Hva kan utslettet komme av?

Utslett kan utløses av flere sykdommer eller ytre påvirkninger. Det kan komme i forbindelse med infeksjoner, allergi eller hudirritasjon.

Den vanligste årsaken til utslett er at en har vært utsatt for et stoff en er allergisk mot. Vær oppmerksom på at stoffet kan være noe du har tålt tidligere, men som du over tid har utviklet en overfølsomhet for.

Utslett kan også skyldes ulike infeksjoner eller irritasjon forårsaket av ytre miljøpåvirkninger, som sollys eller tørr, kald luft.

Barn

Enkelte barnesykdommer kjennetegnes ved utslett, for eksempel:

- røde hunder
- meslinger
- vannkopper
- den fjerde barnesykdommen
- den femte barnesykdommen
- skarlagensfeber

Røde hunder: Et lyserødt, småflekket utslett starter som regel i ansiktet og sprer seg videre til bryst, rygg, armer og ben.

Meslinger: Utslettet er først småflekket og lyserødt, men flyter etter hvert sammen til større områder og får en litt mørkere farge. Typisk starter det bak ørene, for så å spre seg nedover halsen, kroppen og til slutt til armer og ben.

Vannkopper: Utslettet starter gjerne på brystet og ryggen og sprer seg så til ansikt, hodebunn, armer og ben. Det begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. Utslettet klør ofte.

Den fjerde barnesykdommen (tredagersfeber): Barnet får som regel plutselig høy feber (39-40 grader). Etter tre-sju dager vil vanligvis overkroppen bli svakt rødfarget og småprikket. Utslettet kan spre seg videre til halsen, armene, beina og ansiktet.

Den femte barnesykdommen: Utslettet starter som regel i kinnene og ser i starten nesten ut som om barnet har fått seg et slag på kinnene. Etter hvert blir utslettet småprikket og sprer seg videre til skuldre, armer, overkroppen og noen ganger lårene.

Skarlagensfeber: Vanligvis får barnet først en tydelig hissig rødfarge i ansiktet. Utslettet går så videre til nakken, overkroppen, lysken og rundt kjønnsorganene. Etter hvert vil huden skalle av i håndflaten og under fotsålen.

Voksne

Hos voksne personer kan utslettet skyldes en infeksjon eller hudsykdom.

Eksempler på infeksjonssykdommer som kan gi utslett er:

- brennkopper
- herpes
- helvetesild
- soppinfeksjoner

Brennkopper: Sykdommen gir typiske sår med gulaktig skorpe som væsker. Blemmene revner fort og etterlater en glatt og blank sårflate. Utslettet kommer som regel på områder som ikke dekkes med klær, som ansikt, hodebunn og hender.

Herpes: Et herpesutbrudd kjennetegnes først ved en stikkende kløe/svie i huden. Etter hvert vil væskefylte blemmer bli synlige. Utslettet er vanligvis vondt og kløende. Herpesutbrudd forekommer vanligvis i ansiktet eller rundt/på kjønnsorganene. Alle områder av kroppen kan imidlertid rammes, spesielt slimhinner.

Helvetesild: Utslettet starter med kløe, prikking, sviing eller smerter i et avgrenset område av huden. I løpet av tre-seks dager vil et utslett med små blemmer vise seg. Blemmene blir fylt med puss og kan etter hvert begynne å blø. Som regel blir regionen rundt brystkassen rammet, men noen får også utslett på halsen og i ansiktet.

Soppinfeksjoner: Soppinfeksjoner kan minne om flere andre hudsykdommer. Huden i det rammede området er som regel skjellet, rød og flasset. Vanlige områder for soppinfeksjon er føtter, negler, hender, hodebunn og skrittet. Sopp ellers på kroppen blir gjerne kalt for "ringorm”.

Vær også oppmerksom på at enkelte alvorlige infeksjoner, som blodforgiftning eller meningokokksykdom, kan gi hudblødninger som likner på utslett.

Eksempler på hudsykdommer som gir utslett eller andre hudforandringer er:

- Eksem: Huden blir rød og væskende eller tørr og skjellete.
- Kviser: Spesielt hud i ansiktet og på skuldre/rygg er preget av hudormer og akne.
- Psoriasis: Utslettet er rødt, dekket av hvite eller sølvfargede ”skjell”.
- Pityriasis rosea: I begynnelsen er utslettet en rosa flekk, noen dager sener er overkroppen preget av mange små ovale flekker.
- Lichen planus: Spesielt huden på håndledd og ankler får mange små, kantete, lilla, glinsende knuter som klør intenst.
- Rosacea: Likner på kviser, men har ingen hudormer. Utslettet vil som regel ikke spre seg til området rundt munn og øyne.
- Elveblest: Røde, kløende vabler som skyldes en allergisk reaksjon.
- Erythema multiforme: Gir røde flekker inni håndflatene, på fotsålene, leggene, underarmene og i ansiktet.
- Knuterosen: Er vanligvis ledsaget av feber og smerter. Gir vonde lilla knuter på legger, knær og underarmer.
- Allergiske reaksjoner: Å bli utsatt for stoffer en er allergisk mot, kan føre til utslett. Sollys eller kald, tørr luft kan også være en utløsende faktor.
- Lus, skabb eller insektsstikk/bitt: Parasittene eller insektene kan gi kløende utslett og allergiske reaksjoner.

Når bør jeg kontakte lege?

Voksne bør rådføre seg med lege umiddelbart hvis utslettet kommer etter inntak av legemidler.

Dersom eksemet væsker, oppstår i hendene eller ikke viser tegn til bedring, bør du kontakte lege i løpet av ett-to døgn.

Utslett hos barn bør føre til umiddelbart legebesøk dersom:

- utslettet ikke hvitner når en trykker på det
- eksemet dekker store deler av kroppen
- barnet blir sløvt
- en mistenker at utslettet skyldes medikamentbruk

Kontakt lege innen ett-to døgn hvis barnet har væskende utslett eller dersom utslettet ikke viser tegn til bedring.

Hvordan kan jeg forebygge utslett?

Klarer du å styre unna stoffer du er allergisk mot, vil du ikke få utslett. Dette forutsetter selvfølgelig at du er fullt klar over hvilke stoffer dette er. Legen din kan hjelp deg med å finne ut av dette.

Å styre unna infeksjoner, kan imidlertid være vanskeligere. Et vanlig hverdagsliv innebærer som regel omgang med andre mennesker. Ofte vet ikke smittebæreren at han eller hun er infisert. I tillegg er mange sykdommer på sitt mest smittsomme før de bryter ut – det vil si, før smittebæreren er klar over at han eller hun er syk.

For personer med allergi eller eksem kan antihistaminer mildne utbrudd og kløe.

9 Kommentarer

# Guest 07-08-2016 13:26
Jeg har fått oransje prikker på huden min, det er i ansiktet ved haken og ut til bak ørene, brystet og litt på magen og veldig mye nesten over hele halsen... Det har vært der i 2 år nå og det flasser av når jeg har dusjet og skrubber det av med hånkle... Hva er dette ?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 29-12-2013 02:01
Hei, jeg har fått en allergisk reaksjon av et plaster. Startet med hevelse og ekstremt kløe og har nå endt med en gul væskefylt blemme som svir. Det har skjedd en gang tidligere, da var det ikke så ille, så jeg fikk en Hydrokortison krem(Clean Chemical Sweden) av legen min, men den gir ingen virkening nå. Har bare blitt værre. Hjelp!
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 09-09-2013 00:07
Hei, jeg har fått en "blemme" på venstre side av kjeven og en rett under venstre øre. De begynte som to små prikker som ikke var noe ubehagelig, men nå har de sprekt opp og klør noe forferdelig. De svir og "verker". Jeg har ikke rørt/klemt på disse. Har hatt disse i 4 dager nå. Jeg er 19 år, så vil vel ikke tro dette er en barnesykdom, dog jeg hadde vannkopper i en alder av 16 år. Noen som vet hva dette kan være??? :-)
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 01-09-2013 13:23
min datter 9 år har fått røde klumper har hatt det i to dager nå, det er i et lite område på underarmen, ser ut som der er væske i klumpene, og klør veldig, hva kan det være?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Guest 20-02-2013 01:53
Hei, jeg har fått noen rosa prikker som startet på magen og det har etterhvert blitt mer og mer utover rygg og lår. Det ser også ut som at det på en måte flasser, please hjelp meg ! :(
Svar | Svar med sitat | Siter
# gjest3892 24-09-2012 05:33
Jeg har hatt noen røde prikker som først begynte under armen den ble stor og Hovden også ettervært kom det et hull der også klemte jeg ut masse sånn verk som var litt gult og rød aktig etterlever kom det på lårene først på det ene også på det André og må har jeg fått en rett under rompa de andre er nesten borte men det sitter en liten kul eller noe hardt igjen , jeg lurer virkelig på hva dette er ;)?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 07-11-2008 02:06
jeg skrev ded med kløe å håper på at svaret kommer bl.a på mail, har ikke no særlig mulihet til å sjekke denne siden.. :S
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 07-11-2008 02:04
Hei. har noen blemmer som kan ligne på loppebitt, men de er av ulikestørrelser og klør noe inni hampen, har det stort sett over hele kroppen, armer, ben, mage, rygg.. Er det noen som aner hva dette kan være?
Svar | Svar med sitat | Siter
# Anonym 10-09-2008 00:55
Svar | Svar med sitat | Siter

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Fortsatt skade i pekefinger Sv: Fortsatt skade i pekefinger

30/11/2016 12:16

Det kan hende at leddet ditt er litt irritert etter skaden selv om det ikke er noen synlige skader på...

Sv: Falsk positiv svar på morfin Sv: Falsk positiv svar på morfin

30/11/2016 12:14

Jeg kjenner dessverre ikke til at energidrikker inneholder morfin.

Sv: Blodfortynnende og Omega-3 Sv: Blodfortynnende og Omega-3

30/11/2016 12:14

Du bør snakke med legen din før du bruker omega-3 flerumettede fettsyrer sammen med apixaban (Eliquis)....

Sv: Ang. manglende menstruasjon Sv: Ang. manglende menstruasjon

30/11/2016 12:11

De hyppigste årsakene til manglende menstruasjon i din alder er: - Vekttap og spiseforstyrrelser - Intensiv...

Sv: Ubalanse Sv: Ubalanse

30/11/2016 12:04

Bakteriell vaginose er en vanlig forstyrrelse av skjedens bakterieflora som forekommer hos en av tre kvinner i...

Sv: Tannlege Sv: Tannlege

29/11/2016 15:58

Dette må du nok ta opp med en tannlege, da jeg dessverre ikke har kompetanse til å besvare odontologiske...

Sv: hepatitt c Sv: hepatitt c

29/11/2016 15:58

Aktivt rusmiddelmisbruk er ofte et hinder for behandling mot hepatitt C. Det har vært vanlig å "kreve" seks...

Sv: Trøtthet Sv: Trøtthet

29/11/2016 15:48

Det kan hende at du trenger mye søvn fordi du er en travel jente med mange forpliktelser på skole, hjemme og...

Sv: Smerter på skrå over penis/lysken Sv: Smerter på skrå over penis/lysken

29/11/2016 15:43

Kan det være et lyskebrokk som forårsaker smertene? Slike brokk blir ofte behandlet med såkalt...

Sv: Hjerneslag Sv: Hjerneslag

29/11/2016 15:39

Som pårørende er det vanskelig å være vitne til at en person som man er glad i fatter en beslutning som...

Sv: Hjertemisiner ? Sv: Hjertemisiner ?

29/11/2016 15:30

Selo-Zok tilhører en gruppe medisiner som heter betablokkere. De senker hjerterytmen og begrense hvor mye...

Sv: Sykdom Sv: Sykdom

29/11/2016 15:26

Jeg har dessverre ikke noe navn på fenomenet du beskriver.

Sv: Metoprolol Sandoz 100mg Sv: Metoprolol Sandoz 100mg

29/11/2016 14:03

Jeg foreslår at dere kontakter lege slik at din far kan få medisinsk tilsyn ettersom han har pustevansker og...

Sv: p-stav, når virkning? Sv: p-stav, når virkning?

29/11/2016 13:59

Dersom p-staven settes inn innen 24 timer etter siste tablett med Cerazette, er det normalt ikke behov for...

Sv: HPV Sv: HPV

29/11/2016 13:55

Det finnes over 100 varianter av HPV-virus. Hos de fleste kvitter kroppens seg med HPV-virus i løpet av 2-3...

Sv: Før operasjon av ankelen Sv: Før operasjon av ankelen

29/11/2016 13:52

Ja - det vil jeg tro er best. Ved mange ulike kirurgiske inngrep pleier man å vente med operasjonen til...

Sv: Barn Sv: Barn

29/11/2016 13:51

Ja - det tror jeg vil gå bra. Snakk med legen på sykehuset eller fastlegen deres om de kan skrive en...

Sv: Isotretinoin Sv: Isotretinoin

29/11/2016 13:45

Det er ikke uvanlig at man opplever forverring før bedring inntrer. Etter fire måneder vil de fleste merke...

Sv: vansker med hukommelsetap Sv: vansker med hukommelsetap

29/11/2016 12:59

Ettersom du i lengre tid har slitt med hukommelsesvansker, opplevelsen av å ikke være til stede og...

Sv: hoste Sv: hoste

29/11/2016 12:54

Jeg foreslår at du spør legen din om hostingen kan skyldes en forverrelse av din kols og om du vil ha nytte...

Sv: mage Sv: mage

29/11/2016 12:48

Hva magesmertene dine skyldes, vet jeg ikke, men luftsmerter er en av flere mulige forklaringer. I tillegg kan...

Sv: Angst og panikkangst Sv: Angst og panikkangst

29/11/2016 12:45

Panikkangst er kjennetegnet av gjentatte anfall med sterk angst. Det er typisk at de oppstår plutselig og...

Sv: mage tarm.. Sv: mage tarm..

29/11/2016 12:42

Du finner informasjon på følgende side: goo.gl/jX5XWk

Sv: strammere svettelukt av Cipralex? Sv: strammere svettelukt av Cipralex?

28/11/2016 13:38

De fleste medisiner mot depresjon har økt svette som bivirkning. Det gjelder særlig de som påvirker nivået...

Sv: Tynn hud Sv: Tynn hud

23/11/2016 12:28

Huden vil trolig fortykkes av seg selv etter hvert. I mellomtiden kan du eventuelt smøre på en fet krem...

Sv: Sønnen min Sv: Sønnen min

23/11/2016 11:51

Kanskje følgende artikkel kan være av interesse/relevans? goo.gl/4kYjps

Sv: Husutslett Sv: Husutslett

23/11/2016 11:49

Jeg tror at nuppene kanskje kan være tilstoppete hårsekker (keratosis pilaris). Tilstanden er vanlig,...

Sv: Tvt-o Sv: Tvt-o

23/11/2016 11:44

Jeg ville forventet hadde du nå hadde opplevd bedring som følge av inngrepet. Ettersom det nå har gått...

Sv: Doven/nummen fot Sv: Doven/nummen fot

23/11/2016 11:40

Jeg foreslår at du kontakter legen din for en vurdering av nummenheten i foten. En kartlegging av...

Sv: Diabetes Sv: Diabetes

23/11/2016 11:30

Rundt 250.000 personer i Norge har diabetes type 2, og det anslås at ytterligere 250.000 er i ferd med å...

Sosial angst Sosial angst

03/12/2016 13:14

www.veganskmat.no

Sosial angst Sosial angst

03/12/2016 13:13

Kan også lese her: vegansk blogg for unge veganske matoppskrifter

Fantasivenn Fantasivenn

02/12/2016 13:06

vil ha svar pliss hilsen ein gut.

Fantasivenn Fantasivenn

02/12/2016 12:49

hei har ei i klassen som har ein fantasi venn og hun er 13 år hun sier hei til henne og ser henne vor en hun g...

Generelt om selvmord Generelt om selvmord

29/11/2016 17:54

Har fått selvmordstanker nå i det siste. Men tankene har verdt der i 2 år. Jeg venter bare på en gylden muligh...

Brist i knokkel (fissur) Brist i knokkel (fissur)

29/11/2016 17:52

Jeg slo en murvegg og har fått en hevelse i en av finger knoklene. det er vondt å bevege fingeren.

Menn som søler Menn som søler

22/11/2016 18:17

I en bestemt situasjon kan det være smart å sitte ned ved vannlatning. Det erfarte jeg en kveld jeg kom fra ki...

Parforhold og bipolar lidelse Parforhold og bipolar lidelse

08/11/2016 23:41

har bipolar 2 sykdom er jente og er ung , er i et forhold men en jeg har vær sammen med i 2 år og vi bor i lag...

Propecia® Propecia®

08/11/2016 19:40

Propecia er ikke så dyrt nå. Du kan hente ut en pakke på 100 tabletter for 825 kr hos Aåptek1.

Fremfall av livmor og skjede Fremfall av livmor og skjede

08/11/2016 03:39

Ny operert-Fremfall !! Tenkte å oppdatere denne siden litt. Har gruet meg helt sykt til denne operasjon det å ...

Bukspyttkjertelbetennelse - pancreatitt Bukspyttkjertelbetennelse - pancreatitt

05/11/2016 20:10

Som Jøran håper at det kommer flere lett leselige artikler . Veldig bra skrevet og mye bra informasjon om sykd...

Nervesmerter - isjias Nervesmerter - isjias

02/11/2016 20:49

Har dessverre fått store problemer med Isjias etter Kneprotese operasjon for 6 uker siden. Plagene har vært så...

Åtte myter om bipolar lidelse Åtte myter om bipolar lidelse

02/11/2016 14:03

7. Personer med bipolar lidelse bør ikke ta antidepressivaDette er så avgjort ingen myte! Ja, antidepressiva v...

Generelt om selvmord Generelt om selvmord

01/11/2016 00:01

Et avskjeds brev er noe man skriver for å kunne fremdeles for sikre seg om at folk for eksempel vet at du var ...

Kneskader Kneskader

29/10/2016 20:40

du har vird knnet brorr

Rusmisbruk Rusmisbruk

26/10/2016 17:05

pålitelig forsyning av kredittHalloJeg passerer gjennom denne kanalen for å informere ett og alt som i år jeg ...

Medikamentell behandling? Medikamentell behandling?

26/10/2016 11:16

Barn min ta equasym 30 mg.Kan han tar mmr vaksine?

Crohns sykdom Crohns sykdom

25/10/2016 20:12

Har hatt Crohns i 28 år, men har ikke hatt noen effekt av endring av kosthold, osv. Crohns kan i noen tilfelle...

Crohns sykdom Crohns sykdom

25/10/2016 12:47

hei gjest 8261. det er lenge siden du skrev dette- men ønsker kontakt med deg!! Din vei til å bli frisk er den...

Ereksjonsproblemer Ereksjonsproblemer

24/10/2016 15:25

Du kan prøve P2 ereksjonstilskudd

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK