Ordbok -

Term:

 • Sakroileitt

  Erosjoner eller betennelsesforandringer i ledd.

 • Salmonella

  Bakterieslekt som fremkaller tarminfeksjon (salmonellose). Smitte overføres vanligvis via infisert mat eller vann. Smitter også fra person til person. Det er dermed viktig med god håndhygiene før matlaging og etter toalettbesøk.

 • Salpingitt

  Egglederbetennelse. Sykdomsskapende bakterier opp gjennom livmoren kan slå seg ned i egglederne og gi betennelse. Forårsakes hyppigst av klamydia. Kan gi symptomer som magesmerter, øket utflod, småblødninger og feber. Smitte skjer i forbindelse med samleie. Ubeskyttet sex øker risikoen.

 • Saltatorisk ledning

  Myleinet omgir og beskytter aksoner i nervesystemet og bidrar til at nervesignalene ledes hurtigere gjennom kroppen. Grunnen til hastighetsøkningen er at det elektriske signalet som blir sendt langs aksonet "hopper" over de delene av nerven som er myeliniserte. Dette kalles for saltatorisk ledning.

 • Samliv

  Å leve sammen. Brukes spesielt om ekteskap, samboerforhold eller partnerskap.

 • Sangvinsk

  Livlig, sorgløs, lettlivet, oppstemt, optimistisk.

 • Sarcom

  Kreftsvulster som oftest utgår fra muskler, støttevev eller beinvev. Svulstene er sjeldne, men blant de vanligere kreftformene hos barn og unge.

 • Sarkoidose

  Sarkoidose ble første gang beskrevet av den norske legen Cæsar Boeck for cirka 100 år siden. Sykdommen forekommer hos begge kjønn og i alle land, men hyppigst i skandinavia, Tyskland, Irland og Puerto Rico. Personer i alderen 20 til 40 år er mest utsatt. Sarkoidose kjennetegnes av en kronisk betennelse i lungene og tilstøtende lymfeknuter. Dette kan utløse hoste, tungpustethet, feber og slapphet. Enkelte får også symptomer fra hud, leddene, øynene, leveren, nyrene eller nervesystemet. Årsaken til betennelsen er ikke kjent, men sykdommen er ikke smittsom. Sarkoidose medfører som regel ingen symptomer og den blir ofte oppdaget ved en tilfeldighet. Hos cirka sytti prosent av pasientene forsvinner sykdommen av seg selv i løpet av et par år, uten å medføre varig mèn.

 • Sarkom

  Kreftsvulster som oftest utgår fra muskler, støttevev eller beinvev. Svulstene er sjeldne, men blant de vanligere kreftformene hos barn og unge.

 • Sartoriusmuskel

  En tynn muskel på lårets fram og innside. Den fester seg på bekkenet øverst i lysken (spina iliaca anterior superior) og øverst på innsiden av leggbeinet (tibia). Kroppens lengste muskel.

 • Schizoaffektiv lidelse

  Schizos = å spalte, affectus = følelse. Betegner en psykose som faller mellom schizofreni og bipolar lidelse. Pasienten kan ha symptomer på begge lidelsene, eller symptomene kan forandre seg over tid. Først kan de for eksempel tyde på schizofreni og senere på bipolar lidelse.

 • Schizofreni

  Alvorlig psykiatrisk sykdom med kronisk og svingende forløp. Sykdommen har ingenting med spaltet personlighet å gjøre. Pasienten kan ha følgende symptomer: Endret følelsesliv, bisarr atferd, tankeforstyrrelser, sanseforstyrrelser, hallusinasjoner og vrangforestillinger.
  Pasientens virkelighetsoppfatning og evne til samspill med andre mennesker er forstyrret. Blant de vanligste symptomene er paranoide vrangforestillinger, storhetsforestillinger, hørselshallusinasjoner og tankeforstyrrelser.

 • Schlatters sykdom

  Betennelse i festet for den store lårmuskelen (på leggbeinet like nedenfor kneet). Gir smerte i øvre del av leggbeinet i forbindelse med aktivitet. Det danner seg en kul, som i de fleste tilfeller er svært markert. Skyldes gjentatt drag og belastning av den store lårmuskelens sene. Forekommer bare hos barn og ungdom, oftest hos idrettsaktive.

 • Schwann-celler

  Gir myelinisolasjon til nervefibrene (aksonene) i det perifere nervesystemet.

 • Seksualitet

  Omfatter kjønnslivet og alt som knytter seg til det. Det vitenskapelige studiet av seksualitet kalles sexologi.

 • Sekvele

  Følgetilstand etter en sykdom eller ulykke. Tilsvarer uttrykket "mén" eller "varige mén".

 • Selen

  Beskytter mot oksidativt stress (antioksidant). Flere studier har vist at tilskudd av selen kan redusere risikoen for visse krefttyper, som tarm-, lunge- og prostatakreft.
  Gode kilder for selen er innmat, fisk og kornprodukter.
  Mangel kan oppstå hos personer med cøliaki (glutenintoleranse), alkoholikere, røykere og eldre.

 • Selvskading

  Fellesbetegnelse på atferd hvor en person påfører seg selv fysisk eller psykisk smerte for å endre en intens negativ tanke, følelse eller en vanskelig relasjon.

 • Sene

  Sterk, elastisk bindevevsstreng som forbinder en muskel med skjelettet eller ulike deler av en muskel med hverandre.

 • Seneskjede

  Rørformede bindevevsdannelser som omgir noen av senene i kroppen. Holder senen på plass og hindrer at den gnisser mot vevet omkring.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg