Ordbok - E. coli

Term: E. coli

  • E. coli

    Escherichia coli er en såkalt gram negativ tarmbakterie som ble oppdaget av barnelegen Theodor Escherich i 1919, og har fått navnet sitt derfra.

    E. coli er som oftest en harmløs bakterie for oss mennesker, og den er en naturlig forekommende bakterie i tarmen.

    I noen spesielle tilfeller kan den imidlertid gi sykdom, for eksempel når den overføres fra tarmsystemet til urinrøret. Den kan da gi urinveisinfeksjon. E.coli er nettopp den vanligste årsaken til urinveisinfeksjon hos kvinner.

    Dersom bakterien kommer inn i bukhulen via rifter eller huller i tarmen, kan den gi bukhinnebetennelse, en potensielt dødelig tilstand.

    Enkelte E. coli-stammer produserer en gift som kan forårsake matforgiftning. Som regel skyldes dette at bakterien kommer inn i kjøttet under slaktingen av dyret, og at kjøttet ikke er godt nok varmebehandlet (stekt/kokt) før det spises. For barn og eldre eller personer med svakt immunforsvar kan en slik matforgiftning være dødelig, selv om den er relativt harmløs for friske mennesker.

    E. coli er følsom for antibiotika, og infeksjoner med bakterien lar seg dermed behandle effektivt.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg