Ordbok -

Term:

 • G-punktet

  Mannens prostatkjertel ligger rundt urinrøret på undersiden av urinblæren. Kjertelens oppgave er å tilføre sæden væske. Man har lenge visst at det finnes rester av lignende kjertler også rundt kvinners urinrør med kanaler som munner ut i urinrøret. Tyskeren Gräfenberg publiserte i 1950 en artikkel om emnet og det er etter han at begrepet G-punktet stammer. Stimulering av prostatakjertelen hos menn kan gi en viss lystopplevelse. Ikke overraskende er det vist at dette også gjelder kvinners G-punkt som ligger på framsiden av skjeden like innenfor åpningen.

 • GAD

  Generalisert angstlidelse (GAD) er engstelse og spenning knyttet til hverdagslige ting og hendelser.
  Dersom plagene gjør seg gjeldende de fleste dagene i en periode på minst seks måneder slik at de gjør daglige gjøremål vanskelige, kan det dreie seg om GAD.

 • Galle

  Sekret som dannes i leveren og avgis til tolvfingertarmen via galleveiene. Spiller en viktig rolle i fordøyelsen, særlig for spalting og opptak av fett i tarmen. Er også nødvendig for at fettoppløselige vitaminer (vitamin A, D, E og K) skal suges opp og nyttiggjøres av kroppen.

 • Galleblærebetennelse

  Betennelse i galleblæreveggen, vanligvis som følge av gallestein. Gir smerter i leverområdet og feber, kvalme og brekninger.

 • Galleblæren

  Latinsk: vesica fellea. En blære som lagrer gallen som produseres i leveren. Tømmer seg ved måltider via gallegangen til tolvfingertarmen, der magesaften nøytraliseres og fettet spaltes.

 • Gallestein

  Steinaktige dannelser i galleblæren. Hvis en gallestein stenger en gallegang eller kommer i klem, oppstår det sterke, anfallsvise smerter i leverområdet, samt gulsott. Behandles med smertestillende midler, eventuelt kirurgisk.

 • Galleveisdyskinesi

  Feilfunksjon i muskulaturen som omgir galleblæren og tunnelsystemet som leder gallen fra galleblæren ned i tolvfingertarmen og som fører til dårlig tømming av galleblæren eller spasmer i tunnelsystemet.

 • Ganglion

  En samling med vev, f.eks. en seneknute eller en knuteformet samling av nerveceller.

 • Gangren

  Koldbrann. Lokal vevsdød på grunn av ulike faktorer som for eksempel nedsatt eller avstengt blodtilførsel.

 • Gardnerella vaginalis

  Gardnerella vaginalis er navnet på en bakterie som sammen med en andre vaginale bakterier kan gi skjedebetennelse også kalt bakteriell vaginose. Dårlig hygiene er ingen medvirkende årsak til plagene. Det motsatte, overdreven vasking kan derimot gi såre slimhinner som gir lettere adgang for bakteriene.

  Typiske tegn på denne typen vaginose, som også kalles gardnerella-vaginose, er utflod med en karakteristisk lukt som minner om råtten fisk. Kløe og svie i forbindelse med urinering er andre symptomer som kan oppstå.

  Bakteriell vaginose behandles med en antibiotikakur.

 • Gastroenteritt

  Akutt betennelse i magesekk og tarm. Skyldes ofte infeksjon med bakterier eller virus. Ytrer seg ved kvalme, brekninger, diaré og feber.

 • Gastrostomi

  En operasjon der man lager en åpning fra huden direkte inn til magesekken.

 • GBS

  Forkortelse for gruppe B Streptokokker. GBS er bakterier som finnes i kroppens naturlig bakterieflora, spesielt i tarmen og i skjeden.
  Opptil 30 prosent av alle kvinner har disse bakteriene. Bakteriene kan overføres til barnet under fødsel. Dette skjer hos cirka halvparten av alle gravide kvinner med GBS.
  GBS–infeksjon hos nyfødte og spedbarn kan gi alvorlig sykdom med symptomer på blodforgiftning (sepsis), hjernehinnebetennelse (meningitt) eller lungebetennelse (pneumoni).

 • Generalisert angstlidelse

  Forkortet: GAD. Engstelse og spenning knyttet til hverdagslige ting og hendelser.
  Dersom plagene gjør seg gjeldende de fleste dagene i en periode på minst seks måneder slik at de gjør daglige gjøremål vanskelige, kan det dreie seg om GAD.

 • Geriatri

  Læren om alderdomssykdommene, årsaker og hvordan de kan forebygges og behandles.

 • Gerontopsykologi

  Alderspsykologi. Det aldrende menneskets psykologi.

 • Gestagen

  Også kalt progestagen. Hormon med virkning lik progesteron (det eneste naturlige progestagenet). Har antiøstrogen effekt og hemmer produksjonen av kjønnshormoner.
  Brukes i hormonell prevensjon (p-piller, minipiller og hormonspiral). Er også nyttig ved en rekke gynekologiske tilstander.

 • Gestaltterapi

  En retning innen den humanistiske psykologien. Ordet "gestalt" er tysk og kan nærmest oversettes med ”et meningsfylt hele” eller "et komplett mønster".
  Grunnleggende ideer i gestaltterapi er at hver enkelt er ansvarlig for egne valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir.
  Gestaltterapi brukes også for å bearbeide tidligere, uferdige kriser eller opplevelser - disse blir kalt uavsluttede gestalter.

 • Giardiasis

  Tarminfeksjon forårsaket av den encellede parasitten Giardia lamblia.

 • Gikt

  Samlebetegnelse på lidelser som gir smerter og stivhet i muskler og ledd.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg