Samtale mellom en pasient og lege Christian Anker

Annes mann hadde misbrukt alkohol siden han var i 20-årene.

Anne kom inn og så sliten og dradd ut i ansiktet. Hun hadde ved flere anledninger fortalt om Ivars alkoholforbruk. Mannen hennes hadde misbrukt alkohol siden tyveårene. Nå var han snart 60 og problemet hadde tiltatt betydelig.

Pasient Jeg orker ikke mer! Nå må du hjelpe meg med Ivar.

Ivar hadde alltid slitt med å begrense alkoholinntaket i festlige anledninger. Han ble som regel full allerede på begynnelsen av alle fester og middager de gikk til. Da ble han kranglete og vanskelig, men pleide å sovne ganske raskt. Anne fortalte at hun på en måte ble vant til at han ble full og måtte bæres hjem. Hun hatet den aggressive måten han oppførte seg på, og syntes derfor at det nesten var greit at han sovnet slik at han i alle fall ikke spredte uhygge rundt seg.

Alkoholforbruket hadde økt gradvis gjennom mange år. Fra å ”bare” være festfyll var han etter hvert blitt full hver eneste fredags- og lørdagskveld. De siste årene hadde problemet forverret seg ytterligere. Nå var han tydelig beruset hver eneste dag. Anne fortalte at en kollega av Ivar hadde betrodd henne at Ivar hadde mistet jobben sin på grunn av alkoholisme.

Pasient Men dette nekter han selvsagt for! Han forklarer alle at det var en nedbemanningsprosess der mange måtte gå, men det var bare jo ham som sluttet…

Anne hadde vært hjemmeværende hele livet med de fire barna de hadde fått. Nå var de flyttet ut, og Anne og Ivar gikk begge hjemme i leiligheten hele uken.

Pasient Ja, du vet. Jeg er en gammeldags kvinne. Jeg tenkte at jeg måtte holde ut for barnas skyld til de ble voksne. Nå har jeg gjort det og angrer fryktelig. Jeg føler at jeg har kastet bort livet mitt på en alkoholiker som ikke engang er takknemlig for at jeg har vært der for ham alle disse årene.

Lege Jeg skjønner at det har vært vanskelig for deg. Hva ønsker du å gjøre nå?

Pasient Jeg har snakket alvorlig med venninnene mine og kommet til at jeg skal gjøre et skikkelig forsøk på å få ham ut av dette her.

Lege Hva gjør du hvis han ikke vil, eller han ikke klarer det?

Pasient Ja, da vil jeg at vi skilles!

Anne mente alvor. Jeg hadde stor forståelse for at hun ikke orket mer. Hun hadde i alle år fortalt Ivar at drikkingen hans ødela familielivet deres. Jeg spurte om hun hadde sagt til han at hun ville skille seg dersom han ikke sluttet å drikke. Det hadde hun ikke.

Pasient Han er nesten alltid beruset og derfor kranglete. Og da er det umulig å gjennomføre en ordentlig samtale om dette.

Det er svært belastende å leve sammen med en alkoholiker. Man vet aldri hva som skjer rundt neste sving. Mange orker ikke dette i lengden, og det er forståelig. Men livet er også vanskelig for den som er alkoholiker.

Medfødte arvelige faktorer spiller en viktig rolle ved alkoholisme. Det er egenskaper som er nedfelt i vedkommendes gener og som gjør at det skal lite til før man misbruker rusmidler hvis anledningen byr seg. Vi som ikke er alkoholikere kan derfor ikke uten videre hevde at alkoholikere utelukkende er holdningsløse mennesker som bare enkelt kan ta seg sammen.

Det er ikke lett å si til en ektefelle at de bare skal stikke. Og det gjør man jo vanligvis ikke ved andre sykdommer som er belastende for ektefellen til den syke. Men alkoholisme er annerledes enn mange andre lidelser. Alkoholikeren både kan og må gjøre noe med alkoholforbruket sitt.

Mange ganger skader alkoholisme familielivet så alvorlig at ektefellen må forlate misbrukeren for å redde eventuelle barn og seg selv. Noen ganger er en reel trussel om å bli forlatt nødvendig for at han skal gjøre noe med avhengigheten av alkohol. Det er ofte ikke tilstrekkelig at ektefeller og familie ber alkoholikeren om å slutte å drikke.

En alkoholiker fornekter som regel sitt rusproblem. Han eller hun mener ofte at forbruket er normalt selv om det daglig inntas store mengder. Det kan delvis skyldes at drikkevanene endrer seg gradvis slik at vedkommende selv ikke merker utviklingen. En alkoholiker anser gjerne sine drikkevaner som kultiverte og kontinentale.

Det er bare alkoholikeren selv som kan bestemme seg for å slutte å drikke. Men påørende kan støtte vedkommende og legge til rette for et alkoholfritt og hyggelig miljø.

Pasient Hvordan synes du jeg skal gå frem overfor Ivar da?

Lege Du kan godt ta ham med hit til meg!

Jeg forklarte at jeg kunne undersøke han og synliggjøre for han skadene drikkingen påførte kroppen hans. Undersøkelsene ville sannsynligvis vise at alkoholforbruket langt overskred det som var helsemessig forsvarlig. For noen er er dette en vekker. Andre bryr seg mindre om slike funn.

Jeg forklarte Anne at jeg ikke trodde det var tilstrekkelig for Ivar å trappe ned. For mange alkoholikere gjør den første drinken at vedkommende ikke klarer å stoppe før han eller hun er svært beruset og nærmest ikke klarer å drikke mer. Slik jeg kjente Ivar måtte han nok slutte å drikke helt.

Jeg ga Anne noen brosjyrer fra Anonyme Alkoholikere, AA, som hun kunne lese og eventuelt gi til han før han kom til legeundersøkelse. Jeg sa at jeg trodde at AA kanskje kunne hjelpe Ivar med å finne en vei ut av uføret han var i.

AA er er en vedensomfattende organisasjon som ble startet i USA i 1935. Det finnes internasjonalt over 100 000 AA-grupper med over to millioner medlemmer i 150 land. Her i Norge er det 170 AA grupper. AA har et program basert på total avholdenhet der man får hjelp til å holde seg edru ved å delta på daglige gruppemøter hvor man deler erfaringer og gir hverandre støtte og håp. Medlemskapet er hemmelig. Ingen får således vite om man går på AA-møter. Det eneste kravet for å bli medlem er at man selv ønsker å slutte å drikke. Jeg har hatt flere pasienter som har benyttet seg at dette flotte tilbudet og med godt resultat.

Interesserte kan kontakte AA telefonisk og snakke med frivillige AA-medlemmer. Alle henvendelser blir behandlet strengt konfidensielt. Organisasjonene har et nettside med nyttig informasjon.

www.anonymealkoholikere.no (ekstern lenke)

Anne mente også at det første glasset med alkohol fanget ham slik at han fortsette å drikke til han stupte som hun kalte det.

Pasient Ja, totalavhold er nok en forutsetning hvis Ivar skal få bukt med drikkingen sin. Så får vi se da. Jeg er ikke overbevist om at han vil dette og evner å se at han faktisk er alkoholiker. Men jeg orker dessverre ikke mer. Han er nødt til å gjøre noe med drikkingen hvis vi skal ha en framtid sammen

5 Kommentarer

# Anonym 21-03-2009 12:53
Det som forundrer meg er at det ikke finnes tilstrekkelig informasjon rundt dette i helsevesenet. Jeg har forsøkt å finne hjelp for min manns alkoholprobleme r i lang tid. Forsøkte helsestasjonen, lege...men ingen visste helt hvor jeg skulle henvende meg. Jeg ble så frustrert og visste ikke hvordan dette kunne løses. Inntil jeg en dag fikk tips om Blåkors. Å komme inn i systemet tar laang tid, men det har gitt meg nytt mot og forståelse, veiledning, min mann har vel blitt litt mer bevisst, men står på stedet hvil....Tenk så mange mennesker som sliter med dette. Synes TV aksjonen var kjempebra. Å bevisstgjøre et helt folk på at dette er et stort og voksende problem!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 30-12-2008 15:49
Hvor lenge skal en være nødt til å være gift med en alkoholiker? Er 50 år nok? Ja, det er mer enn nok. Jeg er 74 år nå og synes det er grusomt at jeg har bare noen år igjen å leve. Og at de siste årene mine skal brukes til å passe på min mann så han i trygge omgivelser kan få leve ut sin lidenskap for alkohol. Blandingen med hjertemedisiner og alkohol gjør vel at jeg snart kan "håpe" på en forandring. Dette er et hjertesukk fra en fortvilet kvinne. Min medfølesle med alle som lever under samme fordhold.
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 16-03-2008 17:39
min far er en alkoholiker.Han er helt Korka når han drikker det er helt forferdelig når han begynner.Han har ikke vært pappan min på 8 år.Jeg kommer i helgene når pappa lover og holde seg edru, han klarte det er periode, så begynte han igjen og drikke.Pappa tåler ikke Alkohol Det verste han drikker er sprit (gjennomsiktig , vann aktig)¨for litt siden brakk pappa beinet(mens han var full) Så når han er full kommer han seg ikke opp trappa (heldigvis for meg).Jeg har bedt pappa søke hjelp men når jeg bringer det opp får jeg en kald skuleder tilbake, det er som å snakke med en mur vegg.Hele familien på pappa sin side er sånn botsett fra onkelen min.Mamma er ikke alkoholiker men hu og pappa krangler hele tiden, jeg kommer alltid i kryssilden. Det føles som det er deg mot hele verden. Pappa sier han søker hjelp men Jeg vet ikke om jeg skal tro han.. En 13 år gammel jente
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 02-10-2007 16:48
Jeg er 28 år og har utdannelse som går på å jobbe med rusmisbruk så dette er ikke nytt el ukjent for meg. Min far har drukket tett i 10 år og det er helt forferdelig, nå har min mor flyttet fra han men han gir seg ikke likevel. Han er periode dranker og er forferdelig stygg (verbalt) med alle når han drikker. Vi hjelper han hele tiden med får bare drit tilbake, nå orker vi ikke mer. Det ødelegger alle forhold i familien
Svar | Svar med sitat | Siter
# Preben 25-03-2007 22:38
Dette var som om jeg skulle ha skrevet det selv. Det typiske for en alkoholiker er at hann/hunn er den siste som kan innrømme at hann/hunn har et problem, benektelsen er ofte det som tilslutt tar livet av mange alkoholikere desverre. Men de som er så heldige og har noen som er glad i en, en jobb, og som til slutt setter ned benet med beskjed om at, \"hvis du nå ikke gjør noe med ditt problem blir du helt alene her, du og flaska\" Hvis ikke en alkoholiker får noen konsekvenser av sin drikking, ja da får de heller ikke noen grunn til og sette flaska vekk. Men de som ikke bytter fylla med noe annet, ja de får det ikke så lett med å holde seg edru heller desverre. Høres dette kjent ut? En tørrlagt en.
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Hematom? Sv: Hematom?

I dag 14:24

Jeg er enig med fysioterapeuten at det kan være en rest etter blødningen som du kanskje hadde da du traff...

Sv: Objekt mot/i øyet Sv: Objekt mot/i øyet

I dag 14:22

Dersom jenta ikke kniper igjen øyet eller gir uttrykk for noe ubehag og øyet ikke er rødt eller det renner...

Sv: Kvalme og oppkast Sv: Kvalme og oppkast

I dag 14:20

Hvis kvalmen/oppkast skyldes matforgiftning, er det vanligvis ikke så mye man kan gjøre utover å vente på...

Sv: Vondt i venstre side rygg Sv: Vondt i venstre side rygg

I dag 14:19

Vanskelig å si, men nyrestein, lungebetennelse eller annen lungelidelse er mulige forklaringer. Jeg synes du...

Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft

I dag 14:17

Hvis du ikke har andre symptomer og du er feberfri, ville jeg kanskje ha sett det hele an en dag eller...

Sv: Hjernerystelse Sv: Hjernerystelse

I dag 14:15

Jeg foreslår å ikke heade eller å dunke hodet de nærmeste par månedene. Og det blir vel vanskelig å...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

I dag 14:14

Du må nesten beskrive anfallene litt nærmere... Kan du det?

Sv: Føflekk Sv: Føflekk

I dag 14:13

Det vil jeg tro lar seg gjøre, men pass på å dekke til såret/arret når du er i syden for å unngå å bli...

Sv: Bør man teste for HPV flere steder? Sv: Bør man teste for HPV flere steder?

I dag 14:12

1. Vaksinen vil redusere risikoen for reinfeksjon. 2. Se tekst merket med gult på denne siden:...

Sv: Vannmangel? Sv: Vannmangel?

I dag 14:06

Ja - det kan høres ut som du drikker litt lite (mørk urin, trøtt og slapp, to glass om dagen....), men jeg...

Sv: spyttkjertel På høyere Sv: spyttkjertel På høyere

I dag 14:02

Det er vanskelig å få dette sjekket uten å gå til lege. Om du har hatt en infeksjon i spyttkjertelen...

Sv: Øre nese hals Sv: Øre nese hals

I dag 14:00

De gule klumpene som du nevner kommer - slik du skriver - antagelig fra groper i mandlene dine. I gropene som...

Sv: Akne Sv: Akne

I dag 13:55

Jeg foreslår at du spør legen din om det er aktuelt å legge til en ekstra krem for å få økt effekt eller...

Sv: Hals Sv: Hals

I dag 13:53

Jeg ser ikke noe sikkert galt på bildene. Hvis du opplever at symptomene dine er avtagende og du er i...

Sv: opp og ned i vekt Sv: opp og ned i vekt

I dag 13:50

Jeg foreslår at du spør legen din hvem han har tenkt å henvise deg til og hvorfor vedkommende er bedre...

Sv: hvit klump i navlen min, og lukt Sv: hvit klump i navlen min, og lukt

I dag 13:49

Muligens har du en infeksjon i navlen. I første omgang kan du eventuelt forsøke å rengjøre den to ganger...

Sv: Dott i øret Sv: Dott i øret

I dag 13:46

Jeg foreslår at du kontakter fastlegen din slik at vedkommende kan kikke inn i øret ditt. Ut i fra...

Sv: Sår i svelget Sv: Sår i svelget

I dag 13:43

De hvite klumpene/frøene som du nevner kommer - slik du skriver - antaelig fra groper i mandlene dine. I...

Sv: Depresjon og psykiske utfordringer Sv: Depresjon og psykiske utfordringer

I dag 13:40

Jeg tenker at du først og fremst er avhengig av hva du selv kan få til ved hjelp av teknikker (kognitive?)...

Sv: Utstående ører Sv: Utstående ører

I dag 13:10

Det foreligger ikke entydige kriterier for hvilke plastikkirurgiske inngrep som blir dekket av det offentlige....

Sv: Blødninger etter sex, etter medisinsk abort Sv: Blødninger etter sex, etter medisinsk abort

19/06/2017 14:14

Hvis det svir når du tisser, kan det blant annet skyldes irritert slimhinne etter samleiet eller en...

Sv: Seksuell kontakt etter skabb kur Sv: Seksuell kontakt etter skabb kur

19/06/2017 14:11

Slik jeg forstår brevet ditt, har du ikke vært i en sannsynlig smittesituasjon. Men du har likevel...

Sv: Nyresvikt som barn (Har ingen forhud) Sv: Nyresvikt som barn (Har ingen forhud)

19/06/2017 14:08

Jeg vil tro at det vil være ufarlig å onanere eller ha samleie.

Sv: Blødning ifra rumpe Sv: Blødning ifra rumpe

19/06/2017 14:06

Hvis du siden hendelsen ikke har sett tegn til blod og tarmfunksjonen er normal og du føler deg frisk, kan du...

Sv: Vondt i høyre skulder, arm og ben. Sv: Vondt i høyre skulder, arm og ben.

19/06/2017 13:17

Ut i fra beskrivelsen kan det kanskje høres ut til at du sliter med anspente muskler i nakken, skulderen og...

Sv: hjelp Sv: hjelp

19/06/2017 13:11

Det viktigste er å forebygge arr ved korrekt medisinsk behandling. Søk derfor lege tidlig hvis du er plaget...

Sv: Diastase + imodium Sv: Diastase + imodium

19/06/2017 13:09

Diastase = økt avstand - oftest mellom magemusklene er vanlig etter et svangerskap. Jeg er usikker på om...

Sv: Ueinveisinfeksjon`? Sv: Ueinveisinfeksjon`?

19/06/2017 13:06

Det er ikke så godt å si hva dette skyldes, men du kan ta en tur til legen din og få sjekket at det ikke...

Sv: P-pille Sv: P-pille

19/06/2017 13:05

Man kan gå på p-piller så lenge man har behov for prevensjon. Jeg er ikke kjent med at p-piller medfører...

Sv: Utslett og kløe Sv: Utslett og kløe

19/06/2017 13:04

Kløen og utslettet er kanskje elveblest. Elveblest kalles også får urtikaria og innebærer at celler i...

Sv: Øresmerter Sv: Øresmerter

19/06/2017 12:56

Jeg synes du bør la legen din ta en kikk i øret ditt. Smertene kan skyldes en betennelse i mellomøret, det...

Sv: 2 måner etter sterilisering Sv: 2 måner etter sterilisering

19/06/2017 12:55

Det er ikke vanlig at testikkelen blir veldig hoven to måneder etter sterilisering. Jeg foreslår derfor at...

Sv: Ekstrem tørste Sv: Ekstrem tørste

19/06/2017 12:54

Jeg foreslår at du forsøker å begrense inntaket av vann noe inntil du har vært hos legen din. Det hender...

Sv: Eksem Sv: Eksem

19/06/2017 12:52

Det kan være lurt å være varsom med å bruke kortisonsalver/kremer omkring munnen - både for å unngå...

Sv: Stikkende smerter i rygg og høyre arm Sv: Stikkende smerter i rygg og høyre arm

19/06/2017 12:50

To muligheter er ufarlige muskulære spenninger eller sykdom som påvirker lungehinnen. Sannsynligheten for...

Sv: Mensen Sv: Mensen

19/06/2017 12:44

Ofte er ikke behandling nødvendig ved uregelmessig menstruasjon. Hvis du ønsker regelmessige (og derved...

Sv: Ryggsmerter Sv: Ryggsmerter

19/06/2017 12:40

Ja - dette vil jeg tro at det er mulig å gjøre noe med og anbefaler deg å kontakte en spesialist i...

Sv: Hode Sv: Hode

19/06/2017 12:36

Press i pannen når man bøyer seg framover kan skyldes bihulebetennelse. Svimmelhet når man reiser seg kan...

Sv: Omnic 0,4 mg bruk Sv: Omnic 0,4 mg bruk

19/06/2017 12:32

Jeg er ikke kjent med at Omnic kan forårsake smerter forårsaket av påvirkning av hjertet. Hvor fant du...

Sv: problemer å svelge mat. Sv: problemer å svelge mat.

19/06/2017 12:24

Enig i at du bør kontakte legen din å få svelgvanskene dine utredet.

Sv: Influensa tilbake etter en måned? Sv: Influensa tilbake etter en måned?

19/06/2017 12:23

Om det er tilbakefall av influensaen eller en ny infeksjon vet jeg ikke, men ved hoste, slapphet og lett feber...

Sv: opp og ned i vekt Sv: opp og ned i vekt

19/06/2017 12:20

Å være kraftig undervektig kan tære på skjelettet og ledsaget av menstruasjonsforstyrrelser. Misbruk av...

Sv: privat lege Sv: privat lege

19/06/2017 12:15

En privatpraktiserende lege uten avtale med det offentlige om refusjon av konsultasjonskostnadene kan likevel...

Sv: Lungekreft med spredning til leveren og nyrene Sv: Lungekreft med spredning til leveren og nyrene

19/06/2017 12:09

Carcinoma pulmonalis cum metastasibus hepar et renis.

Sv: Tarm Sv: Tarm

19/06/2017 11:55

Du har rett i at jernmangel ikke er så vanlig hos menn som hos kvinner i fruktbar alder (pga...

Sv: Blodsukker apparat smitte Sv: Blodsukker apparat smitte

19/06/2017 11:49

Ettersom du brukte en helt ny og ren nål, vil tro at det ikke foreligger noen smittefare.

Sv: Trykk i øret Sv: Trykk i øret

19/06/2017 11:47

Følelsen av trykk i øret kan skyldes en begynnende betennelse i mellomøret eller det ytre øret eventuelt...

Sv: Store skulderproblemer Sv: Store skulderproblemer

19/06/2017 11:44

Ut i fra beskrivelsen tenker jeg at en skulderkapsulitt er en mulig forklaring. En annen mulighet er et nytt...

Sv: Brannsår Sv: Brannsår

19/06/2017 11:31

Studier tyder på at risiko for utvikling av hudkreft i arr etter brannskader, kutt o.l. er svært liten.

Sv: Mandeloperasjon Sv: Mandeloperasjon

19/06/2017 11:26

Ja - jeg tror det kan være lurt å velge mer flytende mat for å redusere sannsynligheten for blødninger.

Sv: Lett forhøyet hvite blodlegemer Sv: Lett forhøyet hvite blodlegemer

19/06/2017 11:24

De lett forhøyete blodprøvene dine kan kanskje være en følge av operasjonen eller en lett forkjølelse. I...

Sv: Attraktiv lege Sv: Attraktiv lege

09/06/2017 13:18

Det er en vanskelig problemstilling som jeg ikke har et klart svar på, men legeforeningens etiske råd...

Sv: Forstoppelse Sv: Forstoppelse

09/06/2017 13:08

Jeg ville ha forsøkt å ta laktulose 5-10 ml 3 ganger daglig. Laktulose (Laktulose®, Levolac®, Duphalac®)...

Sv: Twar Sv: Twar

09/06/2017 13:06

Det finnes tre utgaver av klamydiabakterien. En av dem er klamydia pneumoniae, også kalt TWAR. Denne mikroben...

Sv: Kul på halsen Sv: Kul på halsen

09/06/2017 13:04

Det er vanskelig å si ut hva kulen skyldes uten å undersøke deg, men det er vanlig å kunne kjenne kuler...

Sv: Svært lange blødninger under mens Sv: Svært lange blødninger under mens

09/06/2017 13:02

Jeg foreslår at du kontakter legen din slik at du kan få utelukket at blødningene skyldes en sykdom. Hvis...

Sv: Smertelindring Sv: Smertelindring

09/06/2017 12:58

Jeg kan dessverre ikke bistå med forskrivning av medisiner. Mitt råd er at du kontakter fastlegen din om...

Sv: Mandeloperasjon Sv: Mandeloperasjon

09/06/2017 12:56

Tiltagende smerter av omlag 2 ukers varighet er ikke uvanlig etter en mandeloperasjon. Du har i tillegg hatt...

Sv: solbrent Sv: solbrent

09/06/2017 12:31

Jeg synes du bør unngå å få sol på områdene som ble solbrent igår. Hvis det ikke er til å unngå, bør...

Sv: Syk og redd for kreft Sv: Syk og redd for kreft

09/06/2017 12:30

Lavt nivå av vitamin D og jern er vanlig - spesielt lavt jern hos kvinner i menstruerende alder. Hvorvidt...

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK