye mere kjent ut for meg! hele tiden føler jeg at jeg må lukke ørene for enkelte lyse og skarpe lyder! diskanter skjærer i ørene og hode mitt! jeg prøver å si det til familien min at de må slutte med lys plustring og hard klapping i hendene fordi det er meget ubehagelig, men de ser ikke til å bry seg og mener at jeg bare er teit og snakker tull
Svar | Svar med sitat | Siter
# Mirre 27-03-2006 22:50
Trodde jeg var den eneste som hadde det sånn jeg... Og alle kjefter bare på meg for at jeg ikke takler å være i samme rom som folk som spiser og sånt.. Oh well, uansett, godt å vite at det faktisk er en "sykdom" og ikke bare jeg som er rar... :p
Svar | Svar med sitat | Siter
# Liv Kari 18-02-2006 22:13
Syntes dette var veldig interresant. Jeg har problemer å ta inn samtaler fra alle sider når jeg selv sitter i en og det er utrolig slitsomt. Blir irritert når lydene blir så massiv at livskvaliteten blir nedsatt, føler kaos i hodet. For min egen del er jeg seksuelt misbrukt og tror min lydfølsomhet skyldes dette, må hele tiden være på vakt. Det som er plagsomt er når jeg er på offetnlige kontorer og overhører samtaler jeg ikke ønsker. Plagsomt er det i alle fall.
Svar | Svar med sitat | Siter
# grete 13-01-2006 20:36
jeg er en ung kvinne i 20-årene som i alle år har vært overfølsom for lyder.har ikke migrene eller tinnitus.noen dager har det vært så ille at jeg har ligget med hørselsvern for å unnvære avislesinglyder ,pusting til andre mennesker, snufselyder og tikkelyder fra klokker etc.generelt støy plager meg sjelden.sover med hørselvern hver natt.var verre når jeg var yngre,men merker jeg fortsatt blir sint og har lyst til å skrike hver gang jeg hører en snufselyd.noen som har det på samme måte?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Bror Josefsson 11-01-2006 16:46
Jeg har samme erfaring som Kvinne 27. Har selv ADHD, men jeg forstår det ikke slik at måten jeg er følsom for lyd på er det samme som denne artikkelen handler om.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Kvinne 27 24-12-2005 17:22
Mange med adhd er hyperømfintlig på lyder. Jeg har add, og opplever et evig bråk rundt ørene mine. Det er ikke alle lyder det gjelder, men en god del.. :-)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Malene 16 17-12-2005 23:37
Hei. Jeg har mistanke om at jeg er overfølsom for lyd, i verste fall at jeg har hyperakusis. Helt siden jeg var liten har jeg følt ubehag i situasjoner andre ikke finner støyende, og har ofte kommentert at mennesker rundt meg snakker høyt, selv om andre mener dette er normalt snakkevolum. På skolen blir jeg irritabel og stresset når folk flytter på stoler, åpner glidelåser, visker eller blar om siden i boka samtidig. Så godt som hver dag etter skolen er jeg kjempesliten, selv om jeg nå spiser tålig normalt og er i god fysisk form.(har hatt flere år med diverse spiseforstyrrel ser) Jeg sover ofte dårlig fordi jeg våkner av små lyder som knirkinga av senga når jeg snur meg, eller kjøleskapet på kjøkkenet som skrur seg på. Det hender at jeg ikke får mer enn tre-fire timers søvn per natt flere døgn på rad. Etter en uke pleier jeg til slutt å slokne på gulvet i biblioteket i matpausen. I tillegg til dette tror jeg kanskje at jeg har migrene. Jeg får 1-3 kraftige hodepiner etter hverandre ca. hver 3. måned. Jeg får forstyrrelser i synsfeltet(blin kende lysprikker som kommer fra sidene og som til slutt dekker hele synsfeltet), stikkende smerte bak øynene og noen ganger på små punkter rundt omkring på hodet og i pannen, mister imidlertidig følelsen i uvanlige kroppsdeler(eks : nese, tunge, overleppe, fingre, tær og underarm), balansen blir svekket, hørselen forandrer seg( stemmer rundt meg blir svake eller forvrengt. som om jeg var under vann), og i noen tilfeller får jeg vanskeligheter med å snakke og å oppfatte hva andre sier( jeg klarer ikke å huske vanlige ord, mumler og stammer). I tillegg til dette blir jeg kvalm, svimmel og emosjonell. Disse rare hodepinene kommer oftere etter at jeg har sittet lenge foran dataen, har drevet med krevende fysisk aktivitet over et lengre tidsrom eller har drukket kaffe/te. Hvis jeg drikker mer en 2 kopper får jeg som regel feber de to påfølgende dagene. Jeg går på VGS, og det er viktig at jeg ikke har for mye fravær. Går det an å få en attest på dette, og hva kan jeg gjøre for å minske eller eventuelt forhindre smertene? Burde jeg gå til legen? Finnes det noen tester man kan ta for bedre å kunne forklare situasjonen? Hilsen Jente 16.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Even Nilssen 09-12-2005 16:24
Min bestefar har dette. Har aldri helt forstått hva det går ut på. Nå skjønner jeg mer. Godt forklart. Leste i en legebok, men fikk ikke mye ut av det den gangen.
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: øre grope infeksjon Sv: øre grope infeksjon

19/04/2017 18:24

Det kan godt hende at fastlegen din kan ordne det, men man skal være oppmerksom på en nerve i det området...

Sv: Depresjon Sv: Depresjon

19/04/2017 18:21

Jeg tror ikke det er uvanlig å møte veggen når hverdagene ikke lenger er like spennende og avledende i...

Sv: Puste problemer j 15 Sv: Puste problemer j 15

19/04/2017 18:18

Jeg er usikker på hva pusteproblemene dine skyldes, og synes du bør spørre legen om du kan ha...

Sv: Arachnoidalcyste og empty sella preg Sv: Arachnoidalcyste og empty sella preg

19/04/2017 16:45

Hjernen er omgitt av tre hinner. Den mellomste av disse heter araknoidea. En araknoideacyste er et væskefylt...

Sv: blødning etter samleie Sv: blødning etter samleie

19/04/2017 16:36

Blødningen kan skyldes irritasjon i skjeden, men det er viktig å få utelukket at det foreligger et god-...

Sv: Bilkjøring og Pinex Forte Sv: Bilkjøring og Pinex Forte

19/04/2017 16:34

Fra 1. oktober 2016 gjelder strengere regler for blant annet narkotiske smertelindrende medisiner eksempelvis...

Sv: Svie Sv: Svie

19/04/2017 16:31

Jeg synes at du for sikkerhets skyld bør få sjekket urinen og eventuelt sekret fra urinrøret ditt.

Sv: Underlivs lukt Sv: Underlivs lukt

19/04/2017 16:28

Av og til kan mat (f.eks. asparges) man spiser sette lukt på urinen. Det kan også enkelte legemidler. Andre...

Sv: Smerter i nedre del av magen Sv: Smerter i nedre del av magen

19/04/2017 16:25

Jeg synes du bør kontakte lege siden smertene var så sterke og du er i grenseland mot feber. Hva som er...

Sv: Blindhet Sv: Blindhet

19/04/2017 16:11

Jeg vet ikke hva som er årsaken til synssvekkelsen til din bestemor, men tre vanlige forklaringer er grå...

Sv: Forkjølelsessår eller munnkreft? Sv: Forkjølelsessår eller munnkreft?

19/04/2017 16:02

Du skriver ikke hvor gammel du er, men munnhulekreft er svært uvanlig hos ungedommer/unge voksne. Munnskåld...

Sv: Muskelknute Sv: Muskelknute

19/04/2017 16:00

Utover å ta et varmt bad og forsøke å tøye ut musklene mellom skulderbladene og evt. massere det aktuelle...

Sv: vondt i halebenet Sv: vondt i halebenet

19/04/2017 15:58

Ja - det kan være greit å kontakte legen din. Jeg går ut i fra at smertene oppstod etter fall under...

Sv: svimmel Sv: svimmel

19/04/2017 15:56

Jeg foreslår at du får målt blodtrykket både når du sitter og når du står. En måling av blodprosenten...

Sv: Blir "for fort" mett Sv: Blir "for fort" mett

19/04/2017 15:54

Hvis den raske metthetsfølelsen fortsatt er til stede til tross for at du ikke har endret aktivitetsnivået...

Sv: Navlebrokk Sv: Navlebrokk

19/04/2017 13:26

Navlebrokk skyldes en svakhet i bukveggen. Hos voksne er den utløsende årsaken ofte overvekt. Det er kanskje...

Sv: Nikotin og antibiotika Sv: Nikotin og antibiotika

19/04/2017 13:19

Jeg tror ikke nikotin påvirker effekten av antibiotika, men jeg har dessverre ikke funnet studier som gir et...

Sv: Allergi Sv: Allergi

19/04/2017 13:07

Hvis du er kraftig allergisk, bør du snakke med legen din om du kan ha nytte av å ha EpiPen tilgjengelig....

Sv: Hallusinasjoner Sv: Hallusinasjoner

19/04/2017 13:04

Dette er ikke vanlig ved feber, men kan nok forekomme ved en kraftig infeksjon og høy feber. Jeg håper du...

Sv: Svar etter MR av skulder Sv: Svar etter MR av skulder

19/04/2017 13:03

To av musklene i skulderen din er avslitt. Det er musklene infraspinatus og supraspinatus. På denne siden ser...

Sv: Karforandringer Sv: Karforandringer

19/04/2017 12:56

HSIL betyr at det er påvist høygradige celleforandringer som indikasjon på at behandlingstrengende...

Sv: Smegma Sv: Smegma

19/04/2017 12:50

Hvis du ikke har noen sår, kløe eller utflod fra penis, er sjansen relativt liten for at dine plager skyldes...

Sv: Prevensjon Sv: Prevensjon

14/04/2017 18:59

Det kan du få ordnet hos fastlegen din hvis vedkommende har fått opplæring i innsetting av p-stav.

Sv: Neurontin for tremor/nerveskade i skuskulderen? Sv: Neurontin for tremor/nerveskade i skuskulderen?

14/04/2017 18:58

Neurontin blir brukt i behandling av nervesmerter, men jeg er ikke kjent med at den er til nytte mot...

Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ... Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ...

14/04/2017 18:57

Kan du beskrive skjelvingene litt nærmere evt. har du en video som viser skjelvingen i hånden/armen din?...

Sv: Manglende effekt på medisinering for adhd Sv: Manglende effekt på medisinering for adhd

14/04/2017 18:47

Kanskje du kan snakke med din psykiater/psykolog om symptomene dine kan ha en annen årsak enn adhd og at du...

Sv: podagra Sv: podagra

14/04/2017 18:40

Jeg synes du bør la legen din få vurdere såret på tåen. Langsom tilheling kan skyldes utilstrekkelig...

Sv: Kyssesyke og gul hud Sv: Kyssesyke og gul hud

14/04/2017 18:36

Var hun gul også på det hvite i øynene eller var det kun huden som var gul? Litt rart at gulfargen kom og...

Sv: IBS Sv: IBS

14/04/2017 18:28

Kanskje du kan forsøke å fortsette med vanlig melk og ta litt Imodium mot løs mage? Muligens kan du holde...

Sv: Ubehag i testikkelen og over Sv: Ubehag i testikkelen og over

14/04/2017 18:08

Muligens kan du ha en betennelse i bitestikkelen. Jeg foreslår at du kontakter legen din for å vurdert...

Sv: Etter operasjon og fjerning av all forhud. Sv: Etter operasjon og fjerning av all forhud.

14/04/2017 18:06

Sårhetsfølelse på penishodet kan man ha etter en operasjon for trang forhud - særlig hvis inngrepet...

Sv: Nummenhet og prikking i huden Sv: Nummenhet og prikking i huden

14/04/2017 18:03

Jeg tenker at nummenheten du opplever kan skyldes angst. Den skiftende og spredte lokaliseringen passer ikke...

Sv: Lithium og alkohol Sv: Lithium og alkohol

14/04/2017 17:56

Det foreligger ikke sikre holdepunkter for at det er farlig å kombinere litium og alkohol, men det har vært...

Sv: Tiden etter lungekollaps Sv: Tiden etter lungekollaps

14/04/2017 17:50

Jeg har inntrykk av at en del er plaget med smerter etter lungekollaps uten at man finner noen sikker...

Sv: Diagnose Sv: Diagnose

14/04/2017 17:32

Bukspyttkjertelen danner tarmsafter som er nødvendige for fordøyelsen, og insulin som vi trenger for å...

Sv: gutt 26 år blodet kjennes ut som is Sv: gutt 26 år blodet kjennes ut som is

14/04/2017 17:18

Jeg er litt usikker på hva som menes med "kjennes ut som is i armene og brystet". Kan dere beskrive det litt...

Sv: Gravid eller ei Sv: Gravid eller ei

14/04/2017 17:15

Jeg foreslår å vente og se litt. Antagelig kommer du til å få en forsinket menstruasjon. I motsatt fall...

Sv: Håpløst Sv: Håpløst

05/04/2017 11:28

Det er vanskelig å være pasient. På den ene siden ønsker man et godt forhold til dem som skal hjelpe en....

Sv: kan folatmangel føre til angst Sv: kan folatmangel føre til angst

05/04/2017 11:04

Jeg er ikke kjent med at for lavt nivå av vitamin D eller folat kan gi angst. Kanskje du vil ha nytte av å...

Sv: tannhelse /medisiner Sv: tannhelse /medisiner

05/04/2017 11:01

Enkelte medisiner mot depresjon og allergi kan gi munntørrhet. Hvis du har fått hull i tennene som følge av...

Sv: Magesmerter etter å ha spist Sv: Magesmerter etter å ha spist

05/04/2017 10:56

Jeg foreslår at du kontakter legen din for en samtale om smertenes karakter, lokalisasjon i magen og en...

Sv: Soleksem i ansiktet Sv: Soleksem i ansiktet

05/04/2017 10:49

10-15 prosent av den norske befolkningen er plaget med soleksem om våren eller i Syden. Typisk er kløe og et...

Sv: Selvhelbredelse? Sv: Selvhelbredelse?

05/04/2017 10:48

Det har vært gjort en gjennomgang av studier som belyser hvilke livsstilsfaktorer som kan påvirke forløpet...

Sv: Henoch Schønleins purpura Sv: Henoch Schønleins purpura

03/04/2017 16:44

Henoch Schønleins purpura er en allergisk betennelse i de små blodårene i hud, leddene, tarmen og nyrene...

Sv: Sår som ikke gror Sv: Sår som ikke gror

03/04/2017 16:38

Såret bør vurderes undersøkt med bakteriologisk prøve og en vevsprøve for å finne årsaken til at det...

Sv: mange hetetokter pr.døgn Sv: mange hetetokter pr.døgn

03/04/2017 16:36

Hetetokter av noen dagers varighet skyldes oftest en infeksjon. Da vil ledsagende symptomer ofte gi en...

Sv: overgangsalderen Sv: overgangsalderen

03/04/2017 16:22

Jeg synes at du for sikkerhets skyld, bør kontakte legen din for en vurdering av blødningen.

Sv: kuler på sene under fot Sv: kuler på sene under fot

03/04/2017 16:21

Kulen du kjenner kan være en følge av en skade eller rift i bindevevsplaten under foten. En beslektet...

Sv: Hvit "blemme" under tungen Sv: Hvit "blemme" under tungen

03/04/2017 16:15

Jeg foreslår at du lar legen din kikke på den hvite blemmen/flekken. Det er ulike mulige forklaringer, og...

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

03/04/2017 16:14

Er det såkalt tennisalbue du er plaget med? I så fall kan kirurgi være aktuelt å forsøke hvis intet annet...

Sv: MR CAPUT. Sv: MR CAPUT.

03/04/2017 16:12

Tolkning av MR-bilder gjøres av leger som er spesialister i radiologi. Jeg har ikke den kompetansen....

Sv: Smerter i ledd og korsrygg Sv: Smerter i ledd og korsrygg

03/04/2017 15:46

Ut i fra beskrivelsen er det nærliggende å få utredet om du har en revmatisk lidelse som f.eks. Bekterevs...

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Soppinfeksjon og graviditet Sv: Soppinfeksjon og graviditet

29/03/2017 17:52

Det tar litt tid fra befruktning til det etableres kontakt mellom morens og fosterets blodsirkulasjon. Jeg...

Sv: Stress eller angst? Sv: Stress eller angst?

29/03/2017 17:49

Det er vanskelig å gi en vurdering av denne problemstillingen uten å snakke med deg og kartlegge mer av din...

Sv: Imurelbehandling Sv: Imurelbehandling

29/03/2017 17:45

Takk for tips! Teksten vår er nå oppdatert.

Sv: IBS Sv: IBS

29/03/2017 17:42

Irritabel tarm er den vanligste kroniske tarmsykdommen i vår del av verden. Om lag en halv million norske...

Sv: Reumatisme? Sv: Reumatisme?

29/03/2017 16:46

Jeg synes det er vanskelig å gi deg en vurdering av symptomene. De er av en slik art at det er nødvendig med...

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK