Ordbok -

Term:

 • Ødem

  Væskeansamling i vevet. Kan forekomme lokalt eller over hele kroppen. Eksempel: Hjerneødem.

 • ØNH

  Forkortelse for øre, nese og hals. F.eks. ØNH-avdelingen på sykehuset.

 • Ørebetennelse

  Otitt. Betennelse i øret. Kan sitte i det ytre øret og øregangen, i mellomøret eller i det indre øret. Betennelse i øregangen kan dels skyldes eksem, dels for energisk rensing. Betennelse i det indre øret krever legebehandling. Symptomer er svimmelhet, oppkast, øresus og døvhet.

 • Øreskylling

  Rengjøring av øret ved hjelp av en stor sprøyte som inneholder vann med samme temperatur som kroppen.

 • Øresus

  Tinnitus. Opplevelse av lyd som oppstår inne i øret eller i hørselsgangene. Oppstår på grunn av unormal stimulering av hørselsystemet. Kan skyldes selve ørene eller andre steder på kroppen. Den vanligste årsaken er aldersforandringer i øret. Mellomørebetennelser, betennelser i det indre øret (f.eks. Menieres sykdom), larmskader, ørevokspropper eller svulster på hørenerve/hjernestamme kan også gi øresus.

 • Øret

  Kroppsdel hvis hovedfunksjon er å oppfatte lyd. Mennesker har to ører. Det er vanlig å dele inn ører i en indre, midtre og en ytre del.
  - Det ytre øret: Består stort sett av hud og brusk. Skal lede lyden inn i øregangen og beskytte det indre øret mot fremmedelementer.
  - Mellomøret: Inneholder en knokkelkjede bestående av hammeren, ambolten og stigbøylen.
  - Det indre øret: Inneholder bl.a. sneglehuset som omdanner vibrasjoner til nervesignaler. Labyrinten hjelper til med å holde balansen.

 • Ørevoks

  Cerumen. Et stoff som dannes i øregangens hudkjertler for å hindre skadelige partikler i å nå trommehinnen.

 • Øsofagus

  Medisinsk betegnelse på spiserøret. Et muskulært rør som leder fra halsen til magesekken. Fører føde og væske aktivt ned i magesekken ved hjelp av regelmessige sammensnøringer som forflytter seg i lengderetningen (peristaltikk). Spiserøret er omkring 23 - 25 cm langt hos voksne personer.

 • Østrogen

  Kvinnelig kjønnshormon. Dannes hovedsakelige i eggstokkene. Gir kvinnen de kvinnelige kjønnskarakterer og er med i reguleringen av menstruasjonssyklusen. Kan fremstilles syntetisk.

 • Øyekatarr

  Bindehinnebetennelse (konjunktivitt). Betennelse i øyets bindehinne. Øyet blir rødt og svir/klør. Kan skyldes sterkt lys, allergi, virus eller bakterier.

 • Øyet

  Oculus. Kroppens synsorgan. Menneskets øye består av en hul kule (øyeeplet) som ligger i en pute av fett i øyehulen.
  Ytterst på øyeeplet går den hvite senehinnen over i den gjennomsiktige hornhinnen. Innerst sitter årehinnen, som er rik på blodårer og sørger for blodforsyningen til øynene. Fremre del av denne hinnen danner regnbuehinnen (iris). Den svarte åpningen midt i regnbuehinnen er pupillen. Innerst er netthinnen (retina).

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg