Årsaken til fibromyalgi er lite kjent. Sykdommen rammer spesielt kvinner midt i livet.

Fibromyalgi er en samlebeskrivelse for kroniske muskelsmerter i hele eller deler av kroppen.

Selv om fibromyalgi ikke er en ”ny” sykdom, var den for bare få tiår siden lite kjent. Diagnosen lot seg ikke stille med vanlige metoder, og det ble spekulert i om årsaken var psykosomatisk – at plagene kom som et resultat av andre, dyptliggende psykiske årsaker.

I dag vet vi heldvisvis bedre, og selv om diagnostikken ikke er som for andre, mer "håndgripelige" sykdommer, vet vi at sykdommen rammer svært mange nordmenn.

Som nevnt er det en overhyppighet av kvinner i alderen 30-50 år som får diagnosen fibromyalgi, men også menn og barn helt ned i skolealder kan rammes.

Hva er typiske symptomer?

- Smerter: Hovedsymptomene er kroniske smerter i skjelett og i muskulatur. Det er ofte slik at lokalisasjonen av smertene og smerteintensiteten varierer. Fibromyalgipasienter beskriver det gjerne som at ”smertene vandrer” og at det varierer hvor det er mest vondt.

- Tretthet: Å våkne mer sliten enn når man la seg er en karakteristikk mange pasienter gir. I tillegg fortelles det om økt trettbarhet og om konsentrasjonsproblemer.

- Unormale fornemmelser: En følelse av prikking og stikking i hender og føtter.

- Urolig mage: Ofte varierende mellom løs og hard mage.

Hva er årsaken til fibromyalgi?

Vi kjenner ingen direkte årsaker til fibromyalgi, men det er flere årsakssammenhenger som peker seg ut.

Ofte er det slik at smertene starter på ett sted, og vedvarer på dette stedet i mange år. Trolig gir denne konstante smerteinformasjonen til ryggmargen en økt følsomhet for disse signalene. Dermed kan andre signaler til ryggmargen – som vanligvis ikke vil kjennes som smerte – også gi seg utslag som smerte.

Hvordan behandles fibromyalgi?

Det finnes ingen medisiner som hjelper direkte mot fibromyalgi.

Vanlige smertestillende medikamenter virker ikke på smertene hos fibromyalgipasienter. De gangene det er aktuelt med medisiner, rettes disse inn mot tretthetsfølelsen i form av søvnregulering.

Fysisk aktivitet kan virke lindrende på smertene på lang sikt. Flere sykehus har et behandlingstilbud som i tillegg til fysisk trening inkluderer smertemestring og avspenning.

18 Kommentarer

# Guest 18-11-2012 12:06
B 12 vitamin har hjulpet veldig mange med fibro,les om det på nett:)))Veldig mange med fibro har B12 mangel uten å vite det og det gir smerter i muskler og ledd og det går på det nevrologiske,sj ekk det ut:))
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 13-11-2012 00:30
Finnes det noen hjelp og få???? Ser rimelig mørkt på ting om dagen. Til tider klarer jeg ikke og skifte bleie på han engang, for jeg har så sterke smerter. Og når han slår seg og gråter, klarer jeg ikke og løfte han opp for og trøste han. Utrolig fælt og vondt. Han står med sine store gråtende øyne og strekker armene opp og jeg må si nei. Setter meg ned på gulevet sammen han. Men det er ikke alltid like bra trøst :( Fortvila
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-03-2009 17:56
Jeg fikk diagnosen FM for halvannet år siden, etter å ha kjempet i 10 år med lege, fysio, psykomotorisk, napapat, kiropraktor, MR, CT osv. Jeg er ikke den som gir meg, og presser meg selv kanskje enda hardere nå etter at jeg fikk diagnosen enn før. Har alle de vanlige smertene som følger FM. I 10 år sov jeg rundt 2-4 timer om natten, usammenhengende . Forsøkte forskjellige søvnmidler uten hell. Etter diagnosen har jeg sammen med min fastlege forsøkt å finne medisiner som kan hjelpe for å få sove. Sarotex Retard har blitt min redning. Den finnes i flere styrker og jeg måtte prøve meg frem over tid for å finne riktig dosering. Jeg tar nå 100 mg, tre til fire timer før jeg legger meg, og jeg klarer å sove gjennom hele natten uten å våkne hvert femte minutt av smerte. Stivheten er jo fortsatt der når jeg våkner, men jeg har fått hevet dagskvaliteten min med 50 %, og det er jeg veldig takknemlig for. Kanskje kan dette hjelpe andre i samme situasjon.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 21-11-2007 04:22
Det kan desverre høres slik ut.. Gå inn på www.fibromyalgi.no der kan du lese mer om dette. Det kan være vanskelig å diagnostere FM, men det er disse smertepunktene vi har som kan gi svar på om man har FM eller ikke.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 19-11-2007 16:21
jeg er en jente som nettopp har fylt 20 og som sliter med smerter i rygg/nakke og armer. det begynte da jeg jobbet på kafe, etter noen måneder fikk jeg scene betennelse og måtte slutte, jeg var sykmeldt over 6 måneder, og ble behandlet av både fysioterapaut og naprapat, uten at det hjalp så veldig mye... men etter å ha vært så mye i ro følte jeg meg frisk nok til å jobbe og i august begynte jeg å jobbe i kleesbutikk. da hadde jge vært 8 måneder uten jobb. men nå, bare tre måneder inn i ny jobb kommer det tilbake. de samme stikkende, brennede smertene. jeg har vært sykemeldt en uke, og nå skal jeg jobbe 50% ett par ukers tid, men jeg lurer på om jeg kmr til å klare jobbe fullt igjen. jeg føler ikke at jeg blir tatt på alvor, siden det ikke ser ut som det er noe galt med meg... men hvordan finner man ut om man har fm? hvordan tester man det? jeg vil så gjerne ha ett svar...!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-10-2007 23:44
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-10-2007 02:18
Jeg er ei jente på 26 år. Har vært plaget med smerter i rygg og depresjoner i mange år, men fikk diagnosen FM etter ett års kamp mot legen min i 2002. Da var jeg 21 år. Det var ett slag i trynet for å si det mildt. Det var godt å endelig få svarene og å finne ut at det ikke bare var i mitt hode alt foregikk, slik som legen min ymtet frempå, men samtidig var dette en dom som ble lagt over meg for resten av mitt liv. De siste årene har jeg blitt betydelig verre. Nå er det overalt i hele kroppen min. Det irriterer meg. Jeg forsøker å tenke at jeg er meg, jeg er ikke Fm. Men innimellom er det vanskelig. Mange av vennene mine forstår ikke hva dette dreier seg om. Og det kan jeg godt forstå. Hadde jeg kunne vist noe frem og sagt: "Se, derfor er jeg syk" så hadde de nok lettere forstått det. Men FM er det ingen som kan se, det er bare noe som vi kjenner. Og det kan være vanskelig til tider. Dessuten er det mange leger som fremdeles ber meg om å gå en tur i skogen og lukte på blomstene, så vil alt bli så mye bedre og jeg vil innse at jeg ikke er syk. Sånnt gjør meg så innderlig vondt. Man sitter jo ikke der og later som man er syk. Beklager at dette bare ble syt, men jeg trengte å få luftet tankene mine litt rundt dette. Flytter til østlandet om kort tid, bare lurte på om noen av dere kunne anbefale en bra lege som tar FM på alvor? Hilsen lille meg som begynner å bli veldig sliten av å kjempe med dette.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 17-03-2007 22:11
