Samtale mellom en pasient og lege Christian Anker

Annes mann hadde misbrukt alkohol siden han var i 20-årene.

Anne kom inn og så sliten og dradd ut i ansiktet. Hun hadde ved flere anledninger fortalt om Ivars alkoholforbruk. Mannen hennes hadde misbrukt alkohol siden tyveårene. Nå var han snart 60 og problemet hadde tiltatt betydelig.

Pasient Jeg orker ikke mer! Nå må du hjelpe meg med Ivar.

Ivar hadde alltid slitt med å begrense alkoholinntaket i festlige anledninger. Han ble som regel full allerede på begynnelsen av alle fester og middager de gikk til. Da ble han kranglete og vanskelig, men pleide å sovne ganske raskt. Anne fortalte at hun på en måte ble vant til at han ble full og måtte bæres hjem. Hun hatet den aggressive måten han oppførte seg på, og syntes derfor at det nesten var greit at han sovnet slik at han i alle fall ikke spredte uhygge rundt seg.

Alkoholforbruket hadde økt gradvis gjennom mange år. Fra å ”bare” være festfyll var han etter hvert blitt full hver eneste fredags- og lørdagskveld. De siste årene hadde problemet forverret seg ytterligere. Nå var han tydelig beruset hver eneste dag. Anne fortalte at en kollega av Ivar hadde betrodd henne at Ivar hadde mistet jobben sin på grunn av alkoholisme.

Pasient Men dette nekter han selvsagt for! Han forklarer alle at det var en nedbemanningsprosess der mange måtte gå, men det var bare jo ham som sluttet…

Anne hadde vært hjemmeværende hele livet med de fire barna de hadde fått. Nå var de flyttet ut, og Anne og Ivar gikk begge hjemme i leiligheten hele uken.

Pasient Ja, du vet. Jeg er en gammeldags kvinne. Jeg tenkte at jeg måtte holde ut for barnas skyld til de ble voksne. Nå har jeg gjort det og angrer fryktelig. Jeg føler at jeg har kastet bort livet mitt på en alkoholiker som ikke engang er takknemlig for at jeg har vært der for ham alle disse årene.

Lege Jeg skjønner at det har vært vanskelig for deg. Hva ønsker du å gjøre nå?

Pasient Jeg har snakket alvorlig med venninnene mine og kommet til at jeg skal gjøre et skikkelig forsøk på å få ham ut av dette her.

Lege Hva gjør du hvis han ikke vil, eller han ikke klarer det?

Pasient Ja, da vil jeg at vi skilles!

Anne mente alvor. Jeg hadde stor forståelse for at hun ikke orket mer. Hun hadde i alle år fortalt Ivar at drikkingen hans ødela familielivet deres. Jeg spurte om hun hadde sagt til han at hun ville skille seg dersom han ikke sluttet å drikke. Det hadde hun ikke.

Pasient Han er nesten alltid beruset og derfor kranglete. Og da er det umulig å gjennomføre en ordentlig samtale om dette.

Det er svært belastende å leve sammen med en alkoholiker. Man vet aldri hva som skjer rundt neste sving. Mange orker ikke dette i lengden, og det er forståelig. Men livet er også vanskelig for den som er alkoholiker.

Medfødte arvelige faktorer spiller en viktig rolle ved alkoholisme. Det er egenskaper som er nedfelt i vedkommendes gener og som gjør at det skal lite til før man misbruker rusmidler hvis anledningen byr seg. Vi som ikke er alkoholikere kan derfor ikke uten videre hevde at alkoholikere utelukkende er holdningsløse mennesker som bare enkelt kan ta seg sammen.

Det er ikke lett å si til en ektefelle at de bare skal stikke. Og det gjør man jo vanligvis ikke ved andre sykdommer som er belastende for ektefellen til den syke. Men alkoholisme er annerledes enn mange andre lidelser. Alkoholikeren både kan og må gjøre noe med alkoholforbruket sitt.

Mange ganger skader alkoholisme familielivet så alvorlig at ektefellen må forlate misbrukeren for å redde eventuelle barn og seg selv. Noen ganger er en reel trussel om å bli forlatt nødvendig for at han skal gjøre noe med avhengigheten av alkohol. Det er ofte ikke tilstrekkelig at ektefeller og familie ber alkoholikeren om å slutte å drikke.

En alkoholiker fornekter som regel sitt rusproblem. Han eller hun mener ofte at forbruket er normalt selv om det daglig inntas store mengder. Det kan delvis skyldes at drikkevanene endrer seg gradvis slik at vedkommende selv ikke merker utviklingen. En alkoholiker anser gjerne sine drikkevaner som kultiverte og kontinentale.

Det er bare alkoholikeren selv som kan bestemme seg for å slutte å drikke. Men påørende kan støtte vedkommende og legge til rette for et alkoholfritt og hyggelig miljø.

Pasient Hvordan synes du jeg skal gå frem overfor Ivar da?

Lege Du kan godt ta ham med hit til meg!

Jeg forklarte at jeg kunne undersøke han og synliggjøre for han skadene drikkingen påførte kroppen hans. Undersøkelsene ville sannsynligvis vise at alkoholforbruket langt overskred det som var helsemessig forsvarlig. For noen er er dette en vekker. Andre bryr seg mindre om slike funn.

Jeg forklarte Anne at jeg ikke trodde det var tilstrekkelig for Ivar å trappe ned. For mange alkoholikere gjør den første drinken at vedkommende ikke klarer å stoppe før han eller hun er svært beruset og nærmest ikke klarer å drikke mer. Slik jeg kjente Ivar måtte han nok slutte å drikke helt.

Jeg ga Anne noen brosjyrer fra Anonyme Alkoholikere, AA, som hun kunne lese og eventuelt gi til han før han kom til legeundersøkelse. Jeg sa at jeg trodde at AA kanskje kunne hjelpe Ivar med å finne en vei ut av uføret han var i.

AA er er en vedensomfattende organisasjon som ble startet i USA i 1935. Det finnes internasjonalt over 100 000 AA-grupper med over to millioner medlemmer i 150 land. Her i Norge er det 170 AA grupper. AA har et program basert på total avholdenhet der man får hjelp til å holde seg edru ved å delta på daglige gruppemøter hvor man deler erfaringer og gir hverandre støtte og håp. Medlemskapet er hemmelig. Ingen får således vite om man går på AA-møter. Det eneste kravet for å bli medlem er at man selv ønsker å slutte å drikke. Jeg har hatt flere pasienter som har benyttet seg at dette flotte tilbudet og med godt resultat.

Interesserte kan kontakte AA telefonisk og snakke med frivillige AA-medlemmer. Alle henvendelser blir behandlet strengt konfidensielt. Organisasjonene har et nettside med nyttig informasjon.

www.anonymealkoholikere.no (ekstern lenke)

Anne mente også at det første glasset med alkohol fanget ham slik at han fortsette å drikke til han stupte som hun kalte det.

Pasient Ja, totalavhold er nok en forutsetning hvis Ivar skal få bukt med drikkingen sin. Så får vi se da. Jeg er ikke overbevist om at han vil dette og evner å se at han faktisk er alkoholiker. Men jeg orker dessverre ikke mer. Han er nødt til å gjøre noe med drikkingen hvis vi skal ha en framtid sammen

5 Kommentarer

# Anonym 21-03-2009 12:53
Det som forundrer meg er at det ikke finnes tilstrekkelig informasjon rundt dette i helsevesenet. Jeg har forsøkt å finne hjelp for min manns alkoholprobleme r i lang tid. Forsøkte helsestasjonen, lege...men ingen visste helt hvor jeg skulle henvende meg. Jeg ble så frustrert og visste ikke hvordan dette kunne løses. Inntil jeg en dag fikk tips om Blåkors. Å komme inn i systemet tar laang tid, men det har gitt meg nytt mot og forståelse, veiledning, min mann har vel blitt litt mer bevisst, men står på stedet hvil....Tenk så mange mennesker som sliter med dette. Synes TV aksjonen var kjempebra. Å bevisstgjøre et helt folk på at dette er et stort og voksende problem!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 30-12-2008 15:49
Hvor lenge skal en være nødt til å være gift med en alkoholiker? Er 50 år nok? Ja, det er mer enn nok. Jeg er 74 år nå og synes det er grusomt at jeg har bare noen år igjen å leve. Og at de siste årene mine skal brukes til å passe på min mann så han i trygge omgivelser kan få leve ut sin lidenskap for alkohol. Blandingen med hjertemedisiner og alkohol gjør vel at jeg snart kan "håpe" på en forandring. Dette er et hjertesukk fra en fortvilet kvinne. Min medfølesle med alle som lever under samme fordhold.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 16-03-2008 17:39
min far er en alkoholiker.Han er helt Korka når han drikker det er helt forferdelig når han begynner.Han har ikke vært pappan min på 8 år.Jeg kommer i helgene når pappa lover og holde seg edru, han klarte det er periode, så begynte han igjen og drikke.Pappa tåler ikke Alkohol Det verste han drikker er sprit (gjennomsiktig , vann aktig)¨for litt siden brakk pappa beinet(mens han var full) Så når han er full kommer han seg ikke opp trappa (heldigvis for meg).Jeg har bedt pappa søke hjelp men når jeg bringer det opp får jeg en kald skuleder tilbake, det er som å snakke med en mur vegg.Hele familien på pappa sin side er sånn botsett fra onkelen min.Mamma er ikke alkoholiker men hu og pappa krangler hele tiden, jeg kommer alltid i kryssilden. Det føles som det er deg mot hele verden. Pappa sier han søker hjelp men Jeg vet ikke om jeg skal tro han.. En 13 år gammel jente
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 02-10-2007 16:48
Jeg er 28 år og har utdannelse som går på å jobbe med rusmisbruk så dette er ikke nytt el ukjent for meg. Min far har drukket tett i 10 år og det er helt forferdelig, nå har min mor flyttet fra han men han gir seg ikke likevel. Han er periode dranker og er forferdelig stygg (verbalt) med alle når han drikker. Vi hjelper han hele tiden med får bare drit tilbake, nå orker vi ikke mer. Det ødelegger alle forhold i familien
Svar | Svar med sitat | Siter
# Preben 25-03-2007 22:38
Dette var som om jeg skulle ha skrevet det selv. Det typiske for en alkoholiker er at hann/hunn er den siste som kan innrømme at hann/hunn har et problem, benektelsen er ofte det som tilslutt tar livet av mange alkoholikere desverre. Men de som er så heldige og har noen som er glad i en, en jobb, og som til slutt setter ned benet med beskjed om at, \"hvis du nå ikke gjør noe med ditt problem blir du helt alene her, du og flaska\" Hvis ikke en alkoholiker får noen konsekvenser av sin drikking, ja da får de heller ikke noen grunn til og sette flaska vekk. Men de som ikke bytter fylla med noe annet, ja de får det ikke så lett med å holde seg edru heller desverre. Høres dette kjent ut? En tørrlagt en.
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: øre grope infeksjon Sv: øre grope infeksjon

19/04/2017 18:24

Det kan godt hende at fastlegen din kan ordne det, men man skal være oppmerksom på en nerve i det området...

Sv: Depresjon Sv: Depresjon

19/04/2017 18:21

Jeg tror ikke det er uvanlig å møte veggen når hverdagene ikke lenger er like spennende og avledende i...

Sv: Puste problemer j 15 Sv: Puste problemer j 15

19/04/2017 18:18

Jeg er usikker på hva pusteproblemene dine skyldes, og synes du bør spørre legen om du kan ha...

Sv: Arachnoidalcyste og empty sella preg Sv: Arachnoidalcyste og empty sella preg

19/04/2017 16:45

Hjernen er omgitt av tre hinner. Den mellomste av disse heter araknoidea. En araknoideacyste er et væskefylt...

Sv: blødning etter samleie Sv: blødning etter samleie

19/04/2017 16:36

Blødningen kan skyldes irritasjon i skjeden, men det er viktig å få utelukket at det foreligger et god-...

Sv: Bilkjøring og Pinex Forte Sv: Bilkjøring og Pinex Forte

19/04/2017 16:34

Fra 1. oktober 2016 gjelder strengere regler for blant annet narkotiske smertelindrende medisiner eksempelvis...

Sv: Svie Sv: Svie

19/04/2017 16:31

Jeg synes at du for sikkerhets skyld bør få sjekket urinen og eventuelt sekret fra urinrøret ditt.

Sv: Underlivs lukt Sv: Underlivs lukt

19/04/2017 16:28

Av og til kan mat (f.eks. asparges) man spiser sette lukt på urinen. Det kan også enkelte legemidler. Andre...

Sv: Smerter i nedre del av magen Sv: Smerter i nedre del av magen

19/04/2017 16:25

Jeg synes du bør kontakte lege siden smertene var så sterke og du er i grenseland mot feber. Hva som er...

Sv: Blindhet Sv: Blindhet

19/04/2017 16:11

Jeg vet ikke hva som er årsaken til synssvekkelsen til din bestemor, men tre vanlige forklaringer er grå...

Sv: Forkjølelsessår eller munnkreft? Sv: Forkjølelsessår eller munnkreft?

19/04/2017 16:02

Du skriver ikke hvor gammel du er, men munnhulekreft er svært uvanlig hos ungedommer/unge voksne. Munnskåld...

Sv: Muskelknute Sv: Muskelknute

19/04/2017 16:00

Utover å ta et varmt bad og forsøke å tøye ut musklene mellom skulderbladene og evt. massere det aktuelle...

Sv: vondt i halebenet Sv: vondt i halebenet

19/04/2017 15:58

Ja - det kan være greit å kontakte legen din. Jeg går ut i fra at smertene oppstod etter fall under...

Sv: svimmel Sv: svimmel

19/04/2017 15:56

Jeg foreslår at du får målt blodtrykket både når du sitter og når du står. En måling av blodprosenten...

Sv: Blir "for fort" mett Sv: Blir "for fort" mett

19/04/2017 15:54

Hvis den raske metthetsfølelsen fortsatt er til stede til tross for at du ikke har endret aktivitetsnivået...

Sv: Navlebrokk Sv: Navlebrokk

19/04/2017 13:26

Navlebrokk skyldes en svakhet i bukveggen. Hos voksne er den utløsende årsaken ofte overvekt. Det er kanskje...

Sv: Nikotin og antibiotika Sv: Nikotin og antibiotika

19/04/2017 13:19

Jeg tror ikke nikotin påvirker effekten av antibiotika, men jeg har dessverre ikke funnet studier som gir et...

Sv: Allergi Sv: Allergi

19/04/2017 13:07

Hvis du er kraftig allergisk, bør du snakke med legen din om du kan ha nytte av å ha EpiPen tilgjengelig....

Sv: Hallusinasjoner Sv: Hallusinasjoner

19/04/2017 13:04

Dette er ikke vanlig ved feber, men kan nok forekomme ved en kraftig infeksjon og høy feber. Jeg håper du...

Sv: Svar etter MR av skulder Sv: Svar etter MR av skulder

19/04/2017 13:03

To av musklene i skulderen din er avslitt. Det er musklene infraspinatus og supraspinatus. På denne siden ser...

Sv: Karforandringer Sv: Karforandringer

19/04/2017 12:56

HSIL betyr at det er påvist høygradige celleforandringer som indikasjon på at behandlingstrengende...

Sv: Smegma Sv: Smegma

19/04/2017 12:50

Hvis du ikke har noen sår, kløe eller utflod fra penis, er sjansen relativt liten for at dine plager skyldes...

Sv: Prevensjon Sv: Prevensjon

14/04/2017 18:59

Det kan du få ordnet hos fastlegen din hvis vedkommende har fått opplæring i innsetting av p-stav.

Sv: Neurontin for tremor/nerveskade i skuskulderen? Sv: Neurontin for tremor/nerveskade i skuskulderen?

14/04/2017 18:58

Neurontin blir brukt i behandling av nervesmerter, men jeg er ikke kjent med at den er til nytte mot...

Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ... Sv: Sv: Magesmerter, oppblåst over tid og dårlig søvn ...

14/04/2017 18:57

Kan du beskrive skjelvingene litt nærmere evt. har du en video som viser skjelvingen i hånden/armen din?...

Sv: Manglende effekt på medisinering for adhd Sv: Manglende effekt på medisinering for adhd

14/04/2017 18:47

Kanskje du kan snakke med din psykiater/psykolog om symptomene dine kan ha en annen årsak enn adhd og at du...

Sv: podagra Sv: podagra

14/04/2017 18:40

Jeg synes du bør la legen din få vurdere såret på tåen. Langsom tilheling kan skyldes utilstrekkelig...

Sv: Kyssesyke og gul hud Sv: Kyssesyke og gul hud

14/04/2017 18:36

Var hun gul også på det hvite i øynene eller var det kun huden som var gul? Litt rart at gulfargen kom og...

Sv: IBS Sv: IBS

14/04/2017 18:28

Kanskje du kan forsøke å fortsette med vanlig melk og ta litt Imodium mot løs mage? Muligens kan du holde...

Sv: Ubehag i testikkelen og over Sv: Ubehag i testikkelen og over

14/04/2017 18:08

Muligens kan du ha en betennelse i bitestikkelen. Jeg foreslår at du kontakter legen din for å vurdert...

Sv: Etter operasjon og fjerning av all forhud. Sv: Etter operasjon og fjerning av all forhud.

14/04/2017 18:06

Sårhetsfølelse på penishodet kan man ha etter en operasjon for trang forhud - særlig hvis inngrepet...

Sv: Nummenhet og prikking i huden Sv: Nummenhet og prikking i huden

14/04/2017 18:03

Jeg tenker at nummenheten du opplever kan skyldes angst. Den skiftende og spredte lokaliseringen passer ikke...

Sv: Lithium og alkohol Sv: Lithium og alkohol

14/04/2017 17:56

Det foreligger ikke sikre holdepunkter for at det er farlig å kombinere litium og alkohol, men det har vært...

Sv: Tiden etter lungekollaps Sv: Tiden etter lungekollaps

14/04/2017 17:50

Jeg har inntrykk av at en del er plaget med smerter etter lungekollaps uten at man finner noen sikker...

Sv: Diagnose Sv: Diagnose

14/04/2017 17:32

Bukspyttkjertelen danner tarmsafter som er nødvendige for fordøyelsen, og insulin som vi trenger for å...

Sv: gutt 26 år blodet kjennes ut som is Sv: gutt 26 år blodet kjennes ut som is

14/04/2017 17:18

Jeg er litt usikker på hva som menes med "kjennes ut som is i armene og brystet". Kan dere beskrive det litt...

Sv: Gravid eller ei Sv: Gravid eller ei

14/04/2017 17:15

Jeg foreslår å vente og se litt. Antagelig kommer du til å få en forsinket menstruasjon. I motsatt fall...

Sv: Håpløst Sv: Håpløst

05/04/2017 11:28

Det er vanskelig å være pasient. På den ene siden ønsker man et godt forhold til dem som skal hjelpe en....

Sv: kan folatmangel føre til angst Sv: kan folatmangel føre til angst

05/04/2017 11:04

Jeg er ikke kjent med at for lavt nivå av vitamin D eller folat kan gi angst. Kanskje du vil ha nytte av å...

Sv: tannhelse /medisiner Sv: tannhelse /medisiner

05/04/2017 11:01

Enkelte medisiner mot depresjon og allergi kan gi munntørrhet. Hvis du har fått hull i tennene som følge av...

Sv: Magesmerter etter å ha spist Sv: Magesmerter etter å ha spist

05/04/2017 10:56

Jeg foreslår at du kontakter legen din for en samtale om smertenes karakter, lokalisasjon i magen og en...

Sv: Soleksem i ansiktet Sv: Soleksem i ansiktet

05/04/2017 10:49

10-15 prosent av den norske befolkningen er plaget med soleksem om våren eller i Syden. Typisk er kløe og et...

Sv: Selvhelbredelse? Sv: Selvhelbredelse?

05/04/2017 10:48

Det har vært gjort en gjennomgang av studier som belyser hvilke livsstilsfaktorer som kan påvirke forløpet...

Sv: Henoch Schønleins purpura Sv: Henoch Schønleins purpura

03/04/2017 16:44

Henoch Schønleins purpura er en allergisk betennelse i de små blodårene i hud, leddene, tarmen og nyrene...

Sv: Sår som ikke gror Sv: Sår som ikke gror

03/04/2017 16:38

Såret bør vurderes undersøkt med bakteriologisk prøve og en vevsprøve for å finne årsaken til at det...

Sv: mange hetetokter pr.døgn Sv: mange hetetokter pr.døgn

03/04/2017 16:36

Hetetokter av noen dagers varighet skyldes oftest en infeksjon. Da vil ledsagende symptomer ofte gi en...

Sv: overgangsalderen Sv: overgangsalderen

03/04/2017 16:22

Jeg synes at du for sikkerhets skyld, bør kontakte legen din for en vurdering av blødningen.

Sv: kuler på sene under fot Sv: kuler på sene under fot

03/04/2017 16:21

Kulen du kjenner kan være en følge av en skade eller rift i bindevevsplaten under foten. En beslektet...

Sv: Hvit "blemme" under tungen Sv: Hvit "blemme" under tungen

03/04/2017 16:15

Jeg foreslår at du lar legen din kikke på den hvite blemmen/flekken. Det er ulike mulige forklaringer, og...

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

03/04/2017 16:14

Er det såkalt tennisalbue du er plaget med? I så fall kan kirurgi være aktuelt å forsøke hvis intet annet...

Sv: MR CAPUT. Sv: MR CAPUT.

03/04/2017 16:12

Tolkning av MR-bilder gjøres av leger som er spesialister i radiologi. Jeg har ikke den kompetansen....

Sv: Smerter i ledd og korsrygg Sv: Smerter i ledd og korsrygg

03/04/2017 15:46

Ut i fra beskrivelsen er det nærliggende å få utredet om du har en revmatisk lidelse som f.eks. Bekterevs...

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Senebetennelse Sv: Senebetennelse

29/03/2017 17:53

Det vet jeg ikke. Legen som eventuelt skal foreta inngrepet vil kunne gi deg svar på dette før operasjonen.

Sv: Soppinfeksjon og graviditet Sv: Soppinfeksjon og graviditet

29/03/2017 17:52

Det tar litt tid fra befruktning til det etableres kontakt mellom morens og fosterets blodsirkulasjon. Jeg...

Sv: Stress eller angst? Sv: Stress eller angst?

29/03/2017 17:49

Det er vanskelig å gi en vurdering av denne problemstillingen uten å snakke med deg og kartlegge mer av din...

Sv: Imurelbehandling Sv: Imurelbehandling

29/03/2017 17:45

Takk for tips! Teksten vår er nå oppdatert.

Sv: IBS Sv: IBS

29/03/2017 17:42

Irritabel tarm er den vanligste kroniske tarmsykdommen i vår del av verden. Om lag en halv million norske...

Sv: Reumatisme? Sv: Reumatisme?

29/03/2017 16:46

Jeg synes det er vanskelig å gi deg en vurdering av symptomene. De er av en slik art at det er nødvendig med...

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK