- 1
Klimaendringer gir økt infeksjonsfare
[Reisemedisin]... vil sannsynligvis flåtten spre seg enda lengre nord og øke risikoen for flåttoverført skogflåttencefalitt og borrelia. Kilder: Folkehelseinstituttet, fhi.no De Forente Nasjoner, fn.no Miljødirektoratet, ... Les mer
- 2
Kosttilskudd for gravide
[Graviditet]... jod og andre vitaminer og mineraler kan dekkes ved at moren spiser variert og tilstrekkelig med kjøtt, fisk, fjærkre, egg, kornprodukter, grønne grønnsaker, melk, yoghurt, ost, frukt og juice. I tillegg ... Les mer
- 3
Lavt stoffskifte
[Overvekt]... årsakene er: • kronisk autoimmun tyreoiditt ("Hashimotos thyroiditt") • radiojodbehandling • kirurgisk behandling for hyperthyreose • ekstern strålebehandling. Forbigående hypothyreose sees blant ... Les mer
- 4
Allergisk mot jordbær?
[Allergi]Spørsmål: Jeg fikk nylig utslett etter å ha spist jordbær. Dagen etter var kløen og prikkene borte. Da spiste jeg jordbær på nytt og fikk en kraftigere reaksjon med hovne lepper i tillegg til røde flekker ... Les mer
- 5
Medisiner mot lavt stoffskifte
[Vanlige symptomer]... ta dem om de ikke er nødvendige. Svar: Skjoldbruskkjertelen produserer hormonene T4 (tyroksin) og T3 (trijodtyronin). De er en forutsetning for et normalt stoffskifte. Hvis kjertelen går til grunne, ... Les mer
- 6
Lær barna å like fisk
[Familien]... og skoler. HELSEFORDELER AV FISK OG SJØMAT Fisk og skalldyr er viktige kilder til protein, vitamin B12, selen og jod samt flerumettede omega3-fettsyrer og vitamin D. Fisk er en spesielt god ... Les mer
- 7
Fisk
[Kosthold]... en del jern og B-vitaminer. Fettløselige vitaminer som A og D er det mye av i fet fisk, og det er mye sporstoffer som jod, fluor, selen og magnesium i saltvannsfisk. Kan jeg bli ... Les mer
- 8
Struma
[Overvekt]Tidligere var jodmangel en hyppig årsak til struma. I dag dominerer andre tilstander.Struma er betegnelsen på en forstørret skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskkjertelen er en liten sommerfuglformet kjertel ... Les mer
- 9
Dermatitis herpetiformis
[Hud]... DH har også cøliaki som er en tarmsykdom med overømfintlighet mot gluten-protein i blant annet korn. Mange blir også verre av å spise jodholdig mat som sjøfisk. Hvordan arter sykdommen seg ? Sterk, ... Les mer