Jeg har hatt fibromyalgi i flere år. Først nå har jeg blitt klar over Jeløyas opptreningssent er for dette. Problemet er at jeg er alenemor til et barn i barnehage-alder . Finns det ikke noe tilbud til slike som oss, der man kan ta med seg barn? Noen som vet? Har dessverre ingen som barnet kan bo hos i 4 uker... Alternativet måtte være om det finns noe kursopplegg (i Oslo-omegn) som man kan følge isteden, uten å bo der... Hilsen en gjest (kvinne i 40-årene)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 12-03-2007 05:43
hei jeg har fått diagnosen fibromyalgi.det te har je sliti med i ca 8 år nå.jeg har to små barn en på 5 år og ei på 11mnd.for å si det som det er ,jeg sliter ,jeg elsker barna mine ,elsker å hjelpe dem,elsker å leke med dem og dulle.men hva gjør man når kroppen ikke orker mer og sier stopp.barne mine går forand alt ,så husarbeid og jobb klarer jeg ikke.selv om jeg kunne ønske mer enn noe anet at jeg kunne jobbe,nesten utdannet hjelpepleier ,et yrke jeg virkelig brenner for.føler oxo at jeg trenger å komme meg utenfor hjemmet og bruke kroppen og hode på en annen måte,men det har jeg ikke overskudd til.hva skal jeg gjøre?jeg har blitt veldig glemsk,det er et stort problem for meg.og til tider blir jeg ganske deprimert,gjern e når barna og mann har lagt seg og jeg ligger våken i timesvis på grunn av smerte.hode er tungt og føles egentlig helt tomt,men sanheten er at det er helt helt helt fult.nesten så det bobbler over ,så fult at jeg rett og slett ikke kar mulighet til å fordøye andre nye ting,foreksepel andres problermer og meninger og synspunkter.man vil så gerne lytte til en god vennine fortelle om sitt liv og sine problemer men mann orker rett og slett ikke ta inn over seg mere.mine barn har asma problemer og hu minste bi lyd på hjerte,det går forand alt for meg,må bare glemme meg selv og mine problemer oppi alt det.og dette fører med seg mye angst.mange søvnløse setter.føler at andre mennesker ikke bryr seg fordi de ike forstår siuasjonen min/sykdommen,s å jeg har sluttet og prate om det,mann blir en smule bitter.selv om jeg prøver å la være.men en ting jeg har lært meg er å si nei og ingen får tråkke på meg og mitt lenger. jeg har mistet trua på helsevesenet i norge!selv om jeg selv har jobbet der og utdanner meg hjelpepleier,ve it hvordan jeg selv har blitt behandlet og da jeg jobbet under kommunen så jeg mye rart,mye dårlig behandling og slurvete jobbing,kanskje det er en grun til at jeg tok akkurat denne rettingen i utdannelsen,vi tenger flere flinke,lyttende ,forstående,arb eidsvillige og omsorgsfulle personer som virkeliig bryr seg.brenner for jobben sin.omsorg og pleie er viktig del av helse norge.leger som gjør det de kan for å utrede sykdomsbilde ditt.jeg har byttet leger så mange ganger i løpe av 6 år.men nå har jeg hatt samme lege i over to år ,og hu er jeg kjempe fornøyd meg.mine råd er å stå på sine krav og rettigheter,byt t lege til du finner den rette!!!det er veldig viktig.nå har jeg endelig fåt en diagnose på pappiret,og da er det lettere og komme seg videre.jeg er snart 26 år og da har jeg krav på yrketrettet attføring.og det har jeg søkt,venter på at saken skal bli behandlet ferdig.du kan oxo få testet restevnen din gjennom nav,da de ser om du er istand til å jobbe fult.en lur ting å gjøre.jeg velger nå å av slutte or denne gang.veit at det sitter man ge som mweg der ut med samme problem og sykdom.ønsker dere lykke til og alt godt.håper dere finner ut av det.og hvis dere vil ha et tilbud om smertekurs og rehab så vil jeg på det varmeste anbefale kysthostbitalet i stavern.suveren e mennesker ,deilig sted.var der selv en uke i januar mnd.nå er klokken snart 5 om morgenen og jeg må snart opp med to små barn.håper jeg får et par timer på øyet.natti natt.klem lena o.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 24-01-2007 01:10
Som jeg tidligere har skrevet her inne, har akupunktur hjulpet meg. Det kan nok hende at metoden min akupunktør bruker fungerer bedre enn andres. Jeg har ihvertfall blitt kvitt de flyktige, verkende og skjærende smertene jeg hadde i hele kroppen. I tillegg har jeg fått mer energi, sover bedre, føler meg mer stabil psykisk ++. Til dere som har det jævlig og føler fm ødelegger livet deres, vil jeg på det varmeste anbefale akupunktøren jeg går til. Han heter Eric Rebeyrol og mobil nr hans er: 90 010880.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 04-01-2007 19:21
Jeg er 38 og fikk konstantert fm 2003 etter mange år med tilbakevendene legebesøk og hele runden med revmatolog osv. Det var godt å få diagnosen påskrevet, men verre med behandling av sykdommen.Jeg har prøvd det\"meste\" syns jeg og blir like oppgitt hver gang. Men en ting som har vist litt reduksjon av smertehyppighet en er omega 3 i litt større doser enn anbef.Jeg kjenner også stor forskjell på kosthold. som feks ijuletid som inneholder mye svinemat.Da slår dette ut på kroppen.likeled es mye hvetemat og div rødviner.(de med mye garvesyre, da \"banker\"det i armer etter et 1/4 glass og hender eser som varm bolledeig) Jeg er ikke glad i medikamenter men har måttet ty til zomadril enkelte kvelder, det har stor virkning når det gjelder søvnkvaliteten min iallefall. Ei dame anbefalte her om dagen glucosamin.dett e er noe jeg skal prøve da jeg har hørt om fler som har hatt generell god virkning av dette. terapibasseng fungerer ikke for meg.Det virker som om det blir for mye tamperatursving ninger for kroppen,noe jeg også får reaksjoner på når det også gjelder været. Det er ikke lett dette. og inneha fm og prøve og prøve alt mellom himmel og jord.men det må da tydelig til, for noe som virker på en virker ikke på en annen osv, men man sluker hvert råd og en gang klaffer det. Så stå på alle sammen, skrem bort herr depprisiv og lokk fram frk positiv for det hjelper det også. prøv å se de små fine ting i hverdagen og ta dagen som den kommer hver dag. Vi kan ikke la oss \"trakkasere\" av fm. varme hilser fra vimsa
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 04-01-2007 09:18
Jeg har hatt fibromyalgi i mange år nå, og symptomene er klare, men jeg har til tider voldsomme smerter og som mange av de andre skriver - jeg sover nesten ikke - det vil si jeg får sove i 2 - 4 timer, men så våkner jeg av at jeg rett og slett har vondt i leddene mine, og da gjerne i armer, skuldre og nakke. Andre tider kan det være hoftepartiet som har smerter, både alene og sammen med armer, skuldre og nakke. Jeg skulle ønske om noen hadde noen gode råd å komme med. Det at jeg ikke får sove tar helt knekken på meg, og som det er sagt, vanlige smertestillende hjelper ikke, det har jeg prøvd, selv om jeg syntes at noe - kortvarig lindring \"kan\" det gi. Jeg ønsker å kunne jobbe og holde meg aktiv, men jeg ser ikke det for meg nå, og jeg har allerede mistet en jobb. Grunnen er at smertene er forferdelige og at jeg ikke får sove, og dermed våkner trett og utslitt. Da sovner jeg utpå dagen, fordi jeg da rett og slett er utslitt, og da holder jo ikke det i det livet vi har rundt oss. Om noen gidder, eller har tid, som leser dette. Hvilke erfaringer og mulig tips om hjelp kan du gi meg, ut i fra din hverdag? JW
Svar | Svar med sitat | Siter
# Fortvilet mor! 25-09-2006 10:26
Har en konstant svie på huden akkurat nederst i nakken, der hvor nakken går over i rygg om du skjønner, og det sprer seg ut e venstre skulder. Samtidig med dette kjennes hele skulderen tung og er smertefull. dette har jeg nå hatt i snart et år. Og nå som jeg er begynt i jobb(sjåfør for vaskeri, hvor det blir lemping av sekker med klæer) Så er det blitt verre en noen gang! I tilleg til dette har jeg stadig smerter i Høyre kne(kommer og går) Og kneet kan svikte og det kjennes som om det hovner opp, uten at jeg kan se at det gjør det. Jeg er oxo plaget med ryggen hvor jeg mister kraften på en måte. Og det er tungt å bøye seg ned og opp igjen. Jeg er ikke overvektig bare for å ha det sakt. Om jeg går lenge av gangen hovner beina mine og føttene brenner! Jeg har veeeeldig variabel avføring, og skjeldent avføring. I tilleg til disse tingene så er jeg deprimert, trett og sliten omtrent konstant! Konsentrasjon har jeg lite av... Ellers har jeg gennerelt smerter i hele kroppen egentli. Er så lei av å ha vondt... Hele tiden vondt ett eller annet sted. Jeg føler at jeg er myyye eldre en jeg er pga dette. Jeg er 27 år. Og mener at jeg er for ung til at dette skal være normalt. Håper på svar!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 31-08-2006 17:28
Hei! Jeg er en 27 år gammel jente som fikk fibromyalgi når jeg var ca 18 år gammel. Jeg har aldri vært helt arbeidsfør fordi jeg hadde konstant senebetennelse og smerter i hele kroppen. En periode tenkte jeg på å ende livet mitt. Jeg var deprimert og hadde ingen energi til å gjøre noe som helst. Nå har jeg gått til akupunktur i ett år og jeg har fått livet mitt tilbake. Jeg merket bedring etter ca 3-4 uker og det tilsvarer ca 6-8 behandlinger. Akupunktøren heter Eric Rebeyrol og han holder til i Akersveien i Oslo. Det er helt utrolig men sant. Jeg er nå tilnærmet frisk og kan leve og gjøre som alle andre. For de som vil prøve akupunktur så kan jeg jo legge inn nr til han jeg går til og. Jeg lover dere at det er verdt det. Eric Rebeyrol: 90010880. Hilsen Renate
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 07-02-2013 21:15
Ånei! Jeg kom bort i "ikke liker" knappen oppe i hjørnet. Var ikke meningen, men nå går den ikke vekk. Bra du er blitt frisk :)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 25-08-2006 21:37
Hei anitam. Innlegget ditt er på mang måter et resyme av mitt eget liv. Jeg er 40 år og fungerer nesten ikke i jobben i barnehagen lenger. Smerter og økende stivhet ødelegger store deler av hvordan vi kan fungere. Det er en vanskelig prosess å godta att livet og mulighetene blir begrenset. En psykolog kan gi god hjelp dersom du trenger det. Jeg har selv fått god hjelp hos en fysioterapeut. Tilpasset trening er viktig, særlig fleksibilitetst rening. Gå turer, særlig i skog og mark. Skal selv på Jeløya Kurbad snart. Du høres ut til å trenge ett opphold på ett rehabiliterings enter selv. Ta det opp med legen din, der er det god hjelp å hente. Håper noe av dette kan være til hjelp. Hilsen Christineo
Svar | Svar med sitat | Siter
# anitam 19-08-2006 15:06
jeg heter Anita,jeg fikk diagnosen fm september 2005. endelig tenkte jeg,endelig bevis at jeg er ikke hypokonder som venner og familie trodde. jeg har slitt med muskel vondt siden barnet..jeg spilte håndball i 11 år,i februar 2005 kjente jeg at det virkelig var noe galt med meg,hendene sviktet og føttene sviktet.. jeg sleit vær natt ellers vær dag med smerte..men var til lege om og om igjen,aldri ga de meg noe svar,de ga meg muskelbedempend e krem noen ganger,men det var alt.jeg gikk blomsterdekorat ør fag,jeg kom meg aldri opp fra senga pga det var vondt og var aldri opplagt.. trett hele tia..og så mye smerter. hendene sviktet meg på jobb og skole,ble svakere og svakere.så i november 2005 skulle vi opp i fagbrevet..slei t med å klare å holde blomster og stå lenge,det var slitsomt. fikk ikke fagbrevet pga hendene ville ikke. jeg ble så sur,hvorfor meg??hvormor må vi som vil ha noe i livet slite med dette.det ødlegger livet.deperasjo nen kom,og alt virket som det snudde seg..jeg ga opp nesten. jeg fikk snakka med venner og de fikk virkelig et svar hva som var galt med meg,familien var lei seg pga dette. men det er jo ikke værdens undergang,folk har det værre..det tenker jeg mye på..å gi opp utdanninga mi,håndball og jobben min var hardt.jeg klarte ikke mere..jeg blir ikke bedre,men værre.uansett om jeg prøver å være positivt. sliter med økonomisk hjelp,pga hva skal ei 21 åring gjøre?jeg får ikke til å jobbe,pga hendene vil nesten ingenting,vondt og sitte å skrive,holde ting.til og med og sove,.hus arbeid er nok fortiden.jeg har søkt på mestringkurs til oktober.men enn hvis ikke jeg finner noe jobb,eller at jeg blir bedrett?hva skal jeg gjøre?det er mye spørsmål,og må innrømme at selvmord tanker var i hodet,pga økonomien og sykdomen. men så tenker jeg meg to ganger om,at jeg har sinnsyke gode venner,familie, og fantastisk type,som jeg er forlova med. jeg får yrkesrettattfør ing når jeg ska gå på mestringkurs,me n hva sjer etterpå?er det noen som kan veilede meg og de andre vidre??. vi m fm må ha mottoet:IKKE GI OPP. det ble mye skrevet må,men finner ikke en plass å skrive. håper å få noen linker vidre ,registerete meg her i dag.vi må være positive og ha et håp i livet..men det er ikke lett :D
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 11-08-2006 03:26
Endelig er det bevist at sykdommen ikke er psykisk, jeg har arvet den, min mor og avdøde mormor har/hadde det. Har heldigvis funnet to linker som gir utrolig mye informasjon til oss med fibromyalgi. Fibromyalgia Factsheet: http://www.rheumatology.org/public/factsheets/fibromya_new.asp?aud=pat Norges Fibromyalgi Forbund: http://www.fibromyalgi.no/text/view/3389.html Håper at linkene kan være til nytte for andre som har fibromyalgi og gjøre livssituasjonen bedre for dere. Mvh BlueRose
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Mangel på hvite blodceller Sv: Mangel på hvite blodceller

22/05/2017 14:03

Hvor mange hvite blodlegemer fant man at hun hadde?

Sv: Kløe og svie i skjeden Sv: Kløe og svie i skjeden

22/05/2017 14:03

Yoghurten renner trolig ut av seg selv. Hvis kløe/svie vedvarer, bør du kontakte legen din for en vurdering....

Sv: Blod i avføring Sv: Blod i avføring

22/05/2017 14:01

Blødningene kan skyldes hard avføring som lager rifter i slimhinnen eller hemoroider. MEN - det kan også...

Sv: endetarm Sv: endetarm

22/05/2017 13:59

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du få sjekket hva blødningene skyldes. Muligens er...

Sv: insulin hoven i beina Sv: insulin hoven i beina

22/05/2017 13:57

Jeg er ikke kjent med at insulin kan gi hevelse i beina. Kan hevelsen skyldes at du ikke ikke lenger ligger...

Sv: Blødning Sv: Blødning

22/05/2017 13:52

Den eneste måten å avklare om du er gravid er å ta en graviditetstest. Mulighetene for at du er gravid er...

Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse? Sv: Kan jeg ha personlighetsforstyrrelse?

22/05/2017 13:49

Jeg synes du bør snakke med fastlegen din. Kanskje vil dere sammen komme fram til at du vil ha nytte av å...

Sv: Kronisk sykdom og sykepenger Sv: Kronisk sykdom og sykepenger

22/05/2017 13:44

Dersom en arbeidstaker av helsemessige årsaker har særlig stort sykefravær, kan arbeidstaker eller...

Sv: Vondt under ribbeinet. Sv: Vondt under ribbeinet.

22/05/2017 13:44

Stikkende smerter mellom eller like under ribbeina er ofte ufarlige, men hva som er forklaringen hos deg, kan...

Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år) Sv: Alvorlig sykdom eller ikke? (om gutt 22 år)

22/05/2017 13:41

Felexin er et bredsprektret antibiotikum som i Norge selges under navnet Keflex. Det brukes mot...

Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver Sv: Om Ritalin og ruspanel på urinprøver

22/05/2017 13:34

Du har rett i at metylfenidat ikke inngår i et vanlig analysepanel for rusmidler.

Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ... Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ...

22/05/2017 13:30

Jeg synes det er vanskelig å si hva skjelvingene dine er uttrykk for, og mener ut i fra din beskrivelse at...

Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under... Sv: Sv: Prikking i venstre tommel, pekefinger og under...

22/05/2017 13:25

Jeg er enig med legen din i at ganglionet ved håndleddet sannsynligvis ikke er årsaken til...

Sv: Kvalme og tannverk Sv: Kvalme og tannverk

22/05/2017 13:22

Hvis han ikke er avmagret, klarer han seg antagelig uten næring i et døgns tid. Væsketilførsel er...

Sv: Skjeggvekst Sv: Skjeggvekst

22/05/2017 13:21

Recrea (minoxidil) er godkjent til bruk mot mannlig hårtap i hodebunnen. Jeg tror ikke det er testet til bruk...

Sv: Revmatisme Sv: Revmatisme

22/05/2017 13:17

Dessverre vet jeg heller ikke hva bevegelsene i den venstre foten skyldes. Kanskje en nevrolog har forslag til...

Sv: Kuldefølelse Sv: Kuldefølelse

22/05/2017 13:14

Hva slags karakter har smertene? Dunkende, lynene, brennende, verkende, som elektriske støt eller andre...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

19/05/2017 15:35

Benign paroxysmal posisjonsvertigo (BPPV), også kalt "krystallsyken”, er kjennetegnet av anfall av...

Sv: Blodprøver Sv: Blodprøver

18/05/2017 16:04

Økning i antall sirkulerende lymfocytter er en kjent bivirkning av Tysabri. Monocytter, eosinofile, basofile...

Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar... Sv: Sv: irritert nupp på leggen som har vært der etpar...

18/05/2017 16:01

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din og lar hun/han se på hevelsen/nuppen. Ut i fra opplysningene i...

Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi Sv: spiseforstyrrelse/anoreksi

18/05/2017 15:59

Jeg har dessverre ikke kunnskaper om hvordan sarkoidose påvirker svelg og mage/tarmsystemet. Kanskje du kan...

Sv: sarkoidose Sv: sarkoidose

18/05/2017 15:51

Sarkoidose ble første gang beskrevet av den norske legen Cæsar Boeck for cirka 100 år siden. Sykdommen...

Sv: HPV Sv: HPV

18/05/2017 15:48

Det er sannsynlig at begge er smittet hvis den ene har kjønnsvorter. I så fall er verdien av å bruke kondom...

Sv: Vondt i halsen Sv: Vondt i halsen

18/05/2017 15:47

Det kan være en halsinfeksjon forårsaket av virus. En rekke ulike virus kan gi symptomene du beskriver. Hvis...

Sv: vondt i hals Sv: vondt i hals

10/05/2017 16:10

Hvis ikke smertene tiltar, men kanskje heller avtar, tror jeg at jeg kanskje hadde sette tiden litt an.

Sv: kjevesmerter Sv: kjevesmerter

10/05/2017 16:08

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: ujevne mørke flekker Sv: ujevne mørke flekker

10/05/2017 16:05

Ettersom du har vært undersøkt av to hudleger, tviler jeg på at jeg pr. brev vil kunne gi deg et sikrere...

Sv: abort Sv: abort

10/05/2017 16:03

Jeg tror ikke det er farlig å drikke litt alkohol etter en medikamentell abort.

Sv: ryggsmerter Sv: ryggsmerter

10/05/2017 16:00

Ettersom ingen så langt har funnet en sikker forklaring til tross for en rekke undersøkelser og...

Sv: Trykk i øret Sv: Trykk i øret

10/05/2017 15:53

Ettersom du er blitt undersøkt av en øre-nese-halslege som ikke har funnet noe feil, har jeg dessverre ikke...

Sv: Adrenalin i brystet Sv: Adrenalin i brystet

10/05/2017 15:51

Jeg tenker at energien/tykke geleen etc. kanskje er muskulære spenninger i brystkassen som følge av...

Sv: Revmatiske sykdommer Sv: Revmatiske sykdommer

10/05/2017 15:36

SLE, eller systemisk lupus erythematosus, er en autoimmun revmatisk sykdom. Det innebærer at immunsystemet...

Sv: Mensen med p-stav Sv: Mensen med p-stav

10/05/2017 15:07

Blødninger er vanlige ved bruk av p-stav (Nexplanon). De uregelmessige blødningene er ikke et tegn på at...

Sv: Hypotensjon Sv: Hypotensjon

10/05/2017 14:59

Kan det være migreneanfall din datter har under episodene med hodepine, svimmelhet og synsforsstyrrelsene med...

Sv: Folat Sv: Folat

10/05/2017 14:54

Jeg antar at den høye verdien folat skyldes at hun får tilskudd av folat. Når jeg sjekker...

Sv: ADHD Sv: ADHD

10/05/2017 14:50

Når diagnosen er stillet, kan nevropsykologen, en psykiater eller fastlegen din forskrive medisin - dersom du...

Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer Sv: smerter i kjeven og hjerteflimmer

10/05/2017 14:49

Smerter i kjeven kan ha ulike årsaker. Vanligst er muskulære smerter som følge av gnissing av tenner,...

Sv: Kan jeg være gravid? Sv: Kan jeg være gravid?

09/05/2017 14:59

Hvis han hadde på kondomet hele tiden han var inne i deg og kondomet ikke sprakk, er sjansen meget liten for...

Sv: vondt under magen Sv: vondt under magen

09/05/2017 14:53

Smerter nederst i magen kan ha en rekke årsaker. Ut i fra opplysningene i brevet ditt er det vanskelig å si...

Sv: Kjønnsykdom Sv: Kjønnsykdom

09/05/2017 14:52

Soppinfeksjon er en (av flere) mulig(e) forklaringer. For sikkerhets skyld bør du kontakte legen din slik at...

Sv: Klamydia Sv: Klamydia

09/05/2017 14:49

Ved alle laboratorieprøver forekommer feil. Klamydiatester er intet unntak. Hos personer som faktisk er...

Sv: Trangt og smerte under samleie Sv: Trangt og smerte under samleie

09/05/2017 14:46

Ufrivillige muskelkramper i underlivet, såkalt vaginisme, rammer omkring en av tjue kvinner. Krampene...

Sv: Blod ut av penis Sv: Blod ut av penis

09/05/2017 14:36

Blod i sæden skyldes sjelden noen alvorlig sykdom. Vanligvis finner man ingen forklaring. Konklusjonen blir...

Sv: fimose operasjon Sv: fimose operasjon

09/05/2017 14:34

Jeg synes du bør la legen din kikke på det. Det kan godt hende dette gror av seg selv men greit å være på...

Sv: Kjønnssykdommer Sv: Kjønnssykdommer

09/05/2017 14:33

Herpes er en nærliggende diagnose. Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at du kan få stillet...

Sv: Forhold og sex Sv: Forhold og sex

09/05/2017 14:31

Hvis du ikke føler at hans tillit til deg er økende tre måneder etter hendelse, og du føler deg truet av...

Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex Sv: Brun utflod og blod etter ubeskyttet sex

09/05/2017 14:18

Endringene i utflod og uvelheten nederst i magen kan skyldes en infeksjon. Jeg foreslår at du kontakter...

Sv: Hårballer Sv: Hårballer

09/05/2017 14:17

Det vet jeg dessverre ikke og foreslår at du lar fastlegen din kikke på det.

Sv: Ulykkelig Sv: Ulykkelig

09/05/2017 14:16

Det er forståelig at du savner intimitet og fysisk kontakt. Det synes jeg ikke du trenger å ha dårlig...

Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng? Sv: utflod og sopp/klamydia en sammenheng?

09/05/2017 14:10

Det er ikke mulig å si hva utfloden skyldes uten å undersøke deg. Jeg foreslår derfor at du kontakter...

Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS Sv: Jeg har herpes og har truffet en mann med MS

09/05/2017 14:09

De fleste personer i Norge er smittet med HSV1. Det er derfor ikke usannsynlig at din partner også er det og...

Sv: Hals klamydia Sv: Hals klamydia

09/05/2017 13:21

Klamydia kan overføres til halsen ved munnsex (spesielt munnsex med penis) eller ved å kysse en person som...

Sv: Kortison Sv: Kortison

05/05/2017 14:44

Ja - symptomene du nevner er ikke vanlig etter injeksjon med kortison. Hvis du ikke føler tegn til bedring,...

Sv: forkjølelse Sv: forkjølelse

05/05/2017 14:42

Forkjølelse skyldes en rekke ulike virus som stadig endrer seg. Det er derfor vanskelig å utvikle en...

Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk... Sv: Sv: Egenmelding i samme tid som man er Gradert syk...

05/05/2017 14:41

Man kan ikke bruke egenmelding for den "friske" delen når man er gradert sykmeldt. Det er fordi en vil se...

Sv: gallestein/galleblære operasjon Sv: gallestein/galleblære operasjon

05/05/2017 14:39

De aller fleste blir kvitt plagene sine etter at galleblæren er fjernet. Det er ulike årsaker til noen ikke...

Sv: Sykdom Sv: Sykdom

05/05/2017 14:36

Det kan jeg dessverre ikke nok om til å gi deg et svar på. Det høres ut som du har en sjelden tilstand og...

Sv: Hoven Lymfeknute Sv: Hoven Lymfeknute

05/05/2017 14:33

Slik jeg forstår brevet ditt med stor og økende hevelse, synes jeg dere bør oppsøke legevakten eller...

Sv: Intensive smerter under ribbein Sv: Intensive smerter under ribbein

05/05/2017 14:26

Muskulære smerter pleier ikke å vare så lenge. Ettersom du har forsøkt smertestillende, massasje, badstu...

Sv: Mens spørsmål. Sv: Mens spørsmål.

05/05/2017 14:24

Her er en fornuftig artikel om dette spørsmålet: goo.gl/VMbkJK

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK