Ordbok -

Term:

 • Jern

  Et mineral som bidrar til transport av oksygen til cellene. Ved jernmangel vil de røde blodlegemene transportere mindre oksygen.
  Jern deltar også i omdannelsen av karbohydrat, fett og proteiner til energi som kroppen kan bruke.
  Gode kilder til jern er kjøtt, innmat, grove kornprodukt og egg.

 • Jernmangel

  I kroppen er jernet hovedsakelig bundet til hemoglobin, og bidrar til transport av oksygen til cellene. Hvis man har jernmangel vil de røde blodlegemene transportere mindre oksygen.
  Enkelte personer er ekstra utsatt for jernmangel. Det gjelder spesielt menstruerende kvinner, kvinner som bruker spiral (ikke hormon-spiral), gravide og ammende, blodgivere, personer med visse tarmsykdommer, barn og ungdom, vegetarianere og andre med ensidig kosthold.

 • Jod

  Inngår i to stoffskiftehormon, tyroksin og trijodtyronin, som er nødvendige for at skjoldbrukskjertelen skal fungere. Jod er også viktig for omsetning av næringsstoffer i kroppen.
  Den beste matvarekilden til dette mineralet er saltvannsfisk. Vanlig bordsalt kan også være tilsatt jod. Jodmangel er meget sjelden i Norge, men kan oppstå ved ensidig kosthold.

 • Johannesurt

  Brukes hovedsakelig av pasienter med depresjon, angst og søvnproblemer.
  Johannesurt kan forstyrre behandling med andre medikamenter. Rådfør deg derfor med lege før bruk av urten.

 • Jonas maske

  Brukes av personer plaget med kuldeastma. De aller fleste med astma blir verre når de puster inn kald luft og har det verst om vinteren.
  Masken består av et metallfilter som fanger opp varmen og fuktigheten i luften man puster ut og tilfører den til luften man puster inn. Filteret er formet etter ansiktet og festes under et ribbestrikket område i en lue eller et skjerf som er laget for dette formålet.

 • Jumpers knee (hoppekne)

  Rift i senen (kneskjellssenen) som forbinder den nedre kanten av kneskjellet med øvre del av leggbenet. Typiske symptomer er smerter når utøveren lander etter et hopp, løper eller går nedover. Smertene er gjerne lokalisert like nedenfor kneskjellet. Tilstanden rammer, som navnet tilsier, først og fremst idrettsutøvere som hopper mye. Volleyball- og basketballspillere samt deltakere i høydehopp og vektløftning er spesielt utsatt.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